Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Πράσινο φως στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και στην Αιτωλοακαρνανία

Πράσινο φως στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και στην Αιτωλοακαρνανία

14856287_EVH08_KATEDAFISI_PARALIA_EPITALIOU_PYRGOS.limghandlerΗ Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί αυθαίρετης δόμησης και τις κατεδαφίσεις.
Όπως τόνισε η κ. Φούντα, μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί η αίσθηση πως η νομιμότητα δεν επιβραβεύευεται, ενώ η παρανομία δεν τιμωρείται. Είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη ανατροπής κάθε μορφής κοινωνικής αδικίας, καθώς και κάθε προσπάθειας επαναπροσδιορισμού σχέσης ευθύνης και εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Κράτους. Η Βουλευτής ζήτησε να οριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ξεκινώντας και ορίζοντας τους «μεγάλους παρανομούντες». Ολοκλήρωσε την πρωτολογία της, επιμένοντας στην άμεση διαμόρφωση και σύσταση των απαραίτητων δομών στο Υπουργείο, ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή του Νόμου από σήμερα κιόλας, καθώς και ο αναγκαίος έλεγχος.Ρώτησε  αν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και χρονοδιαγράμματα, καταγεγραμμένα κτίρια ανά την Επικράτεια, καθώς και στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Την συγκεκριμένη ερώτηση συνυπογράφει και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης, αναδεικνύοντας την σημασία της εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου και την άμεση κινητοποίηση όλων μας στην αποκατάσταση της νομιμότητας.
O Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης δεσμεύτηκε πως θα αρχίσουν σύντομα οι κατεδαφίσεις που προβλέπει ο νόμος για κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους. Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΕΚΑ) έχει ήδη κάνει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε επιτέλους να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης «αντικειμενικοποιείται ο τρόπος επιλογής της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών και ελαχιστοποιείται η δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης». Ανέφερε συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων θα υπάρξει συγκεντρωτικός κατάλογος κατεδαφιστέων κατασκευών.
Ο αρμόδιος αν. Υπουργός έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για τις προθέσεις του Υπουργείου και την, έστω καθυστερημένη, κινητοποίησή του. Μόνο στην Δυτική Ελλάδα έχουν καταγραφεί 365 αυθαίρετα, 172 εκ των οποίων είναι με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει μόνο 22 κατεδαφίσεις. Από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα. Ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας την διάθεση να προχωρήσει, αυτή τη φορά, απρόσκοπτα την διαδικασία των κατεδαφίσεων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Να δούμε θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα στο Λούρο Οινιαδών,στη Μπούκα Ευηνοχωρίου,οι πελάδες στο Μεσολόγγι και όλα όσα έχουν χτιστεί σε παραλίες και δάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.