Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Πως μπαίνουμε στο χάρτη μέσω θάλασσας και Ιταλίας…

Συνέπεσε με τις μέρες του Πάσχα και πέρασε λίγο στα ψιλά και για το λόγο αυτό καλό είναι να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι. Η περιοχή μας έχει μπει μέσα των επαφών του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας πολύ γερά σε μονοπάτια από τα οποία οι παράκτιες περιοχές μας μπορούν σύντομα να υποδέχονται όχι μόνο τουρισμό με σκάφη αλλά και ναυταθλητικά γεγονότα που μπορούν να φέρουν θέσεις εργασίας. Αυτό που μένει είναι να μην καθυστερούμε με τις υποδομές…

Τι συνέβη λοιπόν και οι πιο πολλοί το χάσαμε μέσα στον ορυμαγδό γιορτών που κάνουν τα δελτία τύπου να μένουν αδιάβαστα; Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κλήθηκε από το προεδρείο του παν-ιταλικού Φόρουμ  προώθησης της Οικονομίας της θάλασσας στο Διοικητικό συμβούλιο του. Αυτό έγινε σαν ανταπόδοση της περσινής  φιλοξενίας που είχε  η αντιπροσωπεία των Ιταλών όταν βρέθηκε στην περιοχή μας στα πλαίσια της κοινής δράσης «Το πέρασμα των Ινδιών» και είχε σκλαβώσει τους τότε επισκέπτες όπου κι αν πήγαν στο νομό. Το  Επιμελητήριο λοιπόν έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος του παν-ιταλικού Φόρουμ  από την Ελλάδα και ένα από τα πρώτα Επιμελητήρια  της Μεσόγειου μαζί με Κωνσταντινούπολη από Τουρκία, Λισαβόνα & Φάρο από την Πορτογαλία, Νίκαια από την Γαλλία, Καζαμπλάνκα από το Μαρόκο,  δημιουργώντας παράρτημα  στην Αιτωλοακαρνανία. Οι διοργανωτές έβγαλαν το ημερολόγιο της Ρεγκάτας ¨Ραντεβού στην Αδριατική” όπου για να μας τιμήσουν είχαν ορίσει ως τερματισμό το λιμάνι της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ανανεώνοντας το ραντεβού της κοινής ιστιοπλοϊκής δράσης ¨το πέρασμα των Ινδιών¨ στα νερά του Ιονίου (Αστακός – Μεσολόγγι)!

Όποιος δεν εντυπωσιάζεται από τα παραπάνω να το πούμε πιο απλά: Στο καλεντάρι γεγονότων όπως το Yaght Med Festival  2013 έχουμε μπει και μεις και μάλιστα σε ένα φόρουμ που αφορά όλη την Ιταλία, μια μεγάλη και κοντινή  αγορά. Όταν λέμε “εμείς” εννοούμε Μεσολόγγι, Αστακό κλπ με ότι αυτό συνεπάγεται…Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι τις επαφές έκαναν στο Yaght Med Festival 2013 ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωστικόγλου Σωκράτης και το στέλεχος κ. Ρόμπολας Γεώργιος που, εκτός των άλλων, έδειξαν και σε ειδικό εκθετήριο προϊόντα από τη περιοχή μας. Και έχει σημασία γιατί πρόκειται για την ένωση των Επιμελητηρίων της Ιταλίας που ενώνει κλάδους που παραδοσιακά συνδέονται με την θάλασσα όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αλιεία, ναυταθλητισμός, η εκπαίδευση, οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι μεταφορές, όσο και αυτούς που συνδέονται με την ανάπτυξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων , την τέχνη, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία.

Οι επαφές αυτές δεν είναι τωρινές αλλά χτίστηκαν εδώ και χρόνια αρχικά ανάμεσα στα Επιμελητήρια κυρίως της Απουλίας και της Αιτωλοακαρνανίας όταν η περιοχή μας κυριολεκτικά δεν υπήρχε στο χάρτη των δρόμων της θάλασσας. Και αν δώσουμε τη βάση που πρέπει χωρίς φαγωμάρες και μικρότητες θα αλλάξουν την περιοχή σαν προορισμό.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.