Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Πρόταση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Πρόταση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου

NOSOKOMEIO-MESOLOGGI-XIROMERONEWSΠρόταση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κατέθεσε ο συνδυασμός  «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» που εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου από τους Κατσούλη  Παναγιώτη και  Καρατσόλη Παντελή.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκαν  όπως συζητηθεί άμεσα το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, όπως και έγινε χθες. Καταθέσαν την παρακάτω πρόταση προς ψήφιση και συντάχθηκαν με τη θέση του Δημάρχου, όπως υπάρξει άμεσα, εντός 15νθημέρου, νέα συζήτηση και λήψη απόφασης παρουσία των βουλευτών του Νομού και αφού έχει ολοκληρωθεί η κρίσιμη για τη χώρα διαπραγμάτευση. Η πρόταση  :   

Πρόταση

    Για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου

   

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο

         Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχει ξεφύγει από εκείνη της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης τους, την οποία βίωσαν τα τελευταία 5 χρόνια εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων και αγγίζει πλέον τα όρια του επικίνδυνου. Επικίνδυνου για τις ζωές ασθενών και εργαζομένων σε αυτά, επικίνδυνου για ολάκερη την κοινωνία.

    Τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, προς προμηθευτές ιατρικών ειδών, φαρμάκων, υγειονομικών υλικών και τροφίμων, εξαντλούν τα όποια ταμιακά τους διαθέσιμα και χρωστούν δεδουλευμένες εφημερίες του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων ετών, καθώς και υπερωρίες στο προσωπικό τους. Οι συσσωρευμένες οφειλές τους αγγίζουν το 1 δις. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, είχαν λάβει ως τακτική επιχορήγηση και ως επιχορήγηση ληξιπροθέσμων οφειλών, το ποσό των 629.590.000 ευρώ. Το φετινό τρίμηνο έλαβαν 63.3 ευρώ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν ακόμη 93,4 εκατ. ευρώ από τα ταμιακά τους διαθέσιμα, ώστε να παραμένουν ανοιχτά. Σημειώνω πώς μόνο οι δαπάνες τους για τις αγορές του Ιανουαρίου, ήταν της τάξης των 87,7 εκατ. ευρώ!

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης οικονομικής κατάστασης, είναι ότι από την κατανομή του ποσού των 20 εκατ. ευρώ (όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπ. Υγείας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ημερομηνία 28/4/2015), 14 νοσοκομεία έλαβαν ποσά έως 10.000 ευρώ! Για Παράδειγμα, το νοσοκομείο Ληξουρίου –σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο– έλαβε στις αρχές της εβδομάδας 3.000 ευρώ επιχορήγηση και τον περασμένο Μάρτιο 9.147 ευρώ. Το νοσοκομείο Κω, έλαβε στις αρχές της εβδομάδας 10.000 ευρώ και τον Μάρτιο 87.943 ευρώ, όταν πέρυσι το πρώτο τετράμηνο είχε ήδη λάβει τακτική επιχορήγηση 295.000 ευρώ.

Σύμφωνα δε με την Εκτελεστική Γραμματεία της  Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), «το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται «επιδημία κλεισίματος κλινικών στο ΕΣΥ», ως συνέπεια της αναστολής προσλήψεων γιατρών τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ «εκατοντάδες άλλες κλινικές βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δημήτρη Χαλεπλή, «τα ασθενοφόρα είναι κινητά φέρετρα, αφού είναι “φορτωμένα” με απίστευτα χιλιόμετρα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν 500.000 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα, που κυκλοφορούν εκεί έξω και πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Όσο για τα λάστιχά τους; Οι εργαζόμενοι ψάχνουν για χορηγούς».

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους μας.

Νοσοκομείο Μεσολογγίου

    Στις 31/12/2014 τα χρήματα που είχε στη διάθεση του για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, ήταν της τάξης των 300 χιλ. ευρώ. Έλαβε έως τα τέλη Απριλίου επιχορήγηση 101.372 ευρώ. Το αντίστοιχο τετράμηνο πέρυσι, είχε λάβει επιχορήγηση ύψους 1.829.000 ευρώ. Τα έξοδα λειτουργίας του γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν της τάξης των 800.000 ευρώ. Επομένως χρωστά μόνο γι’ αυτό το τετράμηνο , 400.000 ευρώ. Οι συνολικές του οφειλές ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά συνεχίζεται η πρωθύστερη κατάσταση, με τις  μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τις κλειστές κλινικές. Τελευταία ακούγονται «σκέψεις», για μια ακόμη φορά, για κλείσιμο Κέντρων Υγείας (π.χ. Αιτωλικό), ώστε δήθεν να ενισχυθούν τα αντίστοιχα νοσοκομεία.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου με τα έσοδα του κυλικείου έφθασαν να καλύπτουν μερικώς ανάγκες στοιχειώδους λειτουργίας του!

Μοναδικά θετικά βήματα αυτής της χρονικής περιόδου, ήταν η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και η αναγγελία προσλήψεων, αρκεί βέβαια να μην μείνουν στα χαρτιά και αυτές, όπως το 2014.

Τι κάνουμε;

    Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ούτε να υπεκφεύγουμε. Το ζήτημα της ορθής λειτουργίας των νοσοκομείων και συνολικά της δημόσιας – δωρεάν υγείας στη χώρα και στην περιοχή μας, δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων σε αυτή. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και των συλλογικών της φορέων.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, δεν οφείλει απλά να πάρει θέση και να εκδώσει ψήφισμα. Οφείλει να αναλάβει πολύπλευρες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση και προάσπιση τη δημόσιας – δωρεάν υγείας σε όλο το Νομό.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. 1.      Να συνταχθούμε στο πλευρό και στα αιτήματα των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι οποίοι αύριο, 20 Μαΐου, απεργούν και εναντιώνονται σε αυτή την κατάσταση. Αιτήματα όπως : Άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να στηριχτούν τα τμήματα που καταρρέουν, οι ΜΕΘ, οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.  Αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων ετών. Ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, σταμάτημα της υποχρηματοδότησης. Άμεση παροχή δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας. Δόμηση συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας.
  2. 2.      Να αναλάβουμε, εντός μιας εβδομάδας, την πρωτοβουλία και ευθύνη διοργάνωσης μιας Παναιτωλοακαρνανικής συνάντησης όλων των φορέων. Περιφέρειας, Δήμων, Εργαζομένων στα 2 Νοσοκομεία του Νομού, Εργατικών Κέντρων, Ιατρικών Συλλόγων κ.α.
  3. 3.      Να θέσουμε ως στόχο στη συνάντηση αυτή, τη διοργάνωση μιας «ΗΜΕΡΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ», στις αρχές Ιουνίου.
  4. 4.      Να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τα θέματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Σε αυτή εκτός των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του νοσοκομείου, να τεθεί ως στόχος άμεσης προτεραιότητας η αποσύνδεση του ως διασυνδεόμενο νοσοκομείο μ’ εκείνο του Αγρινίου.
  5. 5.      Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει, δίχως την παραμικρή αναβολή, το ζήτημα του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα, σε δυο κατευθύνσεις.

Α)Προγραμματική σύμβαση Υπουργείου και Δήμου, με σκοπό την κατασκευή ΕΡΓΟΥ « αναγκαίων παρεμβάσεων – επιδιορθώσεων  του παλαιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα». Υπάρχει περσινή τεχνική έκθεση και προμελέτη στην Τεχνική μας Υπηρεσία. Οι πόροι να εξευρεθούν από το ΠΔΕ και το μέρισμα μετοχών των 100 χιλ. ευρώ της Εθνικής Τραπέζης.

Β) Να δοθεί στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ του παλαιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα, ώστε να έχει τη δυνατότητα ένταξης του στο νέο ΣΕΣ.

Μεσολόγγι 19/05/2015

 

Εκ μέρους

Του Συνδυασμού «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κατσούλης Παναγιώτης

Καρατσόλης Παντελής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.