Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Παρουσία ή επίκληση της Χρυσής Αυγής;

Ποιοι την επικαλούνται, η ανεπίσημη παρουσία και τι φοβούνται οι αρχές

Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν καταγγελίες σε όλη τη χώρα ότι μέλη της Χρυσής  Aυγής πηγαίνουν σε χώρους εργασίας και καλούν τους ιδιοκτήτες να απολύσουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και να πάρουν στη θέση τους όσους έχουν μπει στη λίστα του ιδιότυπου ΟΑΕΔ που έχει καταρτίσει το κόμμα, μόνο για Έλληνες. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις από επισκέψεις τέτοιων «κλιμακίων» σε Βοιωτία και Εύβοια και από καταγγελίες επιχειρηματιών υπήρξε ανάρτηση στη ιστοσελίδα του συνδέσμου που ανέφερε: «Συναντούμε πλήρη αδιαφορία για την ανεργία των Ελλήνων μόνο σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν εργοδότες ή συνδικαλιστές διεθνιστικών αντιλήψεων, όπου και συνήθως η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι τριτοκοσμικοί αλλοδαποί».

Στην περιοχή μας είναι κοινό μυστικό ότι έχουν υπάρξει  «επισκέψεις» σε επιχειρηματίες, κυρίως σε οικοδομικές εργασίες, αλλά χωρίς αυτές να συνδέονται απευθείας με τη Χρυσή Αυγή. Σε περιπτώσεις που έχουν υπάρξει πρόσφατα-και δεν έφτασαν στην αστυνομία-τα άτομα που έδωσαν τις σχετικές προειδοποιήσεις δεν δήλωσαν κάνουν οργανωμένη κομματική κινητοποίηση, αλλά περισσότερο ένα «τεστ αντοχής».

Γενικότερα υπάρχει μια άτυπη παρουσία που δεν μπορεί να λογιστεί σαν κομματική. Αυτό αποδίδεται, από τη μια, στο ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που αντιτίθενται στην παρουσία του συγκεκριμένου συνδέσμου στην περιοχή, αλλά και στο γεγονός ότι στο Αγρίνιο και την περιφέρειά του δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη η παρουσία του χώρου με γραφεία και στελέχωση. Άλλος λόγος είναι ότι στο συνδικαλιστικό κομμάτι δεν υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση του συνδέσμου αυτού, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή μας ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις ούτως ή άλλως.

Οι αγροτικές εργασίες απασχολούν κάποιους αλλοδαπούς αλλά είναι αμφίβολο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα έπειθε Έλληνες να ασχοληθούν με τέτοιες δουλειές. Άρα, δεν ευνοείται και σε αυτή την περίπτωση καμιά οργανωμένη κίνηση, πλην ίσως κάποιων που επικαλούνται το συγκεκριμένο σύνδεσμο ως μπαμπούλα για δικούς τους τοπικούς λόγους.

Αυτή η τάση, δηλαδή το «θα φωνάξουμε τη Χρυσή Αυγή» είναι κάτι που λέγεται κατά κόρον αλλά δεν έχει ακόμα πάρει υπόσταση. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη συγκέντρωση πολιτών σε περιοχή του Αγρινίου, όπου είχαν κληθεί ατομικά και ανεπίσημα άνθρωποι του δήμου και όπου ακούστηκε η παραπάνω φράση. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των παρισταμένων που απείλησαν με αποχώρηση αλλά έδειξε συγχρόνως ότι κάποιοι επιθυμούν ακραίες λύσεις.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν εύλογη ανησυχία ενόψει και του ενδεχόμενου να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων της Χ.Α. απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο(αλλά και έναν οικισμό Ρομά). Μάλιστα με την παρουσία πρωτοκλασάτων στελεχών του χώρου, ακόμα και των Μιχαλολιάκου-Κασσιδιάρη όπως γράφτηκε πρόσφατα, μέσα στο Νοέμβριο. Σε μια τέτοια περίπτωση πολλοί φοβούνται ακραίες ενέργειες και έναρξη εχθροπραξιών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.