Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Ποιο είναι το ελληνικό χωριό με τους …άκαπνους κατοίκους

Ποιο είναι το ελληνικό χωριό με τους …άκαπνους κατοίκους

akapnoi

Γιατί λένε όχι στο τσιγάρο (βίντεο)
Το μόνο που μπορεί να δει κανείς να καπνίζει σε αυτό το χωριό είναι οι καμινάδες των τζακιών. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που το τσιγάρο είναι μια άγνωστη σχεδόν λέξη, καθώς ούτε ένας από τους κατοίκους του δεν καπνίζει.
Ο λόγος για το χωριό Σκοτεινό, που βρίσκεται σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων ανατολικά του Ηρακλείου, όπως γράφει το cretapost.
Στο χωριό αυτό, οι άνδρες που μαζεύονται καθημερινά στο καφενείο για κουβέντα και παιχνίδι δεν κρατούν τσιγάρο, μια συνήθεια που έκοψαν από την δεκαετία του ’70. Προτιμούν όπως λένε μια ρακή ή ένα ποτήρι κρασί, παρά ένα τσιγάρο.
«Σε αυτό το χωριό δεν καπνίζει κανείς από την δεκαετία του ’70. Εγώ έλειπα από το Σκοτεινό για αρκετά χρόνια κι όταν επέστρεψα αντίκρισα ένα χωριό στο οποίο δεν καπνίζει κανένας. Αυτό μεταδώσαμε και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα ούτε η επόμενη γενιά να έχει αυτό το κακό συνήθειο», αναφέρει ο Ζαχαρίας Μουδατσάκης, κάτοικος του χωριού.
«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν. Είδαμε τα αποτελέσματα αρκετών καπνιστών», επισημαίνει στο cretapost ο Βασίλης Ζερβάκης και συνεχίζει: «Εδώ στο Σκοτεινό πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισαν οι άνθρωποι, τυχαία όχι οργανωμένα, να σταματήσουν το κάπνισμα. Από τότε προτιμάμε να πιούμε μία ρακί ή ένα κρασί παρά να κάνουμε ένα τσιγάρο».
Μάλιστα, όπως τονίζουν, ο επισκέπτης που θα έρθει δε θα μπορεί να βρει τσιγάρα. «Δεν πουλάνε πουθενά. Θα πρέπει να κρατάει μαζί διαφορετικά θα μπει στο δικό μας το λούκι», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ζερβάκης

aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.