Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Zητούνται απαντήσεις για την υπερκοστολόγηση των έργων στον Εύηνο

evinos

Ο ποταμός Εύηνος, ένα από τα τρία μεγάλα ποτάμια που εκβάλουν στην Αιτωλοακαρνανία, αποτέλεσε λύση σωτηρίας για την λειψυδρία της Αττικής, χωρίς να έχουν προβλεφθεί ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους της Ναυπακτίας. Ακόμα και σήμερα όμως, όχι μόνο δεν έχει αποπληρωθεί το έργο εκείνο, αλλά εκκρεμεί η εκπόνηση μελετών για την συνολική διαχείριση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργασίες για το φράγμα, τον ταμιευτήρα και τη σήραγγα Ευήνου – Μόρνου ξεκίνησαν το 1992 και  η διαδικασία της πρώτης πλήρωσης του ταμιευτήρα του Φράγματος περατώθηκε τον Οκτώβριο του 2002. Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανερχόταν στα 146,7 εκ. ευρώ (50 δις. δρχ). Με αναθεωρήσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις, ο προϋπολογισμός συνεχώς αυξανόταν και έφτασε μέχρι και τα 255,3 εκ. ευρώ (αύξηση  περίπου 70%).

Εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν και τελεσιδίκησαν για εργολαβικές διεκδικήσεις και απαλλοτριώσεις, σήμερα, περισσότερα από δέκα χρόνια μετά, το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να εγκρίνει κονδύλια για το εν λόγω έργο, με αποτέλεσμα, να έχει σχεδόν διπλασιαστεί το αρχικό κόστος του, που φτάνει πλέον τα 256,6 εκατομμύρια ευρώ. Όπως άλλωστε έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια, στις αρχές του προηγούμενου Δεκέμβρη, εγκρίθηκε η 140η(!!) εντολή πληρωμής, χωρίς να είναι ξεκάθαρο, πόσες ακόμα εγκρίσεις απαιτούνται, ώστε να αποπληρωθεί το έργο και το Δημόσιο να είναι συνεπές έναντι των ποσών που έχουν κατακυρωθεί από ενστάσεις.

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα ζητά αναλυτικά στοιχεία και διευκρινίσεις για τους λόγους που τα έργα υποδομής στον Εύηνο, ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την οριστική αποπληρωμή, δεδομένων των επιδικάσεων.
«Τα έργα υποδομών οφείλουν να διέπονται από απόλυτη διαφάνεια, ειδικά στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Η Αιτωλ/νία έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην επίλυση των προβλημάτων του κέντρου. Πλέον, πρέπει και η Αιτωλ/νία να λάβει τις απαντήσεις που δικαιούται, καθώς και να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για τα ανταποδοτικά οφέλη που δικαιούνται οι κάτοικοι της Ναυπακτίας» υπογραμμίζει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Λ.Κ.

  Ο προϋπολογισμός για τις απαλλοτριώσεις ήταν φυσικό να ξεπεράσει το αρχικό κονδύλι:
  -Όταν το Κράτος πλήρωνε 16.000.000 δραχμές για ένα εγκαταλελειμμένο, επί σαράντα χρόνια, χωράφι των τεσσάρων (4) στρεμμάτων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  -Έκανε αυτοψία το ελληνικό δημόσιο για τις πηγές που δηλώθηκαν για απαλλοτριωμένα χωράφια;

  – Κλήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να παρασταθεί στο Δικαστήριο με στοιχεία, όταν παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο σε βαθμό κακουργήματος;

  Ο λόγος, για τον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας.

 2. Λ.Κ.

  Συνέχεια του παραπάνω σχολίου:

  Ας συνεχίσουμε να πληρώνουμε τώρα τις εισφορές αλληλεγγύης (2) των 100 ευρώ μηνιαίως, τα χαράτσια, τους φόρους, το 23% του ΦΠΑ, κ.λ.π.

  Κάποιοι πίνουν στην υγειά μας. Να μην αρρωστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.