Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Πρώτη καταγραφή στην Ευρώπη η εμφάνιση μαυροτσικνιά στο Μεσολόγγι (video-φωτό)

Πρώτη καταγραφή στην Ευρώπη η εμφάνιση μαυροτσικνιά στο Μεσολόγγι (video-φωτό)

Μια πολύ σπάνια καταγραφή ενός πουλιού έλαβε χώρα τη Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου. Πρόκειται για τον Μαυροτσικνιά (Egretta ardesiaca) όπου παρατηρήθηκε στη θέση Βαλτί μετά το υδροχαρές δάσος Φράξου στο Λεσίνι προς Αστακό. Το είδος ανήκει στην κατηγορία των ερωδιών και είναι αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές και απρόσμενες πρωτοπαρατηρήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Από την ημέρα εκείνη αρκετοί φανατικοί ορνιθοπαρατηρητές, ερευνητές και μέλη της ορνιθολογικής έσπευσαν στο σημείο να παρατηρήσουν, να απολαύσουν και να φωτογραφίσουν την πρώτη εμφάνιση μαυροτσικνιά στην Ευρώπη. Η σπάνια αυτή παρατήρηση του μαύρου ερωδιού έχει οδηγήσει παράλληλα στο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας των ευρωπαίων παρατηρητών στο να επισκεφτούν το Εθνικό Πάρκο.

Το χαρακτηριστικό του είδους είναι η πρακτική που ακολουθεί για την διατροφή του και ο μοναδικός τρόπος που ακολουθεί καλύπτοντας το κεφάλι και όλο το σώμα του με τα φτερά δημιουργώντας μια απίστευτη ομπρέλα.  Το είδος ζει αποκλειστικά στην υποσαχάρια Αφρική και έχει μόνο μια φορά φτάσει μέχρι το Ισραήλ, Αίγυπτο και Κανάρια νησιά.

Διονύσης  Μαμάσης M.Sc.

Περιβαλλοντολόγος  info@mamasis.gr

 

Τις φωτογραφίες με τον μαυροτσικνιά μας τις παραχώρησε ο δασολόγος κ. Γαστεράτος Ιωάννης.

Βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο με τον μαυροτσικνιά από το Βαλτί Μεσολογγίου:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eRJArmhR_MQ#!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.