Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Πώς θα ρυθμίσετε το δάνειό σας

Πώς θα ρυθμίσετε το δάνειό σας

Διαδικασίες εξπρές για πλειστηριασμούς ακινήτων. Υποχρεωτική η ρύθμιση των δανείων. Στάδιο «διαμεσολάβησης» πριν την προσφυγή στον νόμο Κατσέλη. Από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές.

article23589.w_lΜε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες του νέου πλαισίου διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το νέο έτος. Σειρά νομοσχεδίων (νέο πλαίσιο διενέργειας των πλειστηριασμών, αλλαγές στον νόμο «Κατσέλη» νέος πτωχευτικός κώδικας) προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να ψηφιστούν μέσα στο φθινόπωρο και να ενεργοποιηθούν από την 1/1/2015.

Με το νέο πλαίσιο, η κυβέρνηση καλείται να δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή: τα κόκκινα δάνεια. Το ένα στα τρία έχει σταματήσει να εξυπηρετείται κάτι που σημαίνει ότι το «απόθεμα» των κόκκινων δανείων φτάνει αυτή τη στιγμή στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή  κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του theTOC.gr).

Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο από την Πρωτοχρονιά;

1.    Ρυθμίσεις δανείων: Οι ρυθμίσεις των δανείων θα γίνονται με βάση τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας που θα διέπει τις σχέσεις δανειοληπτών-τραπεζών. Ο κώδικας, ο οποίος έχει δοθεί εδώ και δύο μήνες σε δημόσια διαβούλευση, θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και από τις αρχές του χρόνου θα αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι ο κώδικας προβλέπει τρεις κατηγορίες ρυθμίσεων: τις βραχυπρόθεσμες, τις μακροπρόθεσμες και τις λύσεις οριστικής διευθέτησης. «Γεύση» των βραχυπρόθεσμων λύσεων έχουν πάρει οι δανειολήπτες καθώς προσφέρονται ήδη από τις τράπεζες. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την καταβολή μόνο τόκων, την εξασφάλιση 6μηνης ή ετήσιας περιόδου χάριτος, την αναβολή καταβολής δόσεων κλπ. Η πράξη έχει δείξει ότι οι βραχυχρόνιες λύσεις τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν καθώς με το που λήγει η περίοδος διευκόλυνσης, ο δανειολήπτης έρχεται αντιμέτωπος με ακόμη μεγαλύτερη τοκοχρεολυτική δόση. Οι μακροπρόθεσμες λύσεις επίσης δοκιμάζονται. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου (δοκιμάζεται κυρίως στα στεγαστικά) ή η «ανταλλαγή» χρέους με μετοχές που εφαρμόζεται κυρίως στις επιχειρήσεις. Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν θα δοκιμαστούν περισσότερο «ριζοσπαστικές» αλλά και δαπανηρές για τις τράπεζες λύσεις, όπως είναι η διαγραφή μέρους της οφειλής ή η υπογραφή συμβάσεων τύπου sale and leaseback βάσει των οποίων ο δανειολήπτης θα εκχωρεί την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα, διατηρώντας όμως το δικαίωμα οίκησης έναντι ενοικίου.

2.    Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Ο νόμος «Κατσέλη» θα διατηρηθεί σε ισχύ. Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει το theTOC.gr από τον περασμένο Μάρτιο θα υποστεί ριζικές αλλαγές με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων. Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, θα παρουσιάσουν μέσα στο καλοκαίρι σχέδιο το οποίο θα προβλέπει στάδιο υποχρεωτικής διαμεσολάβησης από το οποίο οι προσφεύγοντες θα περνούν υποχρεωτικά πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των υποθέσεων που θα καταλήγει στο εδώλιο και να περιοριστεί το σημερινό φαινόμενο η προσφυγή να γίνεται σήμερα και η υπόθεση να εκδικάζεται το 2017.

3.    Το πιο «καυτό» μέτωπο είναι αυτό του κώδικα πολιτικής δικονομίας και των επικείμενων αλλαγών.

Ο υφιστάμενος κώδικας προβλέπει ότι ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου δεν προχωράει αν το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας. Στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο, μπήκε πρόβλεψη ο πλειστηριασμός να εκτελείται ακόμη με χαμηλότερο τίμημα από την αντικειμενική αξία. Αν αυτό υλοποιηθεί –κατεύθυνση στην οποία πιέζει η τρόικα- ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί, θα πολλαπλασιαστεί. Μικρότερες θα είναι οι συνέπειες αν η ρήτρα πώλησης με τίμημα χαμηλότερο της αντικειμενικής, ισχύσει μόνο για οφειλές προς το δημόσιο.

theTOC.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.