Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρόγραμμα για την υπερβολική χρήση διαδικτύου υλοποιείται σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο

Πρόγραμμα για την υπερβολική χρήση διαδικτύου υλοποιείται σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ «Ο ΠΛΑΤΩΝ» ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (Κ.Ε.Μ.Ο.Π.)

Έρευνες και στοιχεία αποδεικνύουν ότι μεγάλο ποσοστό ελληνικού πληθυσμού, ιδιαίτερα εφηβικού, παρουσιάζει συμπτώματα εθισμού από υπερβολική χρήση διαδικτύου με κυρία ενασχόληση τα διαδικτυακά παιχνίδια, ιστότοπους ανταλλαγής απόψεων και κοινωνικής δικτύωσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΚΕΜΟΠ «Ο ΠΛΑΤΩΝ» Ναυπάκτου, σε μία κοινή προσπάθεια προσφοράς στο μέλλον αυτής της χώρας, δηλαδή τα παιδιά και τους έφηβους, υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο «Λειτουργία γραφείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της  υπερβολικής χρήσης υπηρεσιών διαδικτύου για παιδιά και έφηβους»στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στις πόλεις Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ο υπεύθυνος Φορέας λειτουργίας των γραφείων και το ΚΕΜΟΠ ο Φορέας πρόσληψης των εργαζομένων στα γραφεία αυτά.

Σκοπός της λειτουργίας του γραφείου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης από το διαδίκτυο με προτεραιότητα στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά, στους έφηβους.

Το πεδίο ενασχόλησής μας αφορά στους κινδύνους, στις μεθόδους διάγνωσης, στους τρόπους προστασίας και στους φορείς υποστήριξης που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, το οποίο θα διοχετεύσουμε με μία σειρά παρεμβάσεων.

Επειδή η πρόληψη έχει πρωταρχικό ρόλο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα αυτό. Θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις ανοιχτές προς την κοινότητα, συζητήσεις σε σχολεία, παρουσιάσεις σε ΜΜΕ, οι οποίες θα αναφέρονται στις παραμέτρους του φαινομένου και τις παροχές του κράτους.

Ιδιαίτερο ρόλο ευελπιστούμε να διαδραματίσει η συνεργασία μας με συλλόγους (πχ Γονέων και Κηδεμόνων) στη διάδοση των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπαιδευτικούς, μέσω κλειστών ομάδων, όπου θα συζητούνται μέθοδοι εντοπισμού πρόδρομων συμπτωμάτων εθισμού στο διαδίκτυο με παράλληλη υποστηρικτική δράση.

Η δράση παράλληλα θα εστιασθεί στον εντοπισμό (με την συμπλήρωση ανώνυμων ερωτηματολογίων) και στην καταγραφή του ποσοστού των παιδιών και εφήβων που παρουσιάζουν μια προβληματική σχέση με το διαδίκτυο και φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, θα παρέχεται συμβουλευτική στα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού η οποία προϋποθέτει ασφαλώς, και παράλληλη στήριξη προς τους γονείς. Η συμβουλευτική θα παρέχεται από εξειδικευμένο προσωπικό στους χώρους του ΚΕΜΟΠ.

Το προσωπικό των γραφείων αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και προσφέρει τις υπηρεσίες του Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 08.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε:

Αγρίνιο: 26413 64312/313 e mail daagrinio@yahoo.gr

Μεσολόγγι: 26313 61645 e mail tyagr2@aitnia.pde.gov.gr

Ναύπακτος: 26340 21080, fax 26340 29489, e-mail diadiktio_kemop@hotmail.gr

Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και συγχρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.