Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ποιές είναι οι απόψεις στα Ιωάννινα για το 4ο υπό ίδρυση τμήμα στο Αγρίνιο.

Ποιές είναι οι απόψεις στα Ιωάννινα για το 4ο υπό ίδρυση τμήμα στο Αγρίνιο.

Το παρακάτω δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα “Πρωινός λόγος” των Ιωαννίνων. Αξίζει να το διαβάσετε πρώτα για να δείτε ποια άποψη υπάρχει στα Γιάννενα το ζήτημα Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο:

“Η 4η Σχολή, Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Αγρίνιο, πάνω στην οποία οι Αγρινιώτες στήριζαν την ίδρυση αυτοτελούς Πανεπιστημίου στην περιοχή τους, δεν περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.Για τον λόγο αυτό έχουν ξεσηκωθεί φορείς στο Αγρίνιο, αν και η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν εδώ και αρκετό καιρό, αφού η ίδρυσή του τον περασμένο Ιούλιο, δεν συνεπάγεται αυτόματα και την λειτουργία του, αφού απαιτούνται μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες. Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Γεροθανάσης υπογράμμισε ότι «η μη ένταξη ήταν αναμενόμενη, καθώς μετά την έγκριση του ΣΑΠΕ και του υπουργείου Παιδείας έπρεπε, για να προχωρήσει η υπόθεση, να περάσει και από το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2009». Και πρόσθεσε ο κ. Γεροθανάσης: «Προέκυψαν η οικονομική κρίση και ο ανασχηματισμός που είχαν ως αποτέλεσμα η λειτουργία του Τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο να πάει πίσω».Ο κ. Γεροθανάσης διευκρινίζει πως «το ζήτημα είναι καθαρά συγκυριακό, αφού πολλά από τα νέα τμήματα που εγκρίθηκαν δεν εντάχθηκαν στο μηχανογραφικό». Αυτό παρατηρήθηκε, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», και με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στο μηχανογραφικό δελτίο. Επειδή ο Δήμαρχος Αγρινίου ισχυρίστηκε ότι υπήρχε ο απαιτούμενος χώρος για να λειτουργήσει το νέο Τμήμα κοντά στα κτίρια των άλλων τριών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Γεροθανάσης ξεκαθάρισε ότι «η καθυστέρηση δεν έχει να κάνει με το κτιριακό. Εξάλλου όταν το θέμα περνάει από το ΣΑΠΕ, συζητιέται η μελέτη σκοπιμότητας, η οικονομική μελέτη και η τεχνική μελέτη». Οι φορείς του Αγρινίου δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την εξέλιξη αυτή, αφού την συνδέουν με αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για ίδρυση αυτοτελούς Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, αφού εδώ και πέντε χρόνια έχουμε μόνο αναβολές».Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, είναι δύσκολο, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, να λειτουργήσει αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και λόγω του όγκου δαπανών που απαιτούνται και διότι είναι αμφισβητούμενη η χρησιμότητά του, αφού κοντά στο Αγρίνιο υπάρχουν δύο ανεπτυγμένα Πανεπιστήμια, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.Η.”

Όπως βλέπετε στα Ιωάννινα υπάρχει σκεπτικισμός για τη δημιουργία 4ου πανεπιστημιακού τμήματος και όχι θετικό κλίμα για την προοπτική της αυτονόμησης. Το 4ο Πανεπιστημιακό τμήμα δεν συμπεριελήφθη στον προυπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας. Αλήθεια τα αντίστοιχα ΤΕΙ στο Μεσολογγί πως πρόλαβαν; ( Και μπράβο τους βασικά).

Με το παραπάνω επιχείρημα προσπαθούν να ξεπεράσουν έντεχνα ένα από τα πιο ισχυρά “χαρτιά” για τη πόλη μας το Αγρίνιο, που δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση του απαιτούμενου χώρου από το Δήμο Αγρινίου κοντά στα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

Εκείνο δε που είναι πέρα για πέρα άστοχο είναι ότι στο Αγρίνιο δεν χωρά αυτόνομο πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχουν ήδη δύο κοντά, εκείνο των Ιωαννίνων και της Πάτρας(!). Έτσι λένε οι “ειδικοί”(!). Δηλαδή κύριοι με τη λογική αυτή να μη γίνει Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου γιατί είναι κοντά στη Πάτρα, να μη γίνει στη Δυτική Μακεδονία γιατί (τώρα πια ) είναι κοντά και στα Γιάννενα και επίσης να κλείσουν το ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και των Ιονίων Νήσων που είναι και αυτά ανάμεσα από Πάτρα και Γιάννενα. Όλα αυτά δηλαδή πως ανταποκρίνονται στις δαπάνες τους και λειτουργούν έως τώρα και μάλιστα σε πόλεις μικρότερες από το Αγρίνιο;

Αυτά καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Γιατί μπορεί να ξαναζήσουμε glory days of 1993, τότε που αντί να ρθούν κι άλλα τμήματα, στο τέλος μας έφυγε και αυτά που είχαμε. ( Οικονομική σχολή). Ας έχουμε όμματα και ώτα ανοικτά!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.