Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Yπόμνημα του Εργατικού Κέντρου στο διευθυντή του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

Yπόμνημα του Εργατικού Κέντρου στο διευθυντή του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο από το ΕΚΑ
Mε υπόμνημά του προς τον Διευθυντή του Ι.Κ.Α. – ΕΟΠΥΥ Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στηλιτεύει τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην περιοχή (τις οποίες περιγράφει αναλυτικά).
Θυμίζουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του Ι.Κ.Α αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί , απαιτώντας « από τους υπεύθυνους του Ι.Κ.Α. – ΟΠΥΥ και την κυβέρνηση να παρθούν άμεσα μέτρα κάλυψης των αναγκών για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους».
«Με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα προβλήματα στο Ι.Κ.Α και γενικότερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερα» αναφέρει το ΕΚΑ.
Ειδικότερα στην περιοχή μας, το ΕΚΑ καταγγέλλει (και στο υπόμνημα) ότι :
– Δεν λειτουργούν μικροβιολογικό- ακτινολογικό, γιατί έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών και δε γίνονται προσλήψεις . Δεν υπάρχουν , όπως και πριν, αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, μαγνητικός τομογράφος , μονάδα οστικής πυκνότητας ( Μ.0.Π.) κ.λ.π
– Δεν υπάρχει φαρμακοποιός στο φαρμακείο, δεν υπάρχει ασθενοφόρο ενώ υπάρχουν οδηγοί.
– Κανένας γιατρός δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι με συμβάσεις .
– Υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων Ω.ΡΙ.ΛΑ, οφθαλμιάτρου κ.α.
– Τα ραντεβού των ασθενών για συνταγή ή εξετάσεις αργούν τουλάχιστον μέχρι και 2 μήνες για καρδιολόγο ή παθολόγο.
– Δεν υπάρχει αίθουσα μικροεπεμβάσεων, ενώ δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα και νύχτες.
– Αφαιρέθηκαν από τη λίστα 600 περίπου φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν αυτά που χρειάζονται.
– Οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν τεράστια οικονομική αιμορραγία για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τα ενοίκια για τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. Παράλληλα η μεγάλη απόσταση των γραφείων της Διοίκησης του Ι.Κ.Α και των ιατρείων είναι μια επιπλέον ταλαιπωρία για τους ασθενείς .
– Ακόμα μέσα στη σημερινή οικονομική κρίση, τη φτώχεια και την ανεργία καλούνται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν για εξετάσεις σε εξωτερικούς γιατρούς και δημόσια νοσοκομεία, όπως και τα φάρμακα (+ 15% & 20%)
Γενικότερα η κατάσταση στο χώρο της υγείας στην περιοχή μας, όπως και γενικότερα , καθημερινά χειροτερεύει για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών στον κλάδο της υγείας.
Παράλληλα το ΕΚΑ απαιτεί άμεσα:
– Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε επιστημονικό( ιατρικό & νοσηλευτικό) προσωπικό με βάση τις σημερινές πραγματικές ανάγκες σε τμήματα και ειδικότητες, με προσλήψεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
– Να εξασφαλιστεί σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός των τμημάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες και θα σταματήσει την «οικονομική αιμορραγία» των ταμείων ( αξονικός, μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος ασθενοφόρο, αίθουσα μικροεπεμβάσεων κ.λ.π.).
– Να παρέχεται πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους ανέργους ανασφάλιστους που δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθένειας, οι παροχές υγείας να παρέχονται σε όλους χωρίς καμιά προϋπόθεση.
– Να σταματήσουν οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α και άλλων ταμείων, οι άνεργοι να πληρώνουν χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις και περίθαλψη.
– Άμεσα να προχωρήσει η κατασκευή νέου ιδιόκτητου κτιρίου που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες , Διοικητικές και Υγειονομικές, για να σταματήσει η ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων.
– Να αυξηθούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία – πρόνοια και να πάψει η υγεία να αποτελεί εμπόρευμα και να σταματήσει το ξεπούλημά της στους μεγαλοεπιχειρηματίες – καπιταλιστές του κλάδου με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το κεφάλαιο.
– Δημόσια , δωρεάν Υγεία- Πρόνοια για όλους , να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν λαϊκή περιουσία όσες ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας έχουν τις προϋποθέσεις.
– Να λειτουργήσουν σωστά τα Δημόσια Κέντρα Υγείας που θα εφημερεύουν όλο το 24ωρο και θα παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλο το λαό με προσανατολισμό την πρόληψη και τη θεραπεία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.