Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Και επίσημα στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου κατά της ίδρυσης του Εφετείου στο Αγρίνιο

Και επίσημα στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου κατά της ίδρυσης του Εφετείου στο Αγρίνιο

Στο ΣτΕ κατά της ίδρυσης Εφετείου στο Αγρίνιο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 27/2011, που προβλέπει την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο (Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος).

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης και θα επιδεινώσει τις συνθήκες λειτουργίας της Δικαιοσύνης και της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ακόμη, οι δικηγόροι του Μεσολογγίου επισημαίνουν ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα απαιτούμενα νόμιμα κριτήρια για την ίδρυση του επίμαχου Εφετείου, αλλά δεν τηρούνται πλήρως και οι προϋποθέσεις του νόμου, όσον αφορά στην πρόβλεψη των απαιτούμενων πιστώσεων.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα στελέχωσης του νέου Εφετείου με δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Επιπρόσθετα, από όλα τα στοιχεία προκύπτουν με σαφήνεια ότι δεν διασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός Εφετών για την ομαλή λειτουργία του νέου Εφετείου. Αντίθετα, μάλιστα, όλα τα υπάρχοντα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα της ελλιπούς στελέχωσης του νέου Εφετείου.

Το δεύτερο στοιχείο για το οποίο παραβιάζεται η αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Μεσολογγίου, είναι η έλλειψη της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, τη στιγμή μάλιστα που ουδόλως γνωμοδότησε για το ζήτημα αυτό ο Άρειος Πάγος, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από την ίδρυση Εφετείου, πρέπει να προηγηθεί γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η οποία θα εκφράζει τις απόψεις του για το νέο Εφετείο.

Παράλληλα, πριν από την ίδρυση του νέου Εφετείου δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί η νομολογία (παλαιές αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας, εθνικός ή ευρύτερος περιφερειακός σχεδιασμός, επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Ως εκ τούτου -τονίζεται στην προσφυγή- το ζήτημα της ίδρυσης νέων Εφετείων δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και περιπτωσιολογικά και θα έπρεπε έτσι να είχε προηγηθεί ένας εθνικός (ή, έστω, ευρύτερος περιφερειακός) σχεδιασμός, εγκεκριμένος με διοικητική πράξη.

Επίσης, πριν από την ίδρυση του νέου Εφετείου δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, με συνέπεια να είναι για τον πρόσθετο αυτό λόγο παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 27/2011.

Τέλος, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είναι άκυρο, σύμφωνα με τους δικηγόρους, καθώς υπάρχει ελλιπή δικαιολόγηση των προβλεπόμενων κονδυλίων για τη σύσταση και λειτουργία του νέου Εφετείου.

zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.