Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Πόσο θα πάει το αρνάκι;

Πόσο θα πάει το αρνάκι;

Πόσο θα πάει το αρνάκι;

Παγωμένη η αγορά ακόμα, ένα ευρώ κάτω από πέρυσι…

 

 

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν φέτος την τιμή στο πασχαλινό αρνάκι είναι κάπως διαφορετικοί για την περιοχή μας φέτος. Κι αυτό γιατί υπήρξε μεγάλη παραγωγή από ντόπιους εκτροφείς και γύρω από το Αγρίνιο αλλά και σε Θέρμο, Ίναχο, Ξηρόμερο κλπ, ώστε σε πολλές περιπτώσεις οι κρεοπώλες να έχουν ήδη κλείσει τις δουλειές τους και όπως λένε να είναι από τις χρονιές που δεν συμφέρει τον ντόπιο κρεοπώλη να φέρει εισαγόμενα αγνώστου προελεύσεως.

Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φέτος η τιμή στο κιλό στο πασχαλινό αρνί(το ίδιο πάνω κάτω και στο κατσίκι που πλέον η τιμή του είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα γιατί προτιμάται αρκετά) θα είναι γύρω στα 9,5 ευρώ το κιλό ή ίσως και 9 ευρώ, σχεδόν ένα ευρώ κάτω από τα 10,5 το κιλό που είχε διαμορφωθεί πέρυσι. Θυμίζουμε όμως ότι πέρυσι υπήρξε τελικά μια απότομη άνοδος της τιμής που την είχαν ανακοινώσει οι κρεοπώλες γιατί έβλεπαν μη επάρκεια. Κι αυτό παρά την κρίση και παρά το ότι το 2010 η τιμή ήταν περίπου 8 ευρώ το κιλό.

Η επαναφορά δηλαδή κάπου στα 9 ευρώ είναι θετική εξέλιξη αν και οι κρεοπώλες λένε ότι όπου δει ο καταναλωτής τιμή κάτω και από τα 8,5 ευρώ το κιλό θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται… Και για το αν είναι ξένο το αρνάκι αλλά στην περίπτωση που το πάρει κάποιος κατευθείαν από ιδιώτη, μη-παραγωγό και…τίνος είναι το αρνάκι! Δεν είναι, δε, υπερβολή να πούμε ότι μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα ζωοκλοπών το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί φυλάνε…διπλοβάρδιες, μαζί με τις οικογένειές τους, για να μη σηκωθούν ένα πρωί και βρουν άδειο το μαντρί τους.

Πάντως οι καταναλωτές που περιμένουν την τελευταία ώρα για να βρουν πεσμένη τιμή δεν ξέρουμε κατά πόσο θα δικαιωθούν, αφού όλοι σκέφτονται να κάνουν το ίδιο. Κάποια μάρκετ κρεαταγορών που υπάρχουν και σφάζουν από δική τους παραγωγή ίσως μπορέσουν να ρίξουν τιμές μετά τα μέσα της εβδομάδας και να πουλήσουν ακόμη πιο χαμηλά, αλλά επειδή η αγορά είναι ήδη παγωμένη και έχει κάπου 20% λιγότερες παραγγελίες, οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι θα γίνει ένα μαζικό μπαμ μετά και την Μ. Τετάρτη που θα ισορροπήσει τα πράγματα. Παράλληλα πολλοί, λόγω οικονομικών δυσκολιών, ίσως στραφούν σε μέρη από αρνί ή κατσίκι και ίσως ακόμη και να μην ψήσουν για λόγους οικονομίας, κάτι που ίσως ευνοήσει όσους μπορούν να πουλάνε φτηνότερα. Σε κάθε περίπτωση είναι ακόμα εκτιμήσεις και ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.