Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Πώς θα επαναπροσληφθούν οι 2.890 υπάλληλοι

Πώς θα επαναπροσληφθούν οι 2.890 υπάλληλοι

Οι δεσμεύσεις Κατρούγκαλου για σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς
katrougkalos-620x320Η επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσά τους και οι σχολικοί φύλακες που υπηρετούσαν στους δήμους αλλά και η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύθηκε ότι με το νομοσχέδιο που καταρτίζεται εφόσον δεν επιλέξουν κάποια θέση σε άλλο υπουργείο μέσω της εθελοντικής κινητικότητας,  πρόκειται να επανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις των σχολικών φυλάκων που είχαν καταργηθεί μετά την απόλυσή τους ή όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, στις οποίες και θα επιστρέψουν. Η ίδια λογική θα ακολουθηθεί και με τους εκπιαδευτικούς των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συμφωνία με τους εταίρους πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισηςδιαβεβαιώναν μέσω της aftodioikisi.gr ότι οι 2.890 υπάλληλοι που είτε έχουν απολυθεί (1.065) είτε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα (1.825) και επρόκειτο να απομακρυνθούν από το Δημόσιο θα επαναπροσληφθούν κανονικά.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι πρόκειται να καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση.

Η λίστα με τα αιτήματα

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε ενημερωτικό σημείωμα στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε αυτό καταθέτει εγγράφως τα ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και τα οποία αναλυτικά είναι τα πιο κάτω:

 1. Άμεση επαναπρόσληψη και επιστροφή των εργαζομένων που οδηγήθηκαν στην απόλυση και στη διαθεσιμότητα. Επανασύσταση καταργημένων υπηρεσιών και δομών με ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων μνημονιακών Νόμων (Σχολικοί Φύλακες – Δημοτική Αστυνομία).
 2. Κατάργηση του Ν.4250/2014 για την συγκριτική «αξιολόγηση» και τον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των Συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου που μοναδικό στόχο είχε να οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους μέσω της διαθεσιμότητας στην απόλυση. Στο νέο σύστημα αξιολόγησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
 3. Παύση κάθε ποινικής ή πειθαρχικής διαδικασίας σε όσους εργαζόμενους ή αιρετούς αρνήθηκαν την εφαρμογή του άρθρου 42 του Ν.4250/2014 για τον επανέλεγχο μετατροπής των Συμβάσεων, συμμετέχοντας στην Απεργία-Αποχή που είχε προκηρύξει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
 4. Η αξιολόγηση των Οργανικών Δομών των Ο.Τ.Α. για να προχωρήσει, λαμβάνοντας και πάλι υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, θα πρέπει να επιλυθούν πρώτα τα προβλήματα που υπάρχουν και ιδιαίτερα αυτά της έλλειψης Ο.Ε.Υ., της μη περιγραφή θέσης και καθηκόντων και το κυριότερο, της ανυπαρξίας υπαλληλικής ιεραρχίας που έχει επιλεγεί μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια αλλά τα μέλη της είναι διορισμένοι από τους αιρετούς.
 5. Κατάργηση όλων των διατάξεων και Νόμων που διαμόρφωσαν ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο στο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012 και Ν.4093/2012). Άμεση κατάργηση των διατάξεων που αφορούν στην «υποχρεωτική αργία» και το τεκμήριο της αθωότητας. Να μην θεωρείται «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» η κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Επαναφορά των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια.
 6. Κατάργηση του Μισθολογίου της φτώχειας και της εξαθλίωσης (Ν.4024/2011) με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Πρώτο βήμα η άρση της μισθολογικής και βαθμολογικής καθήλωσης με την επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία. Ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη με την άμεση κατάργηση κάθε διάταξης που συνδέει το μισθό-βαθμό με την αξιολόγηση.
 7. Άμεση αντιμετώπιση της ερήμωσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άρση της απαγόρευσης κατ’ αρχήν στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. και τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες.
 8. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε μορφής, ενιαία μόνιμη σχέση (Δημοσίου Δικαίου) εργασίας. Εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.
 9. Τακτοποίηση ΑΜΕΣΑ του προσωπικού που οι συμβάσεις τους έχουν μετατραπεί σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
 10. Άμεση ορκωμοσία όσων εργαζομένων απασχολούνται με προσωρινούς πίνακες του Α.Σ.Ε.Π. οι οποίοι έχουν καταστεί ΟΡΙΣΤΙΚΟΙ.
 11. Για τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού εφαρμογή των διατάξεων για την επιλογή Προϊσταμένων του Ν.3839/2010.
 12. Έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το Ν.4024/2011 για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον Ιδιωτικό Τομέα.
 13. Ένταξη στους δικαιούχους του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης και άλλων κατηγοριών εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που άδικα έχουν αποκλειστεί.
 14. Επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε όσους εργαζόμενους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας με τη διατήρηση της υπερβάλλουσας διαφοράς.
 15. Κατάργηση της μισθολογικής και βαθμολογικής καθήλωσης που προβλέπει ο Ν.4024/2011 (άρθρο 28, παρ.4) όσων εργαζομένων έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί με προσόν την εμπειρία.
 16. Άμεση επίλυση του προβλήματος για την χορήγηση των πλασματικών μισθολογικών κλιμακίων όσων εργαζόμενων έχουν ενταχθεί με το Ν.3660/2008 στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των Β.Α.Ε.
 17. Κατάργηση της υποπαρ. ΣΤ12, παρ.ΣΤ του Ν.4210/2013 που προβλέπει την άμεση απόλυση υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε περίπτωση κατάργησης Ν.Π.Ι.Δ.
 18. Κατάργηση του αντιλαϊκού και αντεργατικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.
 19. Επαναφορά του Συνταγματικού και Δημοκρατικού δικαιώματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

www.aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.