Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Ποιοι ελέγχονται για “ξαφνικό πλουτισμό”

Toυλάχιστον 10 Αιτωλοακαρνάνες

Ειδικούς ελέγχους σε 1.747 φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η αυτόματη διαδικασία του συστήματος «Elenxis» έδωσε ενδείξεις αιφνίδιου πλουτισμού θα πραγματοποιήσει εκ νέου η Εφορία σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «6 ημέρες», ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονται ένας πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές, δημοσιογράφοι, εφοπλιστές, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί και επιχειρηματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εντολές για τους πρώτους ελέγχους είχαν δοθεί τον Απρίλιο του 2011 προκειμένου να διαπιστωθεί:

  • αν ο πλούτος που προκύπτει είναι πραγματικός
  • αν έχει προέλθει από νόμιμα μέσα, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν τις διαφορές στα οικονομικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Τα φυσικά πρόσωπα είχαν εντοπιστεί από το «Πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010 – 2011», με τη βοήθεια του συστήματος «Elenxis» και για τις ανάγκες των ελέγχων συγκροτήθηκαν 32 ειδικά συνεργεία. Ωστόσο, οι διασταυρώσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ προβλήματα στη διαδικασία δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των ελέγχων σε όλες τις ανοικτές υποθέσεις στα διαπεριφεριακά ελεγκτικά κέντρα, ενέργεια που… «μηδενίζει» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

zougla.gr

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα 10 τουλάχιστον Αιτωλοακαρνάνων που ελεγχονται από το 26ο Ειδικό Συνεργείο Ελέγχου. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι που όμως ελέγχονται σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα άτομο από Αμφιλοχία, δύο από Μεσολόγγι, ένα από Νάυπακτο και έξι απο Αγρίνιο. Το agrinionews.gr υπογραμμίζει πως το γεγονός του ελέγχου που διενεργείται σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως έχει τελεστεί από τα πρόσωπα αυτά κάποιο αδίκημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.