Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Παρουσίαση βιβλίου“Σαράντα παραδοσιακά παραμύθια μύθοι και ευτράπελες διηγήσεις”

Παρουσίαση βιβλίου“Σαράντα παραδοσιακά παραμύθια μύθοι και ευτράπελες διηγήσεις”


Σε μια κατάμεστη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου του πρώην Δήμου Αγγελοκάστρου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θύμιου Πριόβολου “Δρόμοι παραδοσιακοί, πολυταξιδεμένοι, σαράντα παραδοσιακά παραμύθια μύθοι και ευτράπελες διηγήσεις”.
Πρόκειται για συλλογή 40 παραμυθιών από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από το Αγγελόκαστρο που είχαν παραδώσει οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου 70 χρόνια πριν. Παραμύθια και μύθοι -καθρέφτης μιας άλλης εποχής με ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία και όχι μόνο
Οι Oμιλητές ήταν:
Κοντός Παναγιώτης, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών
Βουγιουκλίδης Γεώργιος, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου
Υφαντής Λίνος, φιλόλογος
Ζαμπάρας Μίλτος, Περιβαλλοντολόγος
Κουτσογούλα Μαρία, Φιλόλογος
Οι εισηγήσεις καλύψαν διαφορετικές οπτικές των παραμυθιών και των λαϊκών διηγήσεων που κατέγραψε και ανέπλασε ο συγγραφέας όπως γενικά επιστημονικά στοιχεία για τα παραμύθια, τους χαρακτήρες-σύμβολα που περιείχε και αποτύπωναν την ιστορία-χοροταξία της περιοχής, την σχέση παραμυθιού και περιβάλλοντος καθώς και τα ζώα που περιείχαν τα παραμύθια στην Αισωπική τους διάσταση και τον συμβολισμό τους.
Τα παραμύθια καταγράφηκαν από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου το 1938 και η εκδήλωση έκλεισε διαβάζοντας ένα από αυτά εγγονός εξ αυτών προκαλώντας συγκίνηση στην αίθουσα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τα ευχαριστήρια και επισημάνσεις του συγγραφέα ενώ ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας περνά δύσκολες ώρες και πρέπει να το στηρίξουμε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγγελοκάστρου Νίκος Μήλας

Η εκδήλωση ήταν υπο την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.