Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Πλήθος επισκεπτών για τα λείψανα Αγίων στη Μονή Λυκουρίσσης

Πλήθος επισκεπτών για τα λείψανα Αγίων στη Μονή Λυκουρίσσης

Πριν από ενάμισυ χρόνο, στις 21 Νοεμβρίου του 2010, στην Ιερά Μονή Λυκουρίσσης στη περιοχή της Σκουτεράς στο Αγρίνιο, βρέθηκαν λείψανα 10 διαφορετικών Αγίων- ανάμεσά τους και δύο αγνώστων-όπως η Αγία Κυριακή, η Αγία Παρασκευή,ο Άγιος Τρύφωνας κ.α. Τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν από αρμόδιες ιερατικές αρχές στα Γιάννενα και μαζί τους βρέθηκαν και ορισμένα μουσειακά εκθέματα όπως πόρπες, καντήλια της εποχής κλπ.

Η ευρύτερη περιοχή από την Παρασκευή που μας πέρασε, όταν και υποδέχτηκε πλήθος πιστών τα λείψανα στη Μονή, μέχρι και χτες Κυριακή, δέχτηκε ένα κύμα πραγματικό θρησκευτικού τουρισμού από όλο το νομό αλλά και από την Πάτρα και αλλού. Το Σάββατο έγινε αρχιερατική θεία λειτουργία στη Μονή και λόγω του ότι δεν υπάρχει φύλαξη τα λείψανα παρέμειναν μέχρι και χτες στο χώρο, ενώ από σήμερα φυλάσσονται σε προστατευόμενο μέρος. Πάνω από 250 πιστοί είχαν μεταβεί στο μοναστήρι και τον περιβάλοντα χώρο, μόνο χτες  το απόγευμα.

Η Ιστορία της Μονής περιλαμβάνει ορισμένα πολύ εντυπωσιακά συμβάντα όπως η σύμπτωση ότι και η εικόνα της Παναγίας που τη χαρακτηρίζει αλλά και τα λείψανα των Αγίων, βρέθηκαν από κυνηγούς. Στην πρώτη περίπτωση ένας κυνηγός βρήκε την εικόνα της Μονής να τη φυλλάει ένας ρίσσος, δηλαδή ένα τρομακτικό άγριο σκυλί, το οποίο μόλις βρέθηκε η εικόνα άφησε την τελευταία του πνοή. Άλλωστε το όνομα “Λυκούρισση” προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “λύκος” και “ρίσσος”, που παραπέμπουν μαζί σε ένα εξαιρετικά άγριο ζώο. Οι εικόνες των Αγίων, δε, βρέθηκαν από τον Μπάρμπα-Χαράλαμπο, φύλακα και εφημέριο του μοναστηριού, που ήταν κυνηγός και είδε σε όραμα μια μαυροντυμένη εκδοχή της Παναγίας να του υποδεικνύει το μέρος όπου θα έβρισκε τα λείψανα.Αυτό έγινε με μεγάλη λεπτομέρεια στο σημείο που θα άκουγε ένα χτύπο από το αυτοκίνητο με το οποίο θα πήγαινε για κυνήγι την επόμενη μέρα! Κάτι που συνέβη και το παρατήρησε μόνο ο ίδιος ανακαλώντας το όραμα που είχε δει, για να βρει, αφού έσκαψε, αρχικά ένα μικρό μεταλλικό  κάλλυμμα κάτω από ένα άλλο ξύλινο και στη συνέχεια το θησαυρό της Μονής.

Το μοναστήρι είναι εύκολα προσβάσιμο από την περιοχή του “Ονείρου” έξω από το Αγρίνιο στο δρόμο δεξιά προς Σιτόμενα, με πινακίδες να δείχνουν την περιοχή σε όλη τη διαδρομή, που είναι εξαιρετικά όμορφη όλο το χρόνο. Υπάρχει και το τηλέφωνο 26410 42410 στο οποίο απαντά η μοναχή Φιλοθέη για όποιον χρειάζεται κάποια πληροφορία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.