Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Περιοδεία Ανέστη στο Αγρίνιο- Προτάσεις για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών

Περιοδεία Ανέστη στο Αγρίνιο- Προτάσεις για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών

κατάλογοςΣτο Αγρίνιο περιόδευσε την Τρίτη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Ανέστης, όπου και είχε την ευκαιρία να παραστεί σε κομματικές εκδηλώσεις, να συνομιλήσει με απλό κόσμο και εκπροσώπους φορέων.

Ειδική μνεία έκανε από το Αγρίνιο ο Γιώργος Ανέστης στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, στις οποίες εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.

«Για να ανταποκριθεί η χώρα σε συγκεκριμένες απαιτήσεις ποιότητας χρειάζεται η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης του κλάδου. Το σχέδιο πρέπει να έχει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, ώστε από τη μια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της υφιστάμενης δραστηριότητας και από την άλλη να τεθούν οι βάσεις για την “επόμενη γενιά” υδατοκαλλιέργειας, αξιοποιώντας έτσι, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι γεωγραφικές / περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας σε συνδυασμό με την εμπειρία και τεχνογνωσία του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται είτε με την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου, είτε με την παραγωγή εφαρμογή των αποτελεσμάτων της Ε&ΤΑ», δήλωσε ο Γιώργος Ανέστης.

Ανέφερε πως η  διεύρυνση της αγοράς, με την εισαγωγή νέων ειδών και προϊόντων που προέρχονται από αυτά, η βελτίωση των παραμέτρων – κόστους εκτροφής και η βιωσιμότητα της δραστηριότητας είναι το περίγραμμα του σχεδίου. Όμως, ο κλάδος σε εθνικό επίπεδο για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προκλήσεις θα πρέπει να ορίσει συγκεκριμένους στόχους αύξησης της παραγωγής, αντίστοιχους με την ΕΕ, που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει την πρωταγωνιστική του θέση. Σταδιακή αύξηση της εγχώριας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού κρίνεται επιβεβλημένη καθώς η ζήτηση διεθνώς αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του αντίστοιχου ρυθμού προσφοράς (παραγωγής) των Ελληνικών προϊόντων. Σε αντίθετη περίπτωση την αυξανόμενη ζήτηση θα σπεύσουν να καλύψουν ανταγωνίστριες χώρες με αποτέλεσμα η χώρα μας να μειώσει το ποσοστό της στις αγορές αυτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και του κλάδου γενικότερα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.