Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Προχωρά το έργο της υδροδότησης

Προχωρά το έργο της υδροδότησης

Kastraki_lake_1ενοτήτων του δήμου Αγρινίου

Σημαντική και θετική εξέλιξη αποτελεί η έγκριση από την οικονομική επιτροπή του δήμου Αγρινίου των όρων δημοπράτησης του έργου της υδροδότησης του Δήμου Αγρινίου από λίμνη Καστρακίου

Συγκεκριμένα χθες αποφασίστηκε η διάθεση πίστωσης, η έγκριση μελέτης και ο καθορισμός όρων δημοπρασίας και ο ορισμός επιτροπής διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου που θα δημοπρατηθεί στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΠΠΕΡΑΑ , φορέας κατασκευής είναι ο δήμος Αγρινίου και επεκτείνεται στην ενότητα Παραβόλας (βόρειο οικισμό Τριχωνίδας), Αρακύνθου, Αγγελοκάστρου, και Μακρύνειας (νότιοι οικισμοί Τριχωνίδας)

Αντικείμενο του έργου η ενοποίηση της υδροδότησης του Δήμου με σκοπό τον έλεγχο και την καλύτερη λειτουργία και για αυτό απαιτείται η μεταφορά νερού από την κοινή υδροληψία του Δήμου Αγρινίου δηλαδή από τον κύριο αγωγό μεταφοράς προς τους πρώην Δήμους που εντάχθηκαν στο Δήμο και δεν έχουν υδροδοτηθεί μέχρι σήμερα .Το νερό που θα μεταφερθεί θα είναι το νερό από τη λίμνη Καστρακίου και το οποίο θα επεξεργασθεί στο διυλιστήριο στα Σπολάιτα. Για την υδροδότηση των νότιων οικισμών της Τριχωνίδας θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς και διανομής .

Για την υλοποίηση αυτή θα κατασκευαστούν τα παρακάτω έργα:

Αγωγός μεταφοράς ΦΔ1 – ΦΔ2 με υδροληψία ΦΔ1 από το χαλυβδοσωλήνα των βόρειων παραλίμνιων οικισμών και σε απόσταση 1.500 m από την αρχή του. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από HDPE 400 10 atm για το πρώτο τμήμα για μήκος 4.880,00 m και από HDPE 355 10 atm μήκους 5.687,43 m θα μεταφέρει παροχή 210,24 m3/h και θα καταλήγει στο ΦΔ2 όπου θα συνδεθεί στον υφιστάμενο αγωγό στην περιοχή του Ζευγαρακίου.

Με τον παραπάνω αγωγό θα τροφοδοτηθούν:

-Οι δεξαμενές του Ζευγαρακίου 1 (Ελιές) και Ζευγαρακίου 2 (Μποτίνη)

-Η δεξαμενή των Κλεισορευμάτων για τροφοδότηση του ομώνυμου οικισμού

– Το Α/Σ της Λυσιμαχείας για τροφοδότηση της δεξαμενής του ομώνυμου οικισμού

– Η δεξαμενή του Κ. Κεράσοβου για τροφοδότηση της δεξαμενής του ομώνυμου οικισμού

– Η δεξαμενή των Παπαδάτων για τροφοδότηση της δεξαμενής του ομώνυμου οικισμού

-Η υψηλή δεξαμενή της Ματαράγκας για τροφοδότηση της υψηλής ζώνης του ομώνυμου οικισμού

– Η δεξαμενή της Αγ. Μαρίνας της Ματαράγκας για τροφοδότηση της δεξαμενής του οικισμού της Ματαράγκας.

-Η δεξαμενή του Γραμματικού για τροφοδότηση της δεξαμενής του ομώνυμου οικισμού

– Η δεξαμενή της Γαβαλούς για τροφοδότηση της δεξαμενής του ομώνυμου οικισμού

– Η δεξαμενή του Αγ. Ανδρέα για τροφοδότηση της δεξαμενής του ομώνυμου οικισμού

– Η δεξαμενή του Παλαιοζεύγαρου για τροφοδότηση της δεξαμενής των οικισμών Δαφνιά και Τριχώνιου

Τα παραπάνω προέκυψαν με βάση τους υδραυλικούς υπολογισμούς που έγιναν στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής με βάση στοιχεία που ελήφθησαν στις δεξαμενές και στα φρεάτια διανομής και με βάση τα σχέδια μελέτης του αγωγού.

Για τη συμπληρωματική υδροδότηση των βόρειων οικισμών της Τριχωνίδας προβλέπεται η κατασκευή μεταφοράς του νερού από το υφιστάμενο φρεάτιο Φ4 έως το υφιστάμενο αντλιοστάσιο της Παραβόλας. Για την υλοποίηση θα κατασκευαστεί αγωγός από HDPE 200 10 atm μήκους 4.518 m για την παροχέτευση 22,34 l/s από το φρεάτιο αρχής ΦΔ4 έως το φρεάτιο ΦΔ6 όπου θα κατασκευαστεί μελλοντικά αναμονή για την τροφοδότηση του οικισμού Παντάνασσας με παροχή 5,6 l/s. Από το φρεάτιο ΦΔ4 έως το αντλιοστάσιο θα κατασκευαστεί αγωγός HDPE 160 μήκους 189,0 m.

Επί πλέον θα κατασκευαστεί στη Χ.Θ. 3+453,0 m από την αρχή στο φρεάτιο ΦΔ5 διακλάδωσης για την μελλοντική τροφοδότηση νέου Α/Σ και της νέας δεξαμενής της Παραβόλας σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

Η υδροδότηση του Αγγελοκάστρου θα γίνει με υδροληψία από τον κεντρικό αγωγό (Φ 800) του Αγρινίου στο ύψος της Μεγάλης Χώρας – Τριανταίικα με το φρεάτιο ΦΔ3. Για τη μεταφορά του νερού παροχής 12 l/s απαιτείται αγωγός HDPE 225 10 atm μήκους 15.642,20 m έως την υφιστάμενη χαμηλή δεξαμενή του Αγγελοκάστρου στο υψόμετρο στέψης 104,0 m.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.