Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Παρατηρήσεις της Β’ ΕΛΜΕ για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Παρατηρήσεις της Β’ ΕΛΜΕ για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας αφού περίμενε,όπως αναφέρει, σεβόμενο την αγωνία των μαθητών και των γονιών τους, το πέρας των Πανελληνίων εξετάσεων  εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  1. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει δυνατότητα και από τους μαθητές των ΕΠΑΛ να δίνουν επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις όπως συμβαίνει με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που καταργεί την ισότητα και ισονομία μεταξύ των μαθητών.
  2. Καταγγέλλουμε το γεγονός να πληρώνουν από τη τσέπη τους 60 € για ιατρικές εξετάσεις, οι μαθητές που είναι υποψήφιοι για στρατιωτικές σχολές ενώ είναι ασφαλισμένοι ως προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Οι εξετάσεις πρέπει για όλους τους μαθητές να είναι δωρεάν σε Δημόσιο Νοσοκομείο.
  3. Θεωρούμε λάθος την λειτουργία ενός μόνο εξεταστικού κέντρου στο Αγρίνιο για τις πανελλήνιες εξετάσεις των ΕΠΑΛ αφού η υπερσυγκέντρωση μαθητών δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων ενώ πολλοί μαθητές ταλαιπωρούνται σημαντικά γιατί αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο εξεταστικό κέντρο και να επιστρέψουν (για παράδειγμα οι μαθητές από τη Βόνιτσα διανύουν κάθε φορά  72+72=144 km). Πιστεύουμε ότι η λειτουργία δύο εξεταστικών κέντρων στο Αγρίνιο και ενός στην Αμφιλοχία ή τη Βόνιτσα θα συμβάλει στην ομαλότερη και δικαιότερη για τους μαθητές διεξαγωγή των εξετάσεων.
  4. Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο στις πανελλήνιες εξετάσεις να είναι επιτηρητές κάθε χρόνο οι ίδιοι, που πολλές φορές είναι και βαθμολογητές και άρα έχουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και κάποιοι άλλοι μονίμως να απαλλάσσονται.
  5. Θεωρούμε πολύ χρήσιμο στις επιτροπές των εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα να συμμετέχει τουλάχιστον ένας συνάδελφος της αντίστοιχης ειδικότητας.
  6. Τέλος εκφράζουμε την αντίθεση μας για το επίπεδο και τη σύνθεση των θεμάτων των πανελληνίων εξετάσεων που για μια ακόμη φορά ήταν πολύ μακριά από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου το οποίο θα έπρεπε να είναι ο οδηγός για την επιλογή τους. Αντιθέτως αυτό που πέτυχαν ήταν να εντείνουν τον πανικό και το φόβο κυρίως για τους μαθητές που πρόκειται να πάνε στη Β΄ Λυκείου και τους γονείς τους ώστε να τρέξουν άμεσα να εγγραφούν στα Φροντιστήρια. Άραγε ενδιαφέρει κανέναν στο Υπουργείο ότι κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ενισχυτικά μαθήματα. Πως διασφαλίζεται άραγε η ισότητα ευκαιριών, που το σχολείο θα έπρεπε να προσφέρει σε κάθε μαθητή, τη στιγμή μάλιστα που η πρόσθετη διδακτική στήριξη έχει καταργηθεί.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

             Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γεν. Γραμματέα

 

Γιώργος Καραμητσόπουλος                                                           Χριστίνα Σκαπετούλια                           

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.