Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

“Οι νόμοι υπέρ περιβαλλοντικών δράσεων πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να τηρούνται”

yfroilektrikoi“Οι νόμοι υπέρ περιβαλλοντικών δράσεων  πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να τηρούνται”

Αν και ο νομοθέτης είχε προβλέψει από το 2009 να επιβαρύνονται με ειδικό τέλος οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά έργα που βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και τα έσοδα να αποδίδονται στους οικείους Φορείς Διαχείρισης, θολό παραμένει μέχρι σήμερα το τοπίο, σχετικά με την ορθή εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.

Η μόνη επιτήρηση της νομιμότητας από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ήταν μία επιστολή τρία χρόνια μετά, όπου ζητούσε – μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων – από τους 28  Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όλης της χώρας, στοιχεία σχετικά με τον αριθμό υδροηλεκτρικών σταθμών που λειτουργούν σε κάθε περιοχή, καθώς και ποιοι από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην επιβάρυνση με το ειδικό τέλος. Σε αυτή την επιστολή ανταποκρίθηκε η πλειονότητα των Φορέων Διαχείρισης.

Πέραν τούτου ουδέν. Καμία περαιτέρω ενέργεια για την ενεργοποίηση της διάταξης για την απόδοση του ειδικού τέλους προς όφελος δράσεων διατήρησης περιβαλλοντικού ισοζυγίου, την ώρα που δυστυχώς και διάφορα άλλα ειδικά τέλη εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα, με σημαντικότερη την περίπτωση των εσόδων του Πράσινου Ταμείου.

Για το λόγο αυτό, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ζητά διευκρινίσεις από τους  Υπουργούς Π.Ε.Κ.Α. και Οικονομικών, για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και διασφαλίσεις ότι τα τέλη θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε πράσινες δράσεις.

Ειδική αναφορά γίνεται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε δύο επίπεδα. Αρχικά αναφορικά με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας  Μεσολογγίου και την περιοχή αρμοδιότητας του, όπου η ερώτηση καταδεικνύει ότι σήμερα έχουν άδεια λειτουργίας δυο μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ άλλα δυο έχουν άδεια παράγωγης και δυο ακόμα βρίσκονται σε φάση αίτησης αξιολόγησης. Τα υφιστάμενα φράγματα δεν ανταποκρίθηκαν στην επιβάρυνση με ειδικό τέλος 1% υπέρ του Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με το νόμο.

Σε δεύτερο επίπεδο και στο σύνολο του Νομού, επισημαίνεται ότι η ευρύτερη  περιοχή διαθέτει τρία μεγάλα φράγματα που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος – συνολικής ισχύος 907 MW) και αντιμετωπίζει πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, όπως η μειωμένη εισροή γλυκού νερού σε λιμνοθάλασσες, λίμνες και κόλπους λόγω ταμίευσης των υδάτων, μειωμένη στερεοπαροχή των πόταμων λόγω κατακράτησης φερτών, μεταβολή αλατότητας στα οικοσυστήματα, συρρίκνωση νησίδων απολύτου προστασίας που βρίσκονται εντός της κοίτης του πόταμου Αχελώου, μειωμένη ιζηματογένεση στο εκβολικό σύστημα των πόταμων κλπ.

Εν προκειμένω, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η διάταξη της απόδοσης τελών από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και με ποσοστό υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βοηθώντας το ελλιπές περιβαλλοντικό τους έργο σε Τοπικό πλέον επίπεδο, με την ανάληψη της περιβαλλοντικής ευθύνης εκ μέρους των παραγώγων υδροηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως τα έσοδα θα κατευθυνθούν σε στοχευμένες δράσεις, ενός συνολικού σχεδιασμού που οφείλει να επιληφθεί η κάθε περιφέρεια.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε η κ. Φούντα:

http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/420.pdf

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.