Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Περί λιθάνθρακα..και πυρηνικής ενέργειας..

Περί λιθάνθρακα..και πυρηνικής ενέργειας..

Γράφει η Δήμητρα Κουνέλη ( δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ)

Στον απόηχο της σημερινής συνάντησης εδώ στην Αθήνα των φορέων όλων των περιοχών που αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική απειλή της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα και επειδή είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και το νομό μας…αναφέρω λίγες σκόρπιες σκέψεις…

Πρώτον, στην Ελλάδα ακολουθούμε το ρητό ‘ το μη χείρον βέλτιστον’ και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.. δηλαδή μπροστά στο λιγνίτη, καλός ο λιθάνθρακας! Φοβερό! Αντί να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μας για τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στρεφόμαστε στο λιθάνθρακα! Προκειμένου να σκοτωθούμε σε τροχαίο δηλαδή, ας χάσουμε και κανένα πόδι (ενώ μπορούμε να μην πάθουμε καν ατύχημα)!

Δεύτερον, ανοίγει η συζήτηση για την κατασκευή στη χώρα μας πυρηνικών αντιδραστήρων , χωρίς να έχουμε ούτε την τεχνογνωσία , ούτε τις ειδικές συνθήκες για τη δημιουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων! Στην Ελλάδα, τη χώρα που αδυνατούμε να κατασκευάσουμε έστω και ένα δρόμο χωρίς παραλείψεις, λαμογιές και κακοτεχνίες, θέλουμε να κατασκευάσουμε πυρηνικό αντιδραστήρα! Μπορεί να ακούγεται λαϊκίστικο και μίζερο, αλλά εγώ προσωπικά καμία εμπιστοσύνη δεν έχω ότι αν και όποτε επιχειρηθεί να κατασκευαστεί πυρηνικός αντιδραστήρας, αυτό θα γίνει με τη δέουσα προσοχή!

Το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ενεργειακό πρόβλημα είναι πανθομολογούμενο, όπως επίσης ότι το πρόβλημα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, πρόχειρες λύσεις όμως τύπου λιθάνθρακα λύνουν ένα πρόβλημα και δημιουργούν δέκα άλλα.

Όσο για την πυρηνική ενέργεια…αφήστε το καλύτερα… σκεφτείτε ότι μας κυνηγάει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα, που είναι και πιο επικίνδυνα !

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.