Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Πρωταθλητές στη φτώχεια..

Πρωταθλητές στη φτώχεια..

Kαμαρώστε τα ποσοστά της ντροπής..
Ο νομός μας στους τρεις πιο φτωχούς σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πλέον σκληροί θύλακοι της φτώχειας στην Ελλάδα Αρτα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Αρκαδία, -πιο φτωχοί γυναίκες, ηλικιωμένοι
Ο ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ κ. Διονύσης Μπαλούρδος, επιδιώκοντας να αποτυπώσει το φαινόμενο στην πλέον έντονη μορφή του, ανέλυσε τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στις τρεις περιφέρειες. Διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των γυναικών και των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) είναι φτωχοί. Συγκεκριμένα, στην Αρτα φτωχοί είναι το 45% των γυναικών και το 42,9% των ανδρών, στην Αιτωλοακαρνανία το 40% των γυναικών και το 38,4% των ανδρών, στη Μεσσηνία το 40,6% των γυναικών και το 34,8% των ανδρών.
Η παιδική φτώχεια (παιδιά κάτω των 15 ετών) ανέρχεται στο 30% περίπου. Ειδικά, όμως, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αρκαδία αφορά το 42% και το 40,1% αντίστοιχα των παιδιών. Το πλουσιότερο 10% των κατοίκων κατέχει πάνω από το 25% του διαθέσιμου εισοδήματος των περιφερειών.
Η απασχόληση είναι κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας της φτώχειας. Φαίνεται όμως ότι δεν αποτελεί πανάκεια. Μεταξύ των εργαζομένων, το 34,8% στην Αρτα, το 33,7% στην Αιτωλοακαρνανία και το 31% στην Πρέβεζα ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό.
Οπως σημειώνει ο κ. Μπαλούρδος, τα άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης στοιχειωδών αναγκών τους. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες. Αδυνατούν να κάνουν διακοπές και να θερμαίνουν σωστά τα σπίτια τους.
Τα συμπεράσματα δικά σας..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.