Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Πως μια έρημη πόλη ξαναζωντανεύει

erimeiaΕίχε περιγραφεί αναλυτικά σε παλαιότερο άρθρο η παράλληλη πορεία δύο πόλεων, η μία στην Ελλάδα της κρίσης (Αγρίνιο) και η άλλη των ΗΠΑ ( Detroit) που χρεοκόπησε

Η επικαιρότητα μας ξαναγυρνάει πάλι στην περίπτωση αυτή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.  Δείτε χαρακτηριστικές δράσεις που η έρημη πόλη αυτή ξαναζωντάνεψε, όπως τις περιγράφει η iefimerida:

Άδεια ακίνητα

Ο Γκίμπερτ πήρε τον έλεγχο 75 ακινήτων με γραφεία που ήταν άδεια στο κέντρο της πόλης, με στόχο να τα ανακαινίσει και να τα νοικιάσει σε εταιρείες. Ο ίδιος χρηματοδοτεί εταιρείες και startups που ειδικεύονται σε νέες τεχνολογίες. Αποτέλεσμα: 130 επιχειρήσεις συνολικά επέστρεψαν στο Ντιτρόιτ μέσα σε 2 χρόνια.

Τζόγος

..Αγόρασε επίσης το Greektown Casino Hotel, με αίθουσες παιχνιδιών, το οποίο εκπροσωπεί το 16% των εσόδων της πόλης.

Αυτοκίνητα Δήμων

Ο δισεκατομμυριούχος έκανε περιουσία στους αγώνες αυτοκινήτων και χάρισε στην πόλη του Ντιτρόιτ τα περισσότερα κρατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν.

Ξενοδοχεία

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στην περίοδο μετά την κρίση είναι και ο Ελληνας ομογενής Κυριάκος Κάτρος, 43 ετών, επικεφαλής προσωπικού στο Marriott Hotel. Νιώθει τυχερός που κράτησε τη δουλειά του μέσα στην κρίση και έβαλε στόχο να

Και μερικές σατανικές ομοιότητες-κάποια πράγματα που δεν άλλαξαν:

…Στο Ντιτρόιτ το 59% των νέων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ήτοι αύξηση 34% από το 2006. Ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, η νέα γενιά υποφέρει περισσότερο στο Ντιτρόιτ. Οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στους εφήβους κατά 14%

…Και, τέλος, έρχονται τα μακρινά προάστια, όπου ζουν περίπου 200.000 κάτοικοι, οι οποίοι δεν δικαιούνται επιδόματα και απειλούνται με έξωση. Παρά τη μείωση κατά 20% στον «ΕΝΦΙΑ», από τον περασμένο Μάιο, για τους πιο αδύναμους, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Πολλά σπίτια δεν έχουν πια τρεχούμενο νερό λόγω διακοπής.
Τι σχέση έχουν με το Αγρίνιο;
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Εμπορικού συλλόγου που καταμετρούσε τα καταστήματα που έκλεισαν παραπέμπουν σε τέτοιες εικόνες . Φυσικά η πόλη είναι μικρογραφία του Detroit, η αποβιομηχάνιση της έγινε δεκαετίες νωρίτερα και το εμπόριο χτυπήθηκε όχι απευθείας από την κατάρρευση μιας βιομηχανίας αλλά από την Ελληνική οικονομική κρίση.
Βλέποντας το παραπάνω παράδειγμα, μάλλον η λύση μπορεί να αναζητηθεί σε καινοτόμες επιχειρήσεις, σε νέα έσοδα από φορολόγηση τζόγου (σ.σ. τα φρουτάκια έπρεπε να τα φορολογούν, όχι να τα κλείνουν) και πάνω από όλα σε ανθρώπους που να ρισκάρουν.
Και όλα αυτά συν τη προσαρμογή στην Ελληνική πραγμαιτκότητα.
Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.