Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Πράσινο φώς από το Νομαρχία για περιβαλλοντικούς όρους στο Πλατυγιάλι.

Πράσινο φώς από το Νομαρχία για περιβαλλοντικούς όρους στο Πλατυγιάλι.

Υπερψηφίσθηκε χθες από τα μέλη (Δευτέρα 3 Μαΐου 2010) του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, η τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής του Πλατυγιαλίου Αστακού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση μιας μεγάλης ενεργειακής επένδυσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Κατάρ, η υλοποίηση της οποίας θα μετατρέψει το Πλατυγιάλι Αστακού σε ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση LPG ισχύος 1.000 MW, σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και θερμοκήπια άλγης για την απορρόφηση του εκμπεμπόμενου, από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα.
Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν το 2009 στην Ελλάδα.
Ο νομάρχης στην ομιλία του όπως ήταν αναμενόμενο υποστήριξε την υπερψήφιση της μελέτης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση περίπου 4% των ενεργειακών αναγκών της χώρας κάθε χρόνο, στο ότι η επένδυση αυτή θα αναπτύξει μια περιοχή που εως τώρα είχε ένδεια επενδύσεων.
Από την άλλη υπεραμύνθηκε της ΝΑΒΙΠΕ, μιλώντας για 300 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα.
Για επενδύσεις ΤΕΡΝΑ και σιδηρόδρομο:
-Ξέρετε πόσες είναι οι αιτήσεις του 2010 που έχουν κατατεθεί από τη ΔΕΗ και δύο ιδιωτικές μεγάλες εταιρίες; Την Μηχανική και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Για 2.600 MW. Και τι επενδύσεις είναι αυτές; Επαναχρησιμοποίησης του νερού του Καστρακίου και των Κρεμαστών.
-Ο σιδηροδρομικός άξονας Πλατυγιάλι- Αγρίνιο- Λιανοκλάδι μέσω Προυσού, είναι εφικτό σχέδιο.
Και υπάρχει και διαδικασία και προμελέτη επ’ αυτού.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.