Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση για Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο δήμο Αγρινίου

Πρόταση για Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο δήμο Αγρινίου

Πρόταση ίδρυσης και λειτουργίας Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο  Δήμο Αγρινίου, κάνει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Συμεών Γκοργκόλης. Προτείνει  ως χώρο στέγασης του Μουσείου Εκπαίδευσης  το παλαιό Δημοτικό  Σχολείο Αγγελοκάστρου. Αναλυτικά η πρόταση:

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Αιτωλοακαρνανίας στην προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσης εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού υλικού που αφορά την πορεία της εκπαίδευσης μέσα στο χρόνο, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, προχωρά στην ίδρυση Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία και η κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία και εφικτή και αφορά κυρίως το πλαίσιο λειτουργίας και προοπτικής του συγκεκριμένου Μουσείου. Με γνώμονα τη συμμετοχή, τη βοήθεια και τη συνεργατικότητα απευθυνόμαστε στο Δήμο Αγρινίου προκειμένου να γίνει μέτοχος και αρωγός στην πρωτοβουλία μας αυτή, με στόχο τη λειτουργία του Μουσείου αυτού στα όρια του Δήμου Αγρινίου και ειδικότερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγγελοκάστρου.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως σκοπό να διαφυλάξει , να προβάλει, να διασώσει και να παραδώσει στην ιστορική έρευνα τεκμήρια της εκπαιδευτικής πολιτικής, της εκπαιδευτικής ιστορίας από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας, των ιστορικών ντοκουμέντων – τεκμηρίων καθώς και της συμβολής των εκπαιδευτικών και των κατοίκων στις επόμενες γενιές . Τα τεκμήρια αυτά είναι μαρτυρίες που εμπεριέχουν την ιστορικότητα της εκπαίδευσης και της αγωγής, της προσπάθειας της πολιτείας για αναμόρφωση του μορφωτικού επιπέδου του λαού της.
Δεν πετάμε τίποτα, σημαίνει ότι, μέσα από τη συλλογή τεκμηρίων τα οποία μπορεί να είναι σχολικά βιβλία παλαιότερων εποχών , σχολικά εγχειρίδια, ντοκουμέντα, χάρτες γεωγραφικοί , ιστορικοί, αριθμητήρια, όργανα φυσικής και χημείας, πορτρέτα, ιστορικές (εικόνες ηρώων) αφίσες, θρησκευτικές και μυθολογικές κάρτες, θρανία , γραφεία, εποπτικά μέσα διδασκαλίας αλλοτινών εποχών, βαλσαμωμένα πουλιά, αναμνηστικά εποχών , δωρεές από προγράμματα ενίσχυσης της Ελλάδας, γραφομηχανές και άλλα τεχνολογικά μέσα, διατηρούμε τη μνήμη και το αρχειακό υλικό της εκπαίδευσης.
Η συγκέντρωση αυτών των τεκμηρίων σε ένα χώρο θα διευρύνει τις γνώσεις μας για τα διδακτικά βιβλία, τα εποπτικά μέσα και χρόνο με το χρόνο αυτό το άγνωστο υλικό θα προβάλλει πλουσιότερο και αφθονότερο. Θα αποκτήσουμε μια άλλη αντίληψη για την εξέλιξη της διδασκαλίας , της τεχνολογίας των εποπτικών μέσων, της αξιοποίησης των μέσων αυτών για μια αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό το υλικό που έχει μορφώσει το ελληνόπουλο, την πνευματική και ψυχολογική του ατομικότητα.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με την πληθώρα των σχολικών μονάδων που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επικράτειά του, καθώς και αυτές που για διαφόρους λόγους έχουν κλείσει έχει μια τεράστια περιουσία, έναν ανεκτίμητο θησαυρό, αυτά λοιπόν θέλουμε να διασώσουμε και να προστατεύσουμε από τη λήθη, την εγκατάλειψη, την φθορά του χρόνου.

Όλα αυτά οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε να τα αναδείξουμε και να τα δώσουμε στην ιστορική έρευνα η οποία θα προσδώσει άλλη διάσταση σε αυτά. Τοποθετώντας σε ένα μουσείο εκπαιδευτικής ιστορίας δίνουμε τη δυνατότητα σε ερευνητές , ιστορικούς , εκπαιδευτικούς μαθητές και πολίτες να δουν το σχολείο της εξέλιξης της προόδου της προσπάθειας για ένα σύγχρονο συμμετέχον στην άνοδο του επιπέδου …
Στο μουσείο θα στεγάζεται υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην πορεία του ελληνικού σχολείου, υλικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η μνήμη και η συγκίνηση θα συνυπάρχουν για να θυμίζουν τις διαφορές και τις δυσκολίες τις αγωνίες των εκπαιδευτικών σε σχέση με τα σημερινά σχολεία.
Προτείνουμε ως χώρο στέγασης του Μουσείου Εκπαίδευσης το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου, για τους εξής λόγους: ο χώρος που θα στεγαστεί είναι διδακτήριο πετρόκτιστο της δεκαετίας του 30, ανακαινισμένο πρόσφατα , σε χώρο 8 στρεμμάτων . με την κατάλληλη διαμόρφωση και του εξωτερικού χώρου θα είναι ένα εξαιρετικό και αντάξιο της λειτουργίας του Μουσείο.
Το Αγγελόκαστρο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νομού, σε κοντινή απόσταση από το Αγρίνιο, πολύ κοντά στη νέα εθνική οδό την Ιόνια Οδό, με άμεση πρόσβαση και από το Μεσολόγγι. Γι αυτούς τους λόγους προτείνουμε το Μουσείο Εκπαίδευσης να στεγασθεί στο Αγγελόκαστρο. Επιπλέον σε συνεννόηση με το ΤΕΙ Μεσολογγίου θα βοηθήσουν εθελοντές φοιτητές κάνοντας την πρακτική τους άσκηση στη λειτουργία του Μουσείου.
Ακόμη το γεγονός της πρότασης λειτουργίας Μουσείου Λαογραφίας από τη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Αγγελοκάστρου, είναι ένα επιπλέον κίνητρο που συνδυάζει το πάντρεμα της δημοτικής παράδοσης , της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας και θα προσδώσουν σε αυτή τη δυαδικότητα (Μουσείο Εκπαίδευσης και Μουσείο Λαογραφίας) τη δυναμική για μορφωτικά αγαθά και στοιχεία που σχετίζονται με την παιδεία.
Με κριτήριο την ανάγκη διάσωσης σημαντικού και ιστορικού υλικού που βρίσκεται διάσπαρτο σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού μας (λειτουργούν ή όχι) ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία και προσπάθεια να λάβει τις πρέπουσες διαστάσεις και να κινητοποιηθούν όλοι όσοι θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν στην ίδρυση και άμεση λειτουργία του Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο νομό μας. Το οφείλουμε στη μνήμη μας, στην ιστορία μας, στην εκπαίδευση, την παιδεία μας και σε όλους τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς που διαμόρφωσαν ήθος και χαρακτήρες μέσα στα χρόνια που πορεύτηκαν μαζί με την ιστορία των σχολείων μας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.