Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρόταση αναγνώστη για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο

Πρόταση αναγνώστη για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο

Του Θεοφάνη Παπαδόπουλου*

fanis

Όλοι διαμαρτυρόμαστε για την ανεργία 

που πλήττει την οικονομία της περιοχής μας και πιστεύουμε ότι μόνο με την ανάπτυξη θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Διαμαρτυρόμαστε ότι το κράτος δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ως τοπική κοινωνία, τι πράξεις έχουμε κάνει με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής;

Οι βασικοί πυλώνες που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής του Αγρινίου 

epixeir

είναι η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση και ο αγροτουρισμός, στηριζόμενος στην βιοποικιλότητα της περιοχής. Στην περιοχή του Αγρινίου μπορούν να παραχθούν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, να τυποποιηθούν και να πωληθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και να εξαχθούν στο εξωτερικό, δημιουργώντας έσοδα στους παραγωγούς, στους επιχειρηματίες και διάχυση του πλούτου στην τοπική κοινωνία.

Η στήριξη της υφισταμένης μικρής μεταποιητικής δραστηριότητας απαιτεί τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου (Επ.Πα.). Το Επ.Πα. θα βοηθήσει σημαντικά την τοπική οικονομική ανάπτυξη καθώς θα δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος για την συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρέχοντας μια οργανωμένη υποδομή για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων. Θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα οφέλη για την τοπική οικονομία από τη δημιουργία Επ.Πα. είναι πολλά και σημαντικά. Το. Επ.Πα.:

  • βοηθάει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις επιχειρήσεις.

  • βοηθάει στον χωροταξικό ορθολογισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  • διευκολύνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η γραφειοκρατία που αυξάνει το κόστος και τον χρόνο για την υλοποίηση μιας επένδυσης μειώνεται.

  • συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

  • συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων μειώνεται αισθητά.

  • συμβάλει στην απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων. Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε Επ.Πα. μπορούν να αξιοποιήσουν επιπλέον (+5%) χρηματοδότηση για υλοποίηση επενδύσεων.

  • ενισχύει τα έσοδα του Δήμου Αγρινίου (μέσω της είσπραξης δημοτικών τελών) από τις εγκατεστημένες σε αυτό επιχειρήσεις.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα. Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού θα ενώσει οικονομικά τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Σε αυτόν τον ενιαίο οικονομικό χώρο των 900.000 πολιτών, το Αγρίνιο θα είναι η μοναδική πόλη που δεν θα διαθέτει Επιχειρηματικό Πάρκο για να φιλοξενήσει επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν και να εγκατασταθούν στην περιοχή.

Η απουσία Επιχειρηματικού Πάρκου έχει ως συνέπεια να χάνονται τα ανταγωνιστικά πλεονέκτημα που διαθέτει το Αγρίνιο. Επιπλέον, δεν παράγεται πλούτος, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και δεν βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Το Αγρίνιο για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό και να προσελκύσει επενδύσεις θα πρέπει να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο που θα μπορεί να υποδεχτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου θα απεγκλωβίσει επιχειρήσεις από τον αστικό χώρο της πόλης, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας στην πόλη του Αγρινίου και στην ευρύτερη περιοχή του, βοηθώντας στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

* Ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Ε.Α.Π., είναι κάτοχος M.B.A. με εξειδίκευση στην Τραπεζική & Χρηματοοικονομική από το Α.Π.ΚΥ., έχει διδάξει Πληροφορική και εργάζεται ως στέλεχος σε Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό.

Στο παρόν άρθρο εκφράζονται προσωπικές απόψεις.

e-mail επικοινωνίας: fanispap76@yahoo.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.