Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Πρόβλημα με τις κατσαρίδες φέτος…

Πολύ κατσαρίδα φέτος…

Η αποστροφή των περισσότερων ανθρώπων προς τις κατσαρίδες είναι γνωστή. Δυστυχώς οι πόλεις του νομού έχουν γίνει πεδία όπου τα συγκεκριμένα βλαττοειδή(από το γένος Βλαττή, Blatta) κάνουν όλο και πιο δυναμική την εμφάνισή τους. Και μάλιστα πρόκειται καθαρά για…ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αφού πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι το είδος του συγκεκριμένου δικτυόπτερου(άλλη επιστημονική ονομασία) που είναι παγκοσμίως το επικρατέστερο είναι το Γερμανικό!
Και στο Αγρίνιο λοιπόν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας παρατηρούν ότι όλο και πιο συχνά γίνονται θεαματικές εμφανίσεις κατσαρίδων και στα σπίτια αλλά και στα μαγαζιά. Ειδικά σε χώρους αποθήκευσης σκουπιδιών αλλά και σε μέρη όπου έχουν πέσει ουσίες όπως μπύρα, ζάχαρη κλπ. Υπάρχουν φέτος το καλοκαίρι πολλές αναφορές για μαζικές μετακινήσεις είτε κοντά σε υπονόμους, φρεάτια κλπ, είτε σε εστίες σκουπιδιών και μόλυνσης.
Αντίθετα από ότι πιστεύεται οι συνθήκες υγρασίας ευνοούν το συγκεκριμένο είδος και ίσως ο πολύ υγρός καιρός από το Μάιο μέχρι και τις αρχές Ιουλίου να βοήθησε στις συχνές τους εμφανίσεις. Πάντως, από όσα γνωρίζουμε στο δήμο Αγρινίου περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει εξέλιξη του φαινομένου πριν προβούν σε μαζικές ραντίσεις στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης(στις οικίες πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι οι πολίτες) όπως έγινε στο Μεσολόγγι.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο δήμος της Ιεράς Πόλεως αποφάσισε εκτεταμένους ψεκασμούς σε φρεάτια και κοινόχρηστους χώρους(ειδικά με σκοτεινές γωνίες και με έλλειψη αερισμού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο όπου χιλιάδες ενοχλητικά έντομα περιδιάβαιναν την πόλη ειδικά τις πιο βραδινές ώρες. Ήδη αναφορές δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και τουλάχιστον δεν υπάρχουν οι μαρτυρίες πολιτών που έβλεπαν τα συγκεκριμένα έντομα να μετακινούνται μαζικά. Να σημειωθεί ότι η κατσαρίδα αν και σε κάποιες κουλτούρες χρησιμοποιείται στην κουζίνα ή την φαρμακευτική θεωρούνται αποδείξεις όχι καλής υγιεινής. Και σύμφωνα με τους γιατρούς όχι μόνο μεταφέρουν μολύνσης και αλλοιώνουν τα τρόφιμα αλλά αποτελούν και μεταδότες αλλεργιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελούν το δεύτερο κυριότερο λόγο για τη μετάδοση άσθματος(!) μετά από τη σκόνη.
Κατσαρίδες λοιπόν, όπως και συστάσεις για τα κουνούπια από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ιό του Δυτικού Νείλου ευτυχώς να μην έχει ξεφύγει. Πριν από λίγες μέρες μάθαμε και για τα υβριδικά ποντίκια που έχουν αποκτήσει ανοσία ακόμα και στα φάρμακα που τους προκαλούσαν εσωτερική αιμορραγία. Κι αυτό γιατί λέει διασταυρώθηκε το ευρωπαϊκό είδος με το αφρικανικό μετά από 1,5 εκατομμύρια χρόνια στην πύλη εισόδου της Ισπανίας από Μαυριτανία… Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος μας γίνεται επικίνδυνος και από ζωολογικής άποψης…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.