Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Περιοδεύουσα Επαιτεία

Περιοδεύουσα  Επαιτεία

Εκμετάλλευση ανηλίκων από περιοδεύοντες επαγγελματίες επαίτες, που αυτή την εποχή έχουν εκδράμει στο Αγρίνιο

 Σε καλοκαιρινή περιοδεία φαίνεται ότι βρίσκονται αυτή την εποχή επαγγελματίες επαίτες που από διάφορες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού ακόμη, έχουν καταφθάσει (και) στο Αγρίνιο, ζητώντας τη φιλευσπλαχνία και τον οβολό μας. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο οι συνήθεις γυρολόγοι του είδους (ενήλικες και ανήλικοι ΡΟΜΑ, ανάπηροι και βαριά νοσούντες, εξαθλιωμένοι μετανάστες), αλλά ελληνόπαιδες ακόμη που παραπέμπουν σε σκηνές … Όλιβερ Τουίστ, αναβιώνοντας σε συνοικίες της λεγόμενες «αυλές των θυμάτων» που ανθούσαν στο κοινωνικό περιθώριο του μεσαίωνα.

Μιλάμε για παιδιά 8-10 ετών που με ή χωρίς στυλό, αναπτήρες ή άλλα «μπιχλιμπίδια» ζητούν ελεημοσύνη σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα, ακόμη και περαστικούς. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν την όλη εποπτεία έχουν οι γονείς τους ή επιτήδειοι «μάνατζερ» που κατά καιρούς έχει αποδειχθεί ότι οργανώνουν τέτοιες «εξορμήσεις». Είναι δουλειά της αστυνομίας και του εισαγγελέα αυτό Ο νόμος άλλωστε είναι σαφής. Ο ποινικός κώδικας για την επαιτεία και την αλητεία (άρθρο 407) ορίζει πως όποιος επαιτεία υπό φυγοπονία ή από φιλευσπλαχνία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών. Στο άρθρο 409 αναφέρεται ότι παραμέληση αποτροπής από επαιτεία ή αλητεία Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή: α) όποιος εξωθεί σε επαιτεία ή παραλείπει να εμποδίσει από την επαιτεία ή την αλητεία πρόσωπα που έχει την επιμέλειά τους ή που βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης από αυτό, β) όποιος παραδίδει ή προμηθεύει σε άλλους πρόσωπα ηλικίας κάτω των 17 ετών ή που έχουν υπερβεί αυτήν την ηλικία, είναι όμως σωματικά η διανοητικά ανάπηρα, για να προκαλούν με τη νεαρή τους ηλικία ή με τυχόν σωματική η διανοητική ασθένεια ή αναπηρία τους τον οίκτο ή την περιέργεια του κοινού για χρηματικό όφελος δικό του ή άλλου.

Αυτά λέει ο νόμος. Εμείς θα πούμε ότι για τις περιπτώσεις εκείνες όπου πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, δεν χρειάζεται καταστολή, αλλά… αγάπη. Παιδί που ζητιανεύει επειδή στερείται το φαγητό, όχι μόνο να τιμωρηθεί δεν πρέπει, αλλά να στηριχθεί ουσιαστικά. Ασχέτως αν είναι Αγρινιωτάκι ή από άλλη περιοχή, ελληνόπουλο (ΡΟΜΑ ή μη) ή αλλοδαπής καταγωγής. Υπάρχουν σήμερα οι δομές, υπάρχει η Πρόνοια, υπάρχει η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη. Υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου. Υπάρχει και η Μητρόπολη που πάντα «αγκαλιάζει» όποιον προστρέχει σε αυτή. Η θλιβερή εικόνα όμως με την πρωτοφανή έκταση επαιτεία πρέπει να διαλυθεί…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.