Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Προσφυγικό και πανεπιστήμιο στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

DSCN1137Ψήφισμα για καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Με ενημέρωση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό θέμα ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ο δήμαρχος κ. Παπαναστασίου. Αφού δήλωσε ότι όλος ο ελληνικός λαός συμπαρίσταται στους πρόσφυγες έκανε λόγο για μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα με όλους τους αυτοδιοικητικούς, όπου το συμπέρασμα ήταν ότι θα υπάρξουν πολλοί χώροι υποδοχής σε όλη τη χώρα, κυρίως στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και προς τα σύνορα, κάτι όμως που μάλλον ήδη αλλάζει και πρέπει να βρεθούν λύσεις και στην ενδοχώρα. «Ξεκαθαρίζω ότι η συζήτηση δεν μας έδωσε να καταλάβουμε κάποιο σχέδιο και πολύ περισσότερο θέσεις και χώρους όπου υπάρχει σχεδιασμός να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, αντίθετα από ότι λέγεται», εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος μάλιστα έκανε αναφορά σε περιπτώσεις στη Βόρειο Ελλάδα όπου αγνοήθηκαν οι προτάσεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων και χωροθετήθηκαν hot spots αλλού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο ο κ. Παπαναστασίου ανάφερε ότι είναι σαφής η θέση της πρυτάνεως και ότι το Πανεπιστήμιο επί της ουσίας τελεί υπό το καθεστώς «παράτασης λειτουργίας». Τόνισε, δε, ότι πρέπει να επαγρυπνούν όλοι στην πόλη και ότι η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας είναι αναγκαία με την προσθήκη ενός ακόμη τμήματος ώστε να σχηματιστεί Σχολή Αειφόρου Ανάπτυξης.

Παίρνοντας τον λόγο για το προσφυγικό από την παράταξη Μοσχολιού- λόγω απουσίας του τελευταίου- ο κ. Κορδολαίμης δήλωσε ότι οι Έλληνες ξέρουν από προσφυγιά και ότι σύσσωμη η κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τραπεζιώτης ζήτησε «να μην υπάρχει μόνο κινδυνολογία» και ότι η ελληνική κοινωνία επέδειξε αντανακλαστικά ενώ οι πρόσφυγες βρήκαν σίτιση και τεράστια υποστήριξη προκειμένου να πάνε στον προορισμό τους. Έκανε μάλιστα λόγο για νομικά κενά και για αδυναμία σε πόρους που εμποδίζουν τους δήμους να κάνουν το έργο τους. Πάντως στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αγρινίου παρενέβη και δήλωσε ότι ο Επίτροπος έκοψε ακόμη και την επέκταση των οκταμήνων, ζητώντας αλλαγή του νομικού πλαισίου και ειλικρινή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Παπανικολάου μίλησε για υποκριτική ευαισθησία από τους υπόλοιπους συμβούλους, όσους τουλάχιστον δεν καταδικάζουν τις πρακτικές του ΝΑΤΟ, τους πολέμους που προκαλούν την προσφυγιά και τις ΜΚΟ, ζητώντας να μην γίνουν γκέτο και αποθήκες ψυχών αλλά ανθρώπινοι χώροι.

Τέλος, τον λόγο πήρε στο θέμα και ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο και απαντώντας στον κ. Τραπεζιώτη δήλωσε ότι όλη η αλληλεγγύη προσφέρθηκε από τους πολίτες και τους αλληλέγγυους ενώ το κράτος απουσίαζε παντελώς. Καταδίκασε, δε, τις λογικές όσων είναι μεν με την Ε.Ε. αλλά θεωρούν μεγάλο τον αριθμό των προσφύγων παρότι έχουν φύγει από τη χώρα λόγω κρίσης «μισό εκατομμύριο αλλοδαποί», όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι στο θέμα παρενέβη αργότερα και ο κ. Μελιάδης ζητώντας από το Δ.Σ. να μην συγχέει το προσφυγικό κύμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 με τους ανθρώπους από τη Συρία που θέλουν να περάσουν για να πάνε αλλού, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς όλους τους πρόσφυγες, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε και ψήφισμα που πρότεινε η ΚΕΔΕ προς τους δήμους για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας, το οποίο δεν υπερψήφισαν(δήλωσαν «παρών»)η Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρίνιο.

Να σημειωθεί ότι οι δύο συγκεκριμένες παρατάξεις δεν υπερψήφισαν ούτε την καθιέρωση οκτάμηνων συμβάσεων για τις ανάγκες του δήμου Αγρινίου.

DSCN1149 DSCN1147 DSCN1144 DSCN1142 DSCN1139 DSCN1137 DSCN1136 DSCN1133 DSCN1131 DSCN1130 DSCN11261

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. πιπι

    καλα το κρατος εννοειται δεν εδωσε μια..που να τα βρει;;;;.μονο για το νατο εχουν λεφτα αυτοι….αλλα κ οι δημοι που να τα βρουν…αφου περυσι το μαη οσον αφορα τα αποθεματικα τους αλλοι δημαρχοι τα προσφεραν με ολη την καρδια τους και σε αλλους τους τα αρπαξε η τοτε πρωτη φορα αριστερα για να μη τους στησουν στο πεναλτι οι εταιροι τους…
    … οχι δεν ειναι προσφυγες ουφο ειναι απ το σταρ γουορς….δε ντρεπομαστε λιγο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.