Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Πρωτοβουλίες Τσίπρα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες

prwtoboulies-tsipra-stin-athina-kai-tis-brukselles.w_lΗ πρώτη  αντίδραση της κυβέρνησης «Σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη μέσα σε δύσκολες συνθήκες», αναφέρει κυβερνητική πηγή. Αναμένεται διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό. Πιθανή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Μόλις οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει νέο διάγγελμα στο οποίο θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και κυρίως στους ψηφοφόρους του ΝΑΙ κάνοντας λόγο για ενότητα και ομοψυχία μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος

Για σημαντικό μήνυμα του ελληνικού λαού προς την Ευρώπη μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές , κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά από την εκτίμηση της Singular Logic ότι το ΟΧΙ μπορεί να ξεπεράσει το 61%. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία μεγάλη νίκη του ΟΧΙ και της επιλογής της κυβέρνηση να θέσει το δίλημμα στον λαό που έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη για τερματισμό της λιτότητας. Παράλληλα όμως σημειώνουν ότι καθοριστική θα είναι η επόμενη μέρα  του δημοψηφίσματος  για την οποία αναφέρουν ότι χρειάζεται ομοψυχία και εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης για συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει νέο διάγγελμα στο οποίο θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και κυρίως στους ψηφοφόρους του ΝΑΙ κάνοντας λόγο για ενότητα και ομοψυχία μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα να συνεδριάσει σήμερα αργά το βράδυ, το κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Δεν αποκλείουν να υπάρξουν επαφές του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι κ.κ. Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα μεταβούν στις Βρυξέλλες άμεσα για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συνομιλίες της χώρας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να επικοινωνήσει προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ενημερώσει κατ ιδίαν αύριο – κατά μόνας και όχι εν είδη σύσκεψης πολιτικών αρχηγών- προκειμένου να συμβολίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει ομοψυχία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν το ΟΧΙ.

Σημειώνεται επίσης ότι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ως «ιστορική ημέρα την οποία θα θυμόμαστε και στην οποία θα ανατρέχουμε με υπερηφάνεια ως λαός. Είναι μία ιστορική ημέρα που οι σύγχρονες γενιές, οι νέες γενιές γράφουν τη δική τους ιστορία».

Η ανακοίνωση της κ. Κωνσταντοπούλου έχει ως εξής:

Σήμερα το λόγο έχει ο λαός. Ο λαός έχει στα χέρια του την απόφαση για το μέλλον του, έχει στα χέρια του τη μοίρα του, έχει στα χέρια του την εξουσία που, κατά το Σύνταγμα, του ανήκει, πηγάζει από αυτόν και ασκείται υπέρ αυτού και όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ο λαός θα δικαιώσει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν, θα δικαιώσει εκείνους που τον υπερασπίστηκαν και θα διαψεύσει εκείνους που τον θυματοποίησαν, εκείνους που στη συνέχεια τον εκβίασαν και προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν.

Είναι μία ιστορική ημέρα την οποία θα θυμόμαστε και στην οποία θα ανατρέχουμε με υπερηφάνεια ως λαός.

Είναι μία ιστορική ημέρα που οι σύγχρονες γενιές, οι νέες γενιές γράφουν τη δική τους ιστορία.

Θέλω ως πολίτης πρώτα και ως Πρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια να ευχαριστήσω όλες και όλους εκείνους και εκείνες τις ευρωπαίες και τους ευρωπαίους που διαδήλωσαν σε όλη την Ευρώπη, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται και δεν υποκύπτει.

Και θέλω ακόμη να ευχαριστήσω από καρδιάς, πρώτα ως πολίτης και έπειτα ως Πρόεδρος της Βουλής, τους δύο συναδέλφους μου, την Πρόεδρο της Ιταλικής Εθνοσυνέλευσης, την κυρία Λάουρα Μπολντρίνι και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον κ. Κλοντ Μπαρτολόν, που με σημερινό άρθρο τους στην εφημερίδα Liberation, υπενθυμίζουν ότι η Ευρώπη έχει ως θεμελιώδη  αξία την αλληλεγγύη των λαών της και υπογραμμίζουν ότι η εξουθένωση του ελληνικού λαού, η απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις αξίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, αποτελούν προδοσία του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Ομοίως, θέλω να ευχαριστήσω και τον Κύπριο ομόλογό μου που από μέρες έχει δημόσια εκφράσει την συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό.

Αυτή είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης.

Όχι η Ευρώπη των εκβιασμών, των εκφοβισμών και των τελεσιγράφων, τα οποία ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά από την Ιστορία του, να επιστρέφει».

thetoc.gr 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.