Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Προσωρινό stop στην εκτροπή του Αχελώου από το ΣΤΕ.

Προσωρινό stop στην εκτροπή του Αχελώου από το ΣΤΕ.

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου καθώς η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού και ειδικά του φράγματος της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.
Μια πολύ θετική εξέλιξη για το ζήτημα αυτό καθώς έρχεται σε μια στιγμή που-όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, ουδεμία δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, αφού στο μεν πρώτο έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% οι εκσκαφές και απομένει μόνο η ανέγερση το φράγματος στην κοίτη του ποταμού, η οποία θα απορροφήσει τα υλικά εκσκαφών που έχουν εναποτεθεί στην κοίτη, στο δε δεύτερο είναι έργο στήριξης των πρανών της ήδη διανοιγμένης σήραγγας αναγκαίο για την ευστάθειά της Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι : Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας». Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ ότι θα υποστούν από την διακοπή των εργασιών, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς και αποφάσισε: α) «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού και β) τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί».
Υ.Γ. Τα νέα λοιπόν είναι καλά. Μετά την αρνητική ουσιαστικά στάση του Υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα της εκτροπής, προστίθεται και η τωρινή απόφαση του ΣΤΕ .
Προσοχή όμως: Μεγάλο μέρος του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως παραδέχεται το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση, ώστε το έργο αυτό να περάσει μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας..Η προσωρινή αναστολή των μέτρων είναι ίσως το ουσιαστικότερο πλήγμα σε αυτό το έργο- καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.