Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020

Πιο αυστηρή η ρύθμιση των 100 δόσεων – Ποιοι οφειλέτες θα αποβάλλονται

eforia

Πολύ πιο εύκολα θα αποβάλλονται οι οφειλέτες από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία γίνεται πλέον πιο αυστηρή.

Δύο σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μέσα από το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στη Βουλή.

Αναλυτικότερα:

1) Αν ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη ή δεν ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από την ημέρα που θα λάβει ειδοποίηση με την οποία του γνωστοποιείται από την εφορία η ληξιπρόθεσμη οφειλή του, η ρύθμιση θα χάνεται. Για να μην χάσει τη ρύθμιση ένας οφειλέτης θα πρέπει να προχωρήσει εντός 30 ημερών στην πληρωμή ή την ρύθμιση νέων φορολογικών υποχρεώσεων όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας, αφού όμως λάβει σχετικό ειδοποιητήριο για ληξιπρόθεσμη οφειλή.

2) Η εφορία αποκτά τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει ο οφειλέτης εφόσον τα οικονομικά του δεδομένα επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής του νωρίτερα. Στην πράξη ο οφειλέτης που διαθέτει υψηλό εισόδημα (άγνωστο είναι το εισόδημα που είναι υψηλό για την εφορία) ή σημαντικές καταθέσεις θα μπει στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών και θα δει τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει να μειώνεται και αντίστοιχα να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Την ίδια ώρα αυξάνεται στο 5% (από 3%) το επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Όσοι έχουν χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

– ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα

– η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ

– η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

http://www.newsbomb.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.