Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Πως συνέδεσε ο γλύπτης Θόδωρος την Ιστορία με το Σήμερα στην εκδήλωση Μνήμης

glyptistheodoros1Μια από τις αξιοσημείωτες παρουσίες στην εκδήλωση μνήμης για τα 71 χρόνια από το κάψιμο του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς ήταν εκείνη του διεθνούς φήμης γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου. Η τελευταία του επίσημη εμφάνιση ήταν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Στον Άγιο  Βλάση λοιπόν, ο γλύπτης έκλεισε την εκδήλωση μνήμης με μια ενδιαφέρουσα ομιλία που έβαλε τα πράγματα σε άλλη διάσταση. Εστίασε την σύνδεση της ιστορίας με το τώρα. Αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε από μια τέτοια καταστροφή, πέρα από τον ιστορικό πυρήνα των γεγονότων και τους θλιβερούς πρωταγωνιστές είναι ΠΩΣ κατάφεραν οι άνθρωποι των κοινοτήτων που επλήγησαν από το μηδέν θα ξαναχτίσουν  τη ζωή τους και σε δεύτερο βαθμό τις κοινότητες τους μέσα από τις στάχτες τους.

Ποιο ήταν το μέγεθος της καταστροφής, που βρήκαν καταφύγιο οι άνθρωποι, πως ανασυντάχθηκαν, ποιες διαδρομές ακολούθησαν. Σε αυτή την περίπτωση η ιστορία αποτελεί πρακτική πρόταση για το  Σήμερα. Η απλή  ανακύκλωση των γεγονότων δεν βοηθάει.

Μέρος της  εποικοδομιστικής αυτή προσέγγισης ήταν και η αποφώνηση της ομιλίας του, όπου αναφέρθηκε στο πόσο ενεργές οικονομικές ήταν οι συγκεκριμένες Κοινότητες, πριν υποστούν την ολοκληρωτική καταστροφή. “Πρέπει τον προβολέα να τον βάλουμε στις επόμενες γενιές” ανέφερε χαρακτηριστικά:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.