Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Προγράμματα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για στήριξη της απασχόλησης

Προγράμματα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για στήριξη της απασχόλησης

Ποσό 8,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση, δράσεις που αφορούν στην Κοινωφελή Εργασία, στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και στο Πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω επιταγής ένταξης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης κατά την συνάντηση που είχε την Δευτέρα στην Αθήνα με εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλαπόρτα.

 Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Με τη χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση και εντός των προσεχών ημερών θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος.

Για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση έχει ήδη εκχωρηθεί το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος. Στόχος της Περιφέρειας είναι έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει η βγει η προκήρυξη για τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε άμεσα και στοχευμένα να συσταθούν Αναπτυξιακές Συμπράξεις που και θα καλύψουν γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειας και θα συμβάλλουν σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την απασχόληση, έναν κρίσιμο παράγοντα για την κοινωνική συνοχή και την ανακούφιση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από την ανεργία.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε και ενημέρωση για τα υπόλοιπα Προγράμματα του Υπουργείου  που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναλυτικότερα:

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Έπειτα από αρκετό χρόνο, αλλά με τη σημαντική εξέλιξη της εποπτείας από τον ΑΣΕΠ όλης της διαδικασίας επιλογής των ωφελουμένων, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους ενδιάμεσους φορείς στο Υπουργείο για το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έως το τέλος του μήνα αναμένεται η  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και θα ακολουθήσει από τους ενδιάμεσους φορείς η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων προς τους ωφελούμενους.

Υπενθυμίζεται  ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αφορά σε 5.200 μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργους, νέους άνεργους έως 30 ετών, εμπόρους ή άλλους επαγγελματίες που διέκοψαν την εργασία τους πριν 2 έτη, υποαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Οι ωφελούμενοι που θα επιλεγούν θα απασχοληθούν σε κοινωνικές εργασίες για διάστημα έως 5 μήνες ετησίως θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ έκαστος, με πλήρη κάλυψη των  ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΠΙΤΑΓΗ (VOUCHER) ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Σκοπός της δράσης είναι να υποστηριχθούν οι κοινωνικά ασθενέστεροι καταρτιζόμενοι στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η «επιταγή» είναι ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό που καταβάλλεται ετησίως στους δικαιούχους, σε δύο δόσεις.

Το ποσό αυτό ισούται με τα δίδακτρα δύο εξαμήνων, που καταβάλουν οι καταρτιζόμενοι σε Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και εποπτεία του Προγράμματος σχεδιάστηκε και θα είναι διαθέσιμη άμεσα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την αίτησή του αφού θα υπάρχουν στη διάθεσή του όλα τα προσφερόμενα προγράμματα κατάρτισης και θα αποζημιώνεται με 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης, σχεδόν το διπλάσιο από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών ενημερώθηκαν και σχετικά με τον διαδικτυακό κόμβο: www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πρόσβασης στην Απασχόληση. Ο κόμβος προσφέρει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα ενεργά προγράμματα, με στόχο να παρέχεται πληροφόρηση βάσει των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ενδιαφερομένων.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.