Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Ποιήτρια ετών 22

Ποιήτρια ετών 22

11Ίσως είναι από τους πιο νέους ανθρώπους στην περιοχή μας που ασχολήθηκαν συστηματικά στο χώρο της Λογοτεχνίας. Μάλιστα πραγματεύτηκε ένα λογοτεχνικό είδος  ξεχωριστό, την Ποίηση η αλλιώς  την λογοτεχνία του φανταστικού. Τίτλος του βιβλίου της«Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους», όπου σε 136 σελίδας αποτυπώνεται  μια ποιητική συλλογή με 8 ποιήματα ή ίσως 8 έμμετρα διηγήματα, που μιλούν για τον έρωτα, έρωτες ανεκπλήρωτους και πάθη. Η συγγραφέας λέγεται Ευδοξία Γραμμένου, είναι μόλις 22 ετών και η καταγωγή της είναι από την Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Μιλώντας στο agrinionews.gr αναφέρθηκε στην πρωτόλεια προσπάθεια της στην ποίηση και στη λογοτεχνία:

 grammenouΜίλησες μας για τις σπουδές σου και το πρώτο σου βιβλίο.

 Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορείς να τα αποφύγεις, έτσι και εγώ, όταν μπήκα στην πρώτη βιβλιοθήκη στην ζωή μου ήξερα ότι ήταν αναπόφευκτο να γίνω βιβλιοθηκονόμος, ακόμα και αν εκείνη την στιγμή ούτε καν γνώριζα ότι υπήρχε τέτοια λέξη ή τέτοιο επάγγελμα. Αυτό είναι που σπουδάζω και είμαι σίγουρη ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει μια βιβλιοθήκη γεμάτη παλιά και σκονισμένα βιβλία που με περιμένει υπομονετικά.

Εν μέρει θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και το πρώτο βιβλίο μου, και όσα άλλα γράψω, ότι είναι σίγουρα επηρεασμένα από την δουλεία που διάλεξα και αγάπησα. Είμαι ένας άνθρωπος των βιβλίων και πάντοτε θα είμαι.

Tο πρώτο μου βιβλίο, για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, είναι σίγουρα ένα κομμάτι της ζωής μου. Είναι μια μεγάλη περίοδος της ζωής μου που απλώς επιζητούσε ένα τρόπο να ακουστεί, να ζωγραφίσει την ύπαρξη της, να τραγουδήσει τον πόνο, την απελπισία, το πάθος και την δύναμη για ζωή και ελπίδα που την διαπερνούσε. Είναι αυτές οι σκιές που μας συντροφεύουν και μας στοιχειώνουν και ψάχνουν την διέξοδο τους σε σκοτεινά όνειρα πάθους, που μερικές φορές βρίσκουν την διέξοδο τους σε μια μαγική κόλα χαρτί.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με την συγγραφή και ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις το βιβλίο σου;

Γράφω από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Δεν έχει σημασία αν ήταν μικρά κείμενα ή μικρά ποιήματα ή έστω σκόρπιες λέξεις, που ήθελαν, αγωνιούσαν, λαχταρούσαν να γίνουν κάτι περισσότερο. Το γράψιμο είναι πάθος, λαχτάρα ζωής και άμα το νιώθεις μέσα σου πάντοτε θα βρίσκει τον δρόμο και τον τρόπο για να εκφράζεται μέσα από εσένα.

Αν υπήρχε κάποια αφορμή για να γράψω το βιβλίο; Και ναι και όχι. Αν η ίδια η ζωή είναι μια αφορμή, ναι υπήρξε αφορμή και ήταν ο ίδιος ο ίσκιος της ζωής μου καθώς προχωρούσε και άφηνε πίσω του μια ξεχασμένη και απελπισμένη σκιά που δεν ήθελε να προχωρήσει, αλλά δεν ήθελε και να χαθεί, μια σκιά που διάλεξε να ζήσει μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια του ονειρόκοσμου μέχρι να μπορέσει να βρει τον δικό της δρόμο.

Πως σε αντιμετώπισε  το φιλικό σου περιβάλλον και όσοι γνώρισαν το βιβλίο σου στην πορεία όταν αποφάσισες να το εκδώσεις;

Εδώ πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και τους ανθρώπους των εκδόσεων γιατί πίστεψαν σε μένα, πίστεψαν στα ποιήματα μου, και χωρίς την κοινή μας προσπάθεια δεν θα γίνονταν αυτό το βιβλίο.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια  μου και το φιλικό μου περιβάλλον γιατί με στήριξαν σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια, γιατί είναι δύσκολο να θέλεις σήμερα στην Ελλάδα να γράφεις λογοτεχνία και ακόμα περισσότερο δύσκολο να θέλεις να γράφεις ποίηση.

Μέχρι τώρα  υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν διαβάσει το βιβλίο μου και έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου και είμαι πολύ χαρούμενη που κατόρθωσα και άγγιξα έστω και λίγο με τα γραπτά μου όλους αυτούς τους ανθρώπους.

 Είναι πεδίο έκφρασης κατά τη γνώμη σου η λογοτεχνία για νέους ανθρώπους; Δίνει τις κατάλληλες ευκαιρίες;

Η λογοτεχνία ήταν, είναι και θα είναι πεδίο έκφρασης για τους νέους ανθρώπους και όχι μόνο για αυτούς. Όσο είμαστε άνθρωποι, όσο λογίζουμε ακόμα τους εαυτούς μας για ανθρώπους θα είναι πεδίο έκφρασης. Ίσως για τους νέους πιο πολύ γιατί εμείς έχουμε μέσα μας το μεγαλύτερο πάθος για ζωή, για αναζήτηση, για έκφραση, για δημιουργία.

Τώρα αν δίνει τις κατάλληλες ευκαιρίες, στην Ελλάδα σίγουρα όχι. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ακόμα και αν βγάλεις άκρη με τους ιστούς της αράχνης, που πρέπει να ξέρεις τον φίλο, του φίλου, του τάδε φίλου για να δημοσιεύσεις και το παραμικρό κείμενο και πάλι οι ευκαιρίες που θα έχεις είναι λίγες.

Όμως αυτό που χρειάζεται είναι προσπάθεια και θέληση. Και θα βρεις τον δρόμο σου.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Νάνσυ Αβραμοπούλου

    Συγχαρητήρια Ευδοξία μου, διάβασα τα ποιήματά σου και με άγγιξαν πολύ! Καλές εμπνεύσεις και επιτυχίες!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.