Σάββατο, Ιούλιος 20, 2019

Πολιτιστική ημερίδα του Συλλόγου Επαινιανιτών Ευρυτανίας

epiniana3 epiniana2 epiniana1

Πολιτιστική ημερίδα του συλλόγου Επαινιανιτών Ευρυτανίας την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από  το Δ.Σ. του συλλόγου Επαινιανιτών σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας   η πολιτιστική ημερίδα την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 το πρωί στα Επαινιανά .

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγράφων κ. Θύμιος Μιχόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγραφιωτών κ.Λάμπρος Γατής, ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Απόστολος Αβράμπος, πολλοί συγχωριανοί μας αλλά και αρκετοί επισκέπτες. Ακόμα παρέστη ο κ. Χρήστος Κίτσιος, δημιουργός  της ιστοσελίδας agrafiotis.gr που μαζί με την ηλεκτρονική εφημερίδα Prasiaonline.gr και την εφημερίδα μας ‘’ΕΠΑΙΝΙΑΝΩΝ ΛΟΓΟΣ’’ ήταν Χορηγοί επικοινωνίας.

Τα θέματα της ημερίδας ήταν :

  • Η παρουσίαση  του βιβλίου «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ» του εκλεκτού φιλολόγου συγχωριανού μας Γεωργίου Κων. Καραγεώργου, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία των Αγράφων από το 1430-1830 μ.χ.
  •  Η παρουσίαση  του βιβλίου Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας, «Ο ανθρωπιστής γιατρός των Αγράφων» για τον συγχωριανό μας γιατρό Κωνσταντίνο Λάμπρου Ζαρκαδούλα που έχει γράψει ο Λάμπρος Κων.Ζαρκαδούλας.

Προηγήθηκε εκκλησιασμός με αρτοκλασία στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Επαινιανών.

Μετά τον εκκλησιασμό, και αφού προσφέρθηκε  καφές στο ‘’ΠΑΝΟΡΑΜΑ’’, άρχισε η ημερίδα στην κεντρική πλατεία δημοδιδάσκαλου Παναγιώτη Θέου  Κουτρομάνου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου  Γιώργος Χρύσανθος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται στα Επινιανά πολιτιστική ημερίδα. Ευχαρίστησε τον συγχωριανό μας Γεώργιο Κων. Καραγεώργο που δέχθηκε να το παρουσιάσει το βιβλίο του στα Επινιανά. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο κ. Καραγεώργος έχει αναδείξει πολλά θέματα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του συλλόγου ‘’ΕΠΑΙΝΙΑΝΩΝ ΛΟΓΟΣ’’, ευχόμενος αυτή η προσπάθεια να συνεχισθεί και στις επόμενες εκδόσεις της εφημερίδας του συλλόγου.

Σχετικά με το βιβλίο Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας, «Ο ανθρωπιστής γιατρός των Αγράφων» για τον συγχωριανό μας γιατρό Κωνσταντίνο Λάμπρου Ζαρκαδούλα σημείωσε ότι πρόθεση του Δ.Σ. του συλλόγου είναι να αναδείξει και άλλους αξιόλογους ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από τα Επινιανά. Ενημέρωσε ότι ο γενικός γραμματέας του συλλόγου μας Λάμπρος Κων. Ζαρκαδούλας εξέδωσε το βιβλίο αυτό για τον πατέρα του και παραχώρησε την διάθεση του βιβλίου αυτού στον Σύλλογο με την επιθυμία τα έσοδα από την διάθεση να διατεθούν στα Επαινιανά για πολιτιστικούς σκοπούς.

Τέλος τόνισε ότι πρόθεση του συλλόγου είναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις να συνεχιστούν, παράλληλα με όλες τις άλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο σύλλογος.

Ακολούθησε η παρουσίαση των  ομιλητών από τον ΓΓ του συλλόγου.

Ομιλίες  για το βιβλίο ‘’ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ’’ έγιναν από  το δικηγόρο Χαράλαμπο Κούτσικο και από  τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Χαραμή. Αναφέρθηκαν και οι δύο στο πολύπλευρο συγγραφικό έργο του Γεωργίου Καραγεώργου και παρουσίασαν το τελευταίο έργο  του ‘’ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ’’.

Ακολούθησε σύντομη αναφορά του Γεωργίου Κων. Καραγεώργου στο έργο του για ‘’Τα Άγραφα’’ και στο προηγούμενο έργο του ‘’ΝΥΜΦΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ’’ τα οποία συνδέονται με τα Επαινιανά. Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας, Ο ανθρωπιστής γιατρός των Αγράφων»

Ομιλίες  για το βιβλίο «Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας» έγιναν από τον πρώην Δήμαρχο Φραγκίστας Λάμπρο Κούτσικο, ο οποίος είναι και στενός συγγενής του γιατρού και το δικηγόρο Χαράλαμπο Κούτσικο. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη προσωπικότητα, το έργο και τους αγώνες του γιατρού που το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υπηρέτησε στα Άγραφα.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Αγραφιωτών Λάμπρος Γατής, ο οποίος αναφέρθηκε και σε προσωπικές ιστορίες που είχε με τον πατέρα του και το γιατρό Ζαρκαδούλα.

Τέλος ο εγγονός του γιατρού Κωνσταντίνος Λάμπρ. Ζαρκαδούλας είπε ότι δεν γνώρισε τον παππού του γιατρό Ζαρκαδούλα αλλά από αυτά που έχει ακούσει, διαβάσει κ.α. αισθάνεται πολύ υπερήφανος που φέρει το όνομά του.

Η ημερίδα έκλεισε  με σύντομη παρέμβαση των Λάμπρου Ζαρκαδούλα και Γεωργίου Χρύσανθου οι οποίοι εκ μέρους του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τους παρευρεθέντες και υποσχέθηκαν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα συνεχισθούν και στο μέλλον.Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Δ. Επαινιανών Λευτέρης Αβράμπος μαζί με το Δ.Σ. του συλλόγου παρέθεσαν γεύμα στους επισκέπτες της ημερίδας στην ταβέρνα ‘’ΑΝΑΤΟΛΗ’’.

Το Δ.Σ. του συλλόγου Επαινιανιτών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.