Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Πώς πρέπει τα παιδιά να μεταφέρουν τη σωστή σχολική τσάντα για να μην επιβαρύνεται το σώμα τους

Πώς πρέπει τα παιδιά να μεταφέρουν τη σωστή σχολική τσάντα για να μην επιβαρύνεται το σώμα τους

saka-660Η σχολική χρονιά άρχισε και για πολλά παιδιά το βάρος των βιβλίων συχνά μπορεί να είναι επώδυνο και επικίνδυνο για το μυοσκελετικό σύστημα, γι αυτό και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουν την κατάλληλη τσάντα, αλλά και να δείξουν στα παιδιά πως θα πρέπει να τη μεταφέρουν.Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, το βάρος των βιβλίων δε μπορεί να προκαλέσει σκολίωση, αφού είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική πάθηση, ωστόσο ενέχει άλλους κινδύνους για το παιδί.

Ο Αθανάσιος Μπαδέκας, ορθοπεδικός χειρουργός, διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος ΕΛ.ΑΣ, μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, εξηγεί τι επιπτώσεις έχουν τα σχολικά βάρη στο σώμα των μαθητών: «Σαφώς και το υπερβολικό βάρος των βιβλίων μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως, για παράδειγμα, όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι. Χρήσιμο είναι, όταν μεταφέρουμε βαριά βιβλία, να φοράμε την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους ομοιόμορφα και καλό είναι το βάρος που σηκώνουμε να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού μας βάρους. Επίσης, σε περιπτώσεις σημαντικού βάρους βοηθά η τσάντα με ροδάκια».

Πολλές φορές τα παιδιά, ειδικά των μεγαλύτερων τάξεων, φοράνε την τσάντα τους στον ένα ώμο και αυτό επιβαρύνει το μυοσκελετικό τους σύστημα, όπως εξηγεί ο κ Μπαδέκας: «Δημιουργούνται προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και ανταλγική κλίση, δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης, είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής. Δεν υπάρχει καμία εργασία που να υποστηρίζει ότι η κακή στάση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία κληρονομική ανατομική παραλλαγή (πάθηση), καλύτερα, του μυοσκελετικού συστήματος με γενετική προδιάθεση»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.