Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Πολυνομοσχέδιο: Αλλαγές για δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς

Πολυνομοσχέδιο: Αλλαγές για δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς

20192B42D785F8D5D8774590B728405F– Υψηλοί τόνοιστην Ολομέλεια: – Λυκουρέντζος «Υπάρχει ευθεία σχέση κομμάτων με την τρομοκρατία»- Διαμαντόπουλος «Ραντεβού στα γουναράδικα» – Κασιδιάρης «Η Χρυσή Αυγή θα καθαρίσει όλη την Ελλάδα»- Ραχ. Μακρή «Θα σας κρεμάσουμε όλους»

Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να  διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή ενόψει της ψήφισης του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης.

Η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, αποκάλυψε μία σειρά από διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, που αν δεν αντιμετωπιστούν με «διορθώσεις» άρθρων του πολυνομοσχεδίου, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ήδη εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, λοιπόν, υπουργοί της ΝΔ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή να συμφωνηθούν βελτιωτικές διορθώσεις και να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις επί του πολυνομοσχεδίου. Προσδοκία τους, μάλιστα, είναι να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις, οι οποίες ενδεχομένως να υπερψηφιστούν και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Οι διαβουλεύσεις «γαλάζιων και «πράσινων» στελεχών με τους υπουργούς αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο η κυβέρνηση να πετύχει στην επικείμενη ψηφοφορία το απόλυτο των 155 θετικών ψήφων.

Τη δυσφορία που επικρατεί στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες επιχειρούν να κατευνάσουν Μέγαρο Μαξίμου και Ιπποκράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, και συμφώνησαν μια σειρά από συγκεκριμένες διορθώσεις στο πολυνομοσχέδιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν τις εξής βελτιωτικές ρυθμίσεις:

-Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
-Παράλληλα θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.
–      Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται  η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών  από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
–         Θα εισαχθεί ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.
–         Θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους,  σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Συμφωνία και για τους εκπαιδευτικούς

Εκτός από τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν και οι εκπαιδευτικοί που θα βγουν στη διαθεσιμότητα.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Παιδείας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να γίνει η μεταφορά των εκπαιδευτικών από τις δομές του υπουργείου Παιδείας, σε διαθεσιμότητα και από εκεί άμεσα – εντός 2μήνου – σε νοσοκομεία.

Όπως ξεκαθάρισε άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον δικό του τομέα, ενώ δεσμεύτηκε να απορροφήσει στις δικές του δομές (νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ) το 55% των 2.000 εκπαιδευτικών που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και οι ειδικότητές τους είναι σχετικές με παροχές υπηρεσιών Υγείας.

Επιπλέον, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ενημέρωσε την ΚΟ της ΝΔ ότι η διάταξη που παρείχε πλήρη νομική ασυλία στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διορθωθεί.

Να σημειωθεί ότι όπως προέβλεπε η διάταξη, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είχαν ασυλία τόσο για αστικές όσο και για ποινικές υποθέσεις, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από την ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που είχε ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποσύρει την υπουργική τροπολογία που παρείσφρησε στο πολυνομοσχέδιο και έδινε την δυνατότητα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας να χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Είναι δε ενδεικτικό ότι για την εν λόγω τροπολογία ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε «το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε για την τροπολογία και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το περιεχόμενό της».

Οι διαβουλεύσεις στο «γαλάζιο» και το «πράσινο» στρατόπεδο αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ώρες, καθώς με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, που ξεκίνησε σήμερα, ενδέχεται να προκύψουν και νέα «αγκάθια», τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Τα χρονικά περιθώρια, άλλωστε, είναι ασφυκτικά, αφού το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο το βράδυ και κανείς από το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί να βρεθεί προ δυσάρεστων «εκπλήξεων».

Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου
Απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα την εξασφάλιση του αστικού και ποινικού ακαταδίωκτου για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (άρθρο 74), την ίδρυση Παρατηρητηρίου αξιολόγησης και ελέγχου του προϋπολογισμού των ΟΤΑ (άρθρο 76), για την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (δικαίωμα του ενός εκάστου υπουργού από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργούν ή να συστήνουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – άρθρο 90), τη ρύθμιση για τον επανακαθορισμό της διαδικασίας διενέργειας υποχρεωτικών μετατάξεων (κινητικότητα – άρθρο 91), τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο (άρθρο 103), την δικαστική προστασία των εργαζομένων και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων (άρθρο 105) και υποχρεωτική εκδίκαση των αγωγών για άκυρη απόλυση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας μέχρι το τέλος του 2013, παράλληλα με κατάργηση της δυνατότητας δικαστικής επιβολής της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένου, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του (άρθρο 106).

Σκηνικό πόλωσης στην Βουλή

-Αν. Λυκουρέντζος «Υπάρχει ευθεία σχέση κομμάτων με την τρομοκρατία»
-Β. Διαμαντόπουλος «Ραντεβού στα γουναράδικα»
-Ηλ. Κασιδιάρης «Η Χρυσή Αυγή θα καθαρίσει όλη την Ελλάδα»
– Ραχ. Μακρή «Θα σας κρεμάσουμε όλους»

Σκηνικό αυξημένης πόλωσης έχει στηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητά το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται «ελεγχόμενες» για την ώρα αλλα ενδεικτικές εντάσεις.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος απευθυνόμενος προς τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής μίλησε για «ευθεία σχέση κομμάτων με την τρομοκρατία».

Νωρίτερα, ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης είχε αποκαλέσει το κοινοβούλιο «καταστροφή της χώρας» ενώ ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ)  απευθυνόμενος στην κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ιστορική φράση του Αρη Βελουχιώτη «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» και η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «κατοχική κυβέρνηση που συνεχίζει το ρόλο των χαφιέδων».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λυκουρέντζος είπε «Εδώ έχουμε ευθεία σχέση κομμάτων με τρομοκρατία. Όταν ακούω μανιφέστο τρομοκρατικής οργάνωσης μέσα στο Κοινοβούλιο δεν μπορείτε να διακόπτετε εμένα. Δεν το ανέχομαι. Όταν ήμουν φοιτητής και στέλεχος της ΔΑΠ κάποια φασιστοειδή στο όνομα της προοδευτικότητας δεν μας άφηναν να μιλάμε. Δεν θα το ανεχθώ αυτό και εδώ μέσα στο ναό της δημοκρατίας. Θα παραμείνω εδώ υπερασπιστής της δημοκρατίας και του κανονισμού».

Στις αναφορές των βουλευτών Χρυσής Αυγής και Σύριζα αναφέρθηκε και ο νέος υφυπουργός Παιδείας Σίμος Κεδίκογλου προκειμένου να υποστηρίξει την θεωρία των δύο άκρων.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι σε λίγους μήνες «θα διοικούμε τους μεγάλους δήμους της χώρας… Φανταστείτε δήμαρχο Χρυσαυγίτη, θα καθαρίσουμε όλη την Ελλάδα. Με 1.000 άτομα θα καθαρίζαμε την Αθήνα». Κατήγγειλε τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά «τα καραγκιοζιλίκια» θα τελειώσουν «όταν αναλάβει την διοίκηση η Χ.Α».

Ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε  «Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς που δεν έχουν καταθέσεις –πολύ περισσότερο δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ- που δεν έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, που δεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, όλους αυτούς που όταν σκεφτούν να αποκτήσουν ένα παιδί και είναι ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να πάνε τη γυναίκα τους στο νοσοκομείο να γεννήσει δωρεάν, όπως θα άξιζε και θα άρμοζε σε κάθε έναν που παίρνει αυτήν την απόφαση, να φέρει δηλαδή το παιδί του, ένα ακόμη άτομο που θα πρέπει να συνεισφέρει στον αγώνα του λαού μας. Όλοι αυτοί μας λένε το εξής: Δεν εκβιάζονται, είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν αυτή την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης, όταν με τους συντρόφους τους πήγαιναν να δώσουν τις μάχες για να ελευθερώσουν αυτόν τον τόπο: «Ραντεβού στα γουναράδικα» ενώ η κυρία Σακοράφα αποκάλεσε την κυβέρνηση «συμμορία» συνεχιστές της «χούντας και των χαφιέδων».

«Θα σας κρεμάσουμε»
Νωρίτερα, θερμό επεισόδιο – εκτός πρακτικών – εξελίχθηκε στην Ολομέλεια μεταξύ της κυρίας Ραχήλ Μακρή και του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή. Πιο αναλυτικά η βουλευτής διαμαρτυρόταν έντονα κατά την συζήτηση του αιτήματος αντισυνταγματικότητας με αποτέλεσμα ο κ. Τζαμτζής να της φωνάξει «κάτσε κάτω… εσύ είσαι που διορίστηκες με το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο και τώρα μιλάς;» και η κυρία Μακρή του απάντησε «θα σας κρεμάσουμε όλους».

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.