Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Ποιος ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ;

Ποιος ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ;

Σκηνικό διάλυσης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αν και πλησιάζει η ώρα των διεργασιών για την ηγεσία. Η φωτό από τα γραφεία της Νομαρχιακής στο Αγρίνιο. Σημειολογικό ότι και η ταμπέλα παραμένη ακόμη διαλυμένη (από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου)

Aπαξίωση, διάλυση και σύγχυση. Το τρίπτυχο στο ΠΑΣΟΚ που συναντάται πανελλαδικά και φυσικά και στην Αιτωλοακαρνανία.
Μπορεί σήμερα Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ να καλείται να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα και το τελικό πλαίσιο των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου ωστόσο το κομματικό τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα τις ζυμώσεις των «ένδοξων» εποχών ούτε καν του 2007 με τη σφοδρή σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου.
«Ντρέπομαι να πω ότι ασχολούμαι με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ» έλεγε στο agrinionews.gr κομματικό στέλεχος, μια φράση που περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση στην κομματική ανθρωπογεωγραφία. Αν και πλησιάζει η ώρα της αναμέτρησης για την εκλογή προέδρου ελάχιστα στελέχη έχουν δημοσίως εκφράσει τις προτιμήσεις τους. Άλλωστε ούτε καν οι δελφίνοι (πλην Χρυσοχοΐδη) δεν έχουν εκφράσει ρητά τις υποψηφιότητές τους.
Στην Αιτωλοακαρνανία πάντως οι διαχωρισμοί του 2007 πλέον έχουν εκλείψει. Πολλοί εκ των «παπανδρεϊκών» που αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία του 2007 κοιτάζουν πλέον προς άλλες εσωκομματικές πολιτείες ενώ ουδείς εμφανίζεται πρόθυμος να υπερασπιστεί τη διετία ΠΑΣΟΚ. «Πολλοί εξ αυτών που τ0 2007 σνόμπαραν τον Βενιζέλο όταν ερχόταν σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο τώρα σπεύδουν να συμπορευθούν μαζί του» λέει στο agrinionews.gr έμπειρο στέλεχος. Άλλωστε οι παπανδρεϊκοί δεν ξέρουν ακόμη αν θα κληθούν να στηρίξουν τον Παπανδρέου ή κάποιον εκ των …Παπουτσή, Καστανίδη.
Όμως και οι «Βενιζελικοί» του Νομού είναι συγκρατημένοι στις κινήσεις τους. Αποφεύγουν τις έντονες και ανοιχτές διεργασίες, τακτική άλλωστε που αποτελεί και κεντρική γραμμή. Καθώς ο ίδιος ο Βενιζέλος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του (μιας και δεν μπόρεσε να επιβάλλει το πλαίσιο του) και επιχειρεί να εμφανιστεί θεσμικός και όχι κομματικός και διατείνεται πως προτεραιότητα του είναι η σωτηρία της χώρας, τα τοπικά στελέχη που τον στηρίζουν δεν έχουν το πράσινο φως να μετέχουν ανοιχτά σε διεργασίες.
Πιο ανοιχτά κινείται ένας μικρός πυρήνας στελεχών που πρόσκειται στον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτής της ομάδας φέρεται να ηγείται ναυπάκτιος στενός συνεργάτης του Λοβέρδου που φέρεται επίσης να επιθυμεί τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας (θέση που έχασε το 2009 από φουλ παπανδρεική υποψήφια). Σε αυτόν (και σε δημοτικό παράγοντα της Αλυζίας) πιστώνεται και η πρωτοβουλία της συνάντησης στελεχών στον Αστακό που κατά την εκτίμηση πολλών στο ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε φιάσκο.
Ο χαρακτηρισμός του φιάσκου δόθηκε γιατί ενώ διακινήθηκε πως επρόκειτο να μεταβεί στον Αστακό ο Λοβέρδος, αυτό δεν συνέβη. Όπως λέγετα-από αξιόπιστες πηγές-ουδέποτε γνώριζε ο Λοβέρδος …την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Αστακό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάποιοι εκ των παρευρισκόμενων στη συνάντηση διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι ο Λοβέρδος δεν εμφανίστηκε. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στη συνάντηση το «παρών» έδωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ενιαίας διοίκησης των Νοσοκομείων Αγρινίου-Μεσολογγίου. Είναι άλλωστε διάχυτη η εκτίμηση ότι οι τελευταίες αλλαγές στις ηγεσίες των δύο Νοσοκομείων έγιναν και γιατί ο υπουργός Υγείας έβλεπε…μακριά. Στην εσωκομματική μάχη και ήθελε τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά. Άλλωστε άλλη αιτιολογική βάση των αντικαταστάσεων δεν έχει δοθεί.
Επαφές λοιπόν μεταξύ υποστηρικτών των (φερόμενων ως) υποψήφιων προέδρων γίνονται αλλά αυτές δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα. Άλλωστε πολλά τοπικά στελέχη αναμένουν τη στάση που θα κρατήσουν οι κορυφαίοι παράγοντες όπως ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Θύμιος Σώκος και ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής. Φυσικό είναι προς το παρόν στο ΠΑΣΟΚ όλοι να μιλούν με όλους. Ωστόσο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού έχουν με δηλώσεις, άρθρα και παρεμβάσεις δώσει κάποιο στίγμα αλλά υποψήφιο ακόμη δεν ήρθε η ώρα να διαλέξουν . Ο πρώην νομάρχης Θύμιος Σώκος (που θα είναι υποψήφιος βουλευτής) είχε την ευκαιρία την περίοδο των εορτών (που την πέρασε σχεδόν όλη στο Νομό) να συναντηθεί με πολλά στελέχη ενώ και ο Χρίστος Βερελής διατηρεί πάντα πολλά ερείσματα στην Αιτωλοακαρνανία.
Τα γραφόμενα αυτά αποτελούν μια μικρή καταγραφή της εικόνας στο ΠΑΣΟΚ του Νομού του οποίου οι οργανώσεις παραμένουν διαλυμένες. Η οικονομική λαίλαπα που κλονίζει τη χώρα διέλυσε και το κόμμα που διαχειρίστηκε την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι δημοσκοπικά κινείται ελαφρώς πάνω από τα τρία κόμματα της Αριστεράς στην οποία μεταπήδησε μεγάλο τμήμα της εκλογικής του βάσης (και βουλευτές του όπως ο Π.Κουρουμπλής). Ενδεικτικό εξάλλου είναι ότι οι εκτιμήσεις των εκλογολόγων δεν δίνουν πάνω από δύο έδρες στο ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία.
Στις διεργασίες των ημερών ελάχιστοι ασχολούνται ενεργά. Η κοινωνία άλλωστε είχε εγκαταλείψει τα κομματικά δρώμενα από χρόνια. Πλέον απέχουν από αυτά και η πλειοψηφία των στελεχών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.