Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Ποιες αποδείξεις «μετρούν» για το αφορολόγητο

1359257Έτοιμη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σχετικά με τις αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με στόχο να διατηρήσουν στο ακέραιο το αφορολόγητο ποσό για τα έσοδα που θα δηλώσουν το 2015.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με την κλίμακα, ατομικό εισόδημα.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.
Ποιες αποδείξεις πρέπει να συλλεχθούν

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο ίδιος ο φορολογούμενος, η σύζυγος του ή τα τέκνα που τον βαρύνουν και περιλαμβάνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

– Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

– Ένδυση και υπόδηση.

– Οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

– Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

– Μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί.

– Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες.

– Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια.

– Τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.

– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

– Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

– Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

– Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

www.zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.