Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Παύλος Μητρόπουλος: «Ο κόσμος να μείνει ψύχραιμος»

ΦΩΤΟ ΔΕΡΒΙΣΗΣ

«Να μείνω και να προσπαθήσω να ανέβει ξανά η ομάδα στη Super League»

Αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας τη σεζόν που πέρασε. Το πάθος και η μαχητικότητά του σε όλα τα παιχνίδια αναγνωρίστηκαν από το σύνολο του φίλαθλου κόσμου του Παναιτωλικού και ο Παύλος Μητρόπουλος δίκαια κέρδισε μια θέση στην καρδιά των οπαδών. Ο ίδιος, χωρίς περιστροφές, αναλύει στην εφημερίδα  «Γεγονός» τους λόγους και τις αιτίες που έφεραν τον υποβιβασμό στην ομάδα του Αγρινίου ενώ καταθέτει και τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα στον Παναιτωλικό. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Ερχόμενος το Σεπτέμβριο στον Παναιτωλικό σου περνούσε ποτέ από το μυαλό η ιδέα ότι η ομάδα θα έπεφτε κατηγορία;

Όχι. Γι’αυτό εξάλλου και ήταν επιλογή μου ο Παναιτωλικός. Είναι μια υγιής ομάδα και ποτέ δεν πήγαινε το μυαλό μου σε κάτι τέτοιο. Ειδικά όπως ξεκινήσαμε στον πρώτο γύρο και με τις νίκες που κάναμε και ήμασταν άνετοι.

Θα ήθελα να μου κάνεις με το χέρι στην καρδιά την αυτοκριτική σου, την κριτική της ομάδας και τελικά το τι πήγε στραβά και χάθηκε η κατηγορία.

Νομίζω ότι εκείνο το διάστημα των δύο μηνών ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την ομάδα. 13 αγώνες χωρίς νίκη ήταν πάρα πολλοί. Νομίζω ότι σε εκείνο το διάστημα δεν έδωσαν όλοι οι παίκτες κι εγώ μαζί, το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων μας. Βέβαια μεγάλη ευθύνη παίζει και η τύχη και οι αποφάσεις των διαιτητών, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία. Όπως ξέρουμε η μπάλα είναι ψυχολογία. Αν δεν έμπαινε το γκολ με τον Παναθηναϊκό στο 94’, αν μας μετρούσαν το γκολ με την Κέρκυρα στο 94’που μας ακυρώσανε, αυτά είναι τρίποντα ψυχολογίας και θα πηγαίναμε στα επόμενα ματς με άλλη ψυχολογία. Και αυτά τα μας όμως θα μπορούσαμε να τα είχαμε καθαρίσει πιο νωρίς, οπότε φταίμε σίγουρα και εμείς .

Είπες ότι δε δώσατε το 100% σε εκείνο το διάστημα. Γιατί έγινε όλο αυτό; Ήταν και θέμα προπόνησης; Θυμάμαι ότι σε εκείνο το διάστημα είχαμε και πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς και είχε ξεμείνει η ομάδα από παίκτες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στο ματς με την Κέρκυρα συμπληρώναμε δεκαοκτάδα με πιτσιρικάδες από την ομάδα νέων… Τι έχεις να σχολιάσεις σε αυτό;

Σίγουρα ήταν σημαντικό αυτό με τους μυϊκούς τραυματισμούς που συνέβη εκείνο το διάστημα και σίγουρα την ευθύνη σε αυτό δεν την έχουν οι ποδοσφαιριστές. Δε θέλω να ρίξω ευθύνες κάπου. Και ο κ. Τεννές και ο κ. Αλεξίου δώσανε πάρα πολλά στην ομάδα, σίγουρα όμως εκείνο το διάστημα κάτι πήγε στραβά και ξεμείναμε από παίκτες βασικούς που δεν παίξανε σε πολλά ματς.

Σε προηγούμενη συνέντευξή σου είχες δηλώσει ότι η κατηγορία χάθηκε στα ματς με Λειβαδιά και Δόξα Δράμας. Συνεχίζεις να το πιστεύεις αυτό;

Ναι, το πιστεύω. Στα τέσσερα παιχνίδια τρεις βαθμούς ήθελα. Δεν ήθελα κάτι παραπάνω, ειλικρινά σου μιλάω. Μόλις τελείωσε και το ματς με τη Λειβαδιά εδώ μέσα κατάλαβα ότι πλέον ήμασταν σε πάρα πολύ κακή βαθμολογικά θέση. Πραγματικά μετά το ματς εκείνο συνειδητοποίησα ότι η ομάδα κινδυνεύει άμεσα.

Μήπως από το σημείο εκείνο και μετά δεν το πιστεύατε και εσείς οι ίδιοι ότι δεν μπορείτε να αντιστρέψετε την κατάσταση;

Όχι, δεν είναι αυτό. Είναι αυτό που έλεγα πριν. Το ποδόσφαιρο είναι ψυχολογία. Η ομάδα είχε πάρα πολύ καλούς παίκτες και ειδικά το Γενάτη ήρθαν ακόμη καλύτεροι. Δεν κάναμε όμως μία νίκη για να σηκώσουμε κεφάλι. Την κάναμε πιο μετά με την Ξάνθη, κερδίσαμε και τον Εργοτέλη στο καπάκι και είδες τι έγινε μετά… Πάλι με τον ΠΑΟΚ στο 87’ από μία στημένη φάση…»

Πως εξηγείς το φαινόμενο, μια ομάδα η οποία είναι από τις δυο-τρεις συνεπέστατες σε οικονομικά θέματα, με άρτιες εγκαταστάσεις και υποδομές, να τερματίζει προτελευταία σε ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν ήταν και το πιο δύσκολο;

Πραγματικά, κάθε πέρυσι ήταν και πιο δύσκολο το πρωτάθλημα. Το φετινό για μένα είχε ομάδες σαφώς κατώτερες του Παναιτωλικού. Φυσικά και ομάδες που δεν είναι συνεπείς ούτε και έχουν προπονητικά κέντρα σαν του Παναιτωλικού. Μετά το ματς με την Ξάνθη που κερδίσαμε (σ.σ. τον αγώνα του πρώτου γύρου), είχα δηλώσει ότι μην σκεφτόμαστε μακριά, θέλουμε ακόμη 24 βαθμούς. Και λίγους έλεγα. Εικοσιπέντε θέλαμε τελικά. Όλοι όμως τότε σκεφτόμασταν ότι η ομάδα θα βγει Ευρώπη και τέτοια. Έπρεπε για μένα να σκύψουμε τα κεφάλια και εκεί που ήμασταν άνετοι εκείνη την περίοδο, το μυαλό όλων μας να είναι στην παραμονή. Σε όλους όμως πήγαινε το μυαλό μας ότι η ομάδα μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω και για μένα, εκεί την πατήσαμε.

Εννοείς υπέρμετρο ενθουσιασμό και απειρία. Και την απειρία ίσως μπορώ να τη δεχτώ σε διοικητικό επίπεδο, μιας και οι διοικούντες δεν είχαν ξανά παραστάσεις από Super League. Απειρία σε παίκτες ποδοσφαιριστών όμως πώς εξηγείται; Από τη στιγμή μάλιστα που ο φετινός Παναιτωλικός είχε πολλούς έμπειρους παίκτες στο ρόστερ. Σου θυμίζω, Καμαρά, Χαριστέα, Θεοδωρίδη, Τσενάμο, Μπλάζιτς, Ντολεζάι…Πολλοί.

Σίγουρα ισχύει αυτό αλλά μην ξεχνάς ότι είναι και παιδιά που παίξανε συνεχόμενα ματς. Δε θα πω ότι έχουν μια άλφα ηλικία αλλά και ο Χαριστέας είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην Εθνική Ελλάδος και τώρα και στον Παναιτωλικό, ο Τσενάμο… όλοι αυτοί που μου είπες είναι παιδία 30-32 χρονών και παίξανε 25 ματς τη σεζόν. Μη θυμηθώ τον Καμαρά που δεν πρέπει να έχασε αγώνα. Δε γίνεται αυτό το πράγμα. Σίγουρα η ομάδα ήθελε και άλλους παίκτες από πίσω. Για μένα η ομάδα δεν είχε βάθος, το οποίο απέκτησε μετά το Γενάρη.

Αλήθεια από τους παίκτες που ήρθαν το Γενάρη προσέφερε κάποιος;

Αν δεις το Φερνάντεζ αυτό τον καιρό θα πεις ότι δεν είναι ο παίκτης που ήταν το Δεκέμβρη. Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Στο φέρνω σαν παράδειγμα για να σου πω ότι το Δεκέμβριο έπρεπε να έρθουν παίκτες που να γνωρίζουν τη Super League. Αν δεις τις υπόλοιπες ομάδες, Λειβαδιά, Πανιώνιο, είδες ότι κινηθήκανε και είχαν παίκτες που κάθε χρόνο πάλευαν για την παραμονή και ξέρανε πως έπρεπε να παίξουν και πώς να κινηθούν. Σε εμάς δεν ήρθαν τέτοιοι παίκτες, ήρθαν παίκτες φυσικά μεγάλα ονόματα αλλά οι οποίοι θέλανε πολύ χρόνο να προσαρμοστούν και δεν προσαρμόστηκαν ποτέ.

Ήταν τελικά το φετινό πρωτάθλημα, το χειρότερο ποιοτικά στη Super League τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω πως ναι. Στο περσινό που έπαιξα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Είχε πάρα πολύ καλές ομάδες. Στο προπέρσινο που παρακολουθούσα πάλι είχε πολύ καλές ομάδες. Φέτος είχε ομάδες που μπορούσαμε να βάλουμε από κάτω, να στο πω έτσι απλά.

Η Θύρα 6 έβγαλε μια ανακοίνωση με τίτλο «το μέγεθος της αποτυχίας είναι τεράστιο». Είναι τελικά τεράστιο το μέγεθος της φετινής αποτυχίας;

Φυσικά και είναι τεράστιο. Είναι τεράστιο και το νοιώθουμε και εμείς οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Αυτή η ομάδα δε γίνεται να πέσει στη Β΄Εθνική ποτέ. Δε γίνεται. Είναι απλά τα πράγματα. Έχει κόσμο, έχει εγκαταστάσεις, έχει τα πάντα. Από όπου και να το πάρεις, δε γίνεται αυτό που έγινε φέτος».

Την ανακοίνωση της θ. 6 τη διάβασες;

Τη διάβασα, ναι.

Θα ήθελες να κάνεις ένα σχόλιο;

Κι εγώ αν ήμουν στη θέση του κόσμου θα ήμουν πικραμένος και οργισμένος αλλά ποτέ δε θα έριχνα ευθύνες σε έναν τέτοιο άνθρωπο όπως ο Φ. Κωστούλας. Σίγουρα τους καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μπαίνω στη θέση τους, αλλά αυτός ο άνθρωπος έχει φτιάξει τα πάντα εδώ. Αν δεν υπήρχε ίσως να μην πήγαινε ποτέ ο Παναιτωλικός στην Α΄Εθνική. Σημαντικό για μένα είναι να ηρεμήσει ο κόσμος για να βρει η ομάδα το δρόμο της και το δρόμο της μπορεί να τον βρει μόνο με το Φώτη Κωστούλα.

Η ανακοίνωση έχει και κάποια προσωπική αναφορά σε εσένα και σε κάποια άλλα παιδιά. Θα ήθελες να πεις κάτι γι’αυτό;

Σίγουρα εγώ προσωπικά νοιώθω την ευχαρίστηση του κόσμου. Ήξερα ερχόμενος εδώ ότι θα ζητούσαν πάρα πολλά από μένα και δεν είχα καθόλου άγχος. Είναι σημαντικό να δίνεις τα πάντα για την ομάδα σου. Να δίνεις και την ψυχή σου.

Ήσασταν καλά φέτος στα αποδυτήρια μεταξύ σας;

Από το Σεπτέμβριο που ήρθα μέχρι το Μάιο, όλα τα παιδία μιλάγαμε. Δεν είχα κάτι με κάποιον, ούτε είχα παρατηρήσει κάτι μεταξύ των άλλων παιδιών. Σου μιλάω ειλικρινά. Πάντα όταν μπαίναμε στα αποδυτήρια μετά από κάθε ήττα, ποτέ δε θυμάμαι να έχει γίνει κάποιο επεισόδιο παρ΄όλο που γράφονταν τέτοια. Το μόνο επεισόδιο που έγινε και το είδατε ήταν με τον Άντι και ο Ρότσα στο ματς με τον Ολυμπιακό που και πάλι τα παιδιά είναι φίλοι».

Μήπως τελικά οι πολλοί ξένοι παίκτες που είχε ο Παναιτωλικός δεν ήταν καλό για τη χημεία της ομάδας; Θεωρείς ότι έπρεπε να στηριχτεί περισσότερο σε Έλληνες; Το πιστεύεις εσύ αυτό;

Ναι, το πιστεύω. Φυσικά ο καλός ο ξένος μας κάνει. Αυτόν θέλουμε, τον ξένο να κάνει τη διαφορά. Αν ψάξουμε καλά όμως θα βρούμε έλληνες ποδοσφαιριστές. Εγώ ήμουν στην εθνική ελπίδων και έβλεπα παιδιά τα οποία πραγματικά αδικούνται που δεν παίζουν στην ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό. Μπορείς να πάρεις αυτά τα παιδιά που θα δίνουν και την ψυχή τους για την ομάδα. Και όταν και εσένα η ομάδα σου προσφέρει τα πάντα πρέπει να είσαι βλάκας για να μη δίνεις και συ αυτά που πρέπει στην ομάδα.

Έχεις συμβόλαιο με τον Παναιτωλικό μέχρι το 2014. Θεωρείς ότι ο υποβιβασμός της ομάδας – αν τελικά δε γίνει κάτι δικαστικά- είναι ένα πισωγύρισμα στην καριέρα σου;

Δε θα το έλεγα πισωγύρισμα. Είναι κάτι το οποίο δεν το περίμενα και με πάει πίσω στις σκέψεις μου, σίγουρα. Αλλά δε νομίζω ότι αυτά που μου προσφέρει ο Παναιτωλικός εδώ μπορούν να μου το προσφέρουν στη Super League πάνω από δύο-τρεις ομάδες, οπότε νομίζω ότι όσο έχω κι εγώ συμβόλαιο με την ομάδα, αν είναι όλα καλά εδώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να μείνω και να προσπαθήσω να ανέβει η ομάδα πάλι στη Super League.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου κάνεις μια γενική εκτίμηση για την επόμενη μέρα του Παναιτωλικού.

Επειδή είχα ζήσει αυτό και με το Βόλο (αν και έπεσε η ομάδα με διαφορετικό τρόπο), σημαντικό πάρα πολύ για μένα είναι ο κόσμος αυτή τη στιγμή να μείνει ψύχραιμος. Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανεβαίνει μια ομάδα και εκεί που δεν το περιμένει κανένας να πέφτει και να γίνονται πάρα πολλά λάθη. Κι εγώ είμαι μαζί τους και τους συμπονώ αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουν ψυχραιμία και ο πρόεδρος που ξέρει καλύτερα από όλους μας πρέπει να συνεχίσει στην ομάδα και μόνο αυτός ο ίδιος ξέρει το δρόμο προς την επιτυχία και κανείς μας άλλος. Ο κόσμος πάντα θα είναι οργισμένος, πάντα θα ζητάει πράγματα και ειδικά τώρα στη Β΄Εθνική θα θέλει παντού να κερδίζει η ομάδα και θα υπάρχει αρκετή πίεση. Πρέπει όμως αυτή τη στιγμή να είμαστε αρκετά ψύχραιμοι και να αφήσουμε τον πρόεδρο και τη διοίκηση να κάνουν τη δουλειά τους που την ξέρουν καλύτερα απ΄όλους. Χωρίς ψέματα και χωρίς υπερβολές.

Ο πρόεδρος, μιας και αναφέρθηκες, δήλωσε ότι πουλάει την ομάδα. Θα ήθελες να το σχολιάσεις;

Ο πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που πάντα οδεύει προς την επιτυχία. Στο τέλος πιστεύω θα μείνει και θα αναλάβει να οδηγήσει τον Παναιτωλικό ξανά στη Super League. Φυσικά και έχουμε όλοι ευθύνες. Απλά αυτή τη στιγμή πρέπει να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του που πιστεύω την ξέρει καλύτερα απ΄ όλους μας».

Π.Κ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.