Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Προς αλλαγή κτηρίου το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου

Προς αλλαγή κτηρίου το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου

Μέχρι και 800 ραντεβού το μήνα δέχεται το ΚΨΥ Αγρινίου.

DSCN6956

Κτηριακά προβλήματα και μειωμένο προσωπικό σε ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας που «υπερβαίνει εαυτόν» καλύπτοντας ολόκληρο τον νομό

Προς μεταστέγαση οδεύει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, που τα τελευταία οκτώ χρόνια στεγάζεται σε  τριώροφο κτήριο επί της οδού Κέντρου, στο Αγρίνιο. Σχετική απόφαση πάρθηκε από το  Δ.Σ. του νοσοκομείου Αγρινίου προ οκτώ περίπου μηνών, με στόχο την εξοικονόμηση των χρημάτων που καταβάλλονται στο κτήριο της Κέντρου για μίσθωμα . Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας προβλέπεται να στεγαστεί σε κτήριο επί της οδού Βότση, που ανήκει στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου μέχρι και σήμερα στεγάζεται η Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών της ΕΠΑΣ. Όπως είναι γνωστό έχει υπάρξει απόφαση για κατάργηση των  των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει μάλιστα τη λειτουργία τους έως την 15η  Σεπτεμβρίου 2015.Αναμένεται λοιπόν, από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μεταστέγαση.

Ένα Κέντρο που έχει αναλάβει την ευθύνη για μεγάλο αριθμό περιστατικών τόσο της πόλης του Αγρινίου όσο και άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμη και την Λευκάδας, και που δέχεται έως και 800 (!) ραντεβού το μήνα, με πολύ λιγότερο αριθμό προσωπικού από εκείνον που θα αναλογούσε στο μέγεθος των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει και με ένα κτήριο που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στα βασικότερα, η έλλειψη πρόσβασης σε ΑμεΑ, αφού το παλαιάς κατασκευής κτήριο δεν διαθέτει ούτε ανελκυστήρα, ενώ και η υγρασία έχει «φάει» τους τοίχους από ολόκληρο δωμάτιο.

«Το ενοίκιο εδώ δεν είναι μεγάλο, μετά και τις μειώσεις που έγιναν στα χρόνια της κρίσης. Το καλό είναι ότι είμαστε στο κέντρο της πόλης και αυτό έχει μεγάλη σημασία για μια τέτοια δομή. Το κτήριο της Βότση είναι επίσης κεντρικό, είναι λίγο μικρότερο από αυτό, αλλά κτηριακά καλύτερο», αναφέρει στο «Γεγονός» ο ψυχίατρος, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου κ. Χρήστος Σκαμνέλος.

«Είναι πολύ καλό μια τέτοια δομή να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, να είναι προσβάσιμη, να μη νιώθει ο άλλος ότι μια τέτοια υπηρεσία υποβαθμίζει την περιοχή. Ελπίζουμε ότι είναι από τα πράγματα που η πόλη έχει να περηφανεύεται. Είμαστε στην οδό Κέντρου από το 2007, οπότε και ανοίξαμε, αλλά αυτό το κτήριο το ενοικίαζε το νοσοκομείο από πολύ πιο παλιά. Προβλέπονταν να γίνει Κέντρο Ψυχικής Υγείας από την αρχή, αλλά για να προχωρήσει αυτό θα έπρεπε να υπάρχει έτοιμο κτήριο. Επειδή το νοσοκομείο δεν διέθετε χώρο, ενοικίασε αυτό το χώρο φθηνά, για να πιέσουν ώστε να γίνει το Κέντρο. Υπάρχει βέβαια στον ακριβώς παράλληλο δρόμο, στη Βότση, κτήριο που είναι και αυτό δωρεά Τσικνιά, ανήκει δηλαδή στο νοσοκομείο. Εκεί σήμερα στεγάζεται η σχολή βοηθών νοσηλευτών. Από το Δ.Σ. του νοσοκομείου έχει παρθεί εδώ και καιρό απόφαση, πως όταν φύγει η σχολή, θα στεγαστεί εκεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μετά από κάποια στοιχειώδη ανακαίνιση, ώστε να γλιτώσουμε και αυτό το μικρό ενοίκιο που πληρώνουμε», εξηγεί ο διευθυντής του ΚΨΥ.

Το Κέντρο, οι δύο ξενώνες και τα προστατευόμενα διαμερίσματα

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2007. Από το 2001, ως δομές Ψυχικής Υγείας στον νομό προϋπήρχαν οι δυο ξενώνες και τα τρία προστατευμένα διαμερίσματα που βρίσκονται υπό την αιγίδα του Νοσοκομείου Αγρινίου και λειτουργούν ακόμη και σήμερα με επιτυχία. Ο ένας ξενώνας στεγάζεται στο κέντρο του Αγρινίου και ο άλλος στο Δοκίμι, ενώ τα τρία διαμερίσματα βρίσκονται στον κεντρικό ιστό της πόλης του Αγρινίου. Τόσο οι δύο ξενώνες όσο και τα διαμερίσματα, βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΚΨΥ. Ξεκίνησαν ως αυτόνομα και εντάσσονται στα προγράμματα αποασυλοποίησης. Ο ένας ξενώνας φιλοξενεί ανθρώπους που είχαν επί χρόνια νοσηλευτεί στο Δαφνί και ο άλλος ανθρώπους που νοσηλεύονταν επί χρόνια στο ψυχιατρείο Τρίπολης. Δώδεκα άνθρωποι φιλοξενούνται στον κάθε ξενώνα και επτά στα δύο διαμερίσματα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν τη δυνατότητα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, να γυρίσουν άμεσα σπίτι τους και βρήκαν τη φροντίδα που χρειαζόντουσαν στις δομές αυτές, μέχρι να γίνει εφικτή η επανένταξή τους στην κοινωνία.

«Μετά την επί χρόνια νοσηλεία τους στο ψυχιατρείο ήρθαν σε μια δομή πολύ πιο ανθρώπινη για αυτούς και πολύ πιο οικονομική για το κράτος. Το προσωπικό στα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί στο μισό.  Για όλες  αυτές τις δομές οι εργαζόμενοι είναι μόλις εννέα άτομα συνολικά. Νοσηλευτές, ψυχολόγος, κοινωνικοί λειτουργοί», εξηγεί ο κ.Σκαμνέλος μιλώντας στο «Γ».

Παρότι στην αρχή οι κάτοικοι των γύρω περιοχών όπου θα στεγάζονταν οι ξενώνες και τα διαμερίσματα αντιδρούσαν, αυτοί οι άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν είναι πλέον πλήρως ενταγμένοι και αποδεκτοί από τη γειτονιά. «Τελικά το Αγρίνιο έδειξε ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο σε αντίθεση με άλλες πόλεις», σχολιάζει ο κ. Σκαμνέλος.  Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν να λειτουργούν χωρίς κανέναν διορισμένο ψυχίατρο, με την εθελοντική βοήθεια ιδιωτών ψυχιάτρων. Το 2004 προκηρύχθηκε μία θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα ο ψυχίατρος κ. Σκαμνέλος που διευθύνει από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Το παράδοξο εδώ είναι ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Αγρίνιο, είναι το μοναδικό για το οποίο όταν έγιναν προκηρύξεις, δεν προκηρύχτηκε ποτέ θέση ψυχολόγου!

Μέχρι και χρέη… κινητής ψυχιατρικής μονάδες του ΚΨΥ Αγρινίου

Το  Κέντρο που προορίζονταν να έχει κυρίως χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, με συνεδρίες σε σχολεία, μεμονωμένες ενημερώσεις κλπ, έχει αναλάβει τον ρόλο της καθαρά κλινικής φροντίδας. Τα ραντεβού στο ΚΨΥ Αγρινίου φτάνουν μάλιστα τα 800 το μήνα! «Και προσπαθούμε μάλιστα το κάθε νέο ραντεβού να μην έχει αναμονή περισσότερο από έναν μήνα. Να μην περιμένουν οι άνθρωποι πολύ καιρό. Κάθε μέρα βλέπουμε πολλά περιστατικά και αυτό βέβαια το επιτυγχάνουμε με το να αναλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της κλινικής περίθαλψης οι συνεργάτες μου. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές  θα δουν ασθενείς, θα πάνε σε σπίτια. Γενικά στον νομό έχουμε γίνει αποδεκτοί. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ και βοηθιούνται ουσιαστικά», αναφέρει ο κ. Σκαμνέλος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και άνθρωποι για τους οποίους έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή εγκλεισμού τους σε ψυχιατρική κλινική, είναι εφικτό, με τη βοήθεια του προσωπικού του ΚΨΥ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εδώ και να μη νοσηλευτούν σε ψυχιατρική κλινική. Το εντυπωσιακό είναι ότι ποσοστό που θα φύγει από το ΚΨΥ Αγρινίου, σύμφωνα με τον κ. Σκαμνέλο, για τέτοιου είδους ψυχιατρεία είναι λιγότερο από 30%, όταν τα ποσοστά εγκλεισμού στις άλλες πόλεις, σε αντίστοιχα περιστατικά, είναι πάνω από 90%. «Αυτό γιατί οι εργαζόμενοι του ΚΨΥ έχουν άμεση επαφή με τον ασθενή. Θα πάνε σπίτι του, θα γίνουν εκεί οι ενέσεις, θα μιλήσουν με τους δικούς του, θα ξαναγίνει αντίστοιχη επίσκεψη. Ξεπερνούν κατά πολύ τον τυπικό τρόπο δουλειάς. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό να μην εξορίζεται ο άνθρωπος που έχει ψυχιατρικά προβλήματα. Εδώ βλέπουμε όλα τα περιστατικά του φάσματος της Ψυχικής υγείας. Από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θέλουν ένα απλό πιστοποιητικό για να δουλέψουν, μέχρι περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας (βαριές σχιζοφρένιες και άλλα βαριά ψυχωσικά περιστατικά). Το «Κέντρο Ψυχικής Υγείας» με έναν τρόπο ουσιαστικό, χωρίς φαμφάρες, έχει ριζώσει στην κοινωνία του Αγρινίου, το ξέρουν, το εμπιστεύονται. Έρχονται άνθρωποι να ζητήσουν βοήθεια και από άλλες πόλεις. Κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που ο εσωτερικός  κανονισμός του προβλέπει. Κάνουμε δουλειά κινητής ψυχιατρικής μονάδας. Φανταστείτε ότι ενώ έχουμε οδηγό , δεν έχουμε αυτοκίνητο και βάζουμε τα δικά μας. Η έννοια του εθελοντισμού παίζει μεγάλο ρόλο για εμάς», δηλώνει ακόμη ο διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. κ. Σκαμνέλος.

Ο κ. Σκαμνέλος υπενθυμίζει τέλος ότι η Αιτωλοακαρνανία, όπως είναι γνωστό, διαθέτει πολύ καλές έτοιμες υποδομές για ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Αγρινίου. Κάτι που για να λειτουργήσει βέβαια, χρειάζεται τον αντίστοιχο αριθμό προσωπικού, να προκηρυχθούν οι σχετικές θέσεις ψυχιάτρων, νοσηλευτών, να λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία για αυτό τον σκοπό ώστε και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του ως προς την κατεύθυνση που αρχικά ιδρύθηκε. Αυτόν της ενημέρωσης της κοινωνίας. «Δυστυχώς το να θέσει κανείς ζήτημα θέσεων για λειτουργία μιας ολόκληρης νέας κλινικής σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στις μέρες μας, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο,  ακούγεται μάλλον απατηλό όνειρο», καταλήγει ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.