Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων

Ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων

Αποτελεί μια από τις παραμέτρους ή καλύτερα τις παράπλευρες απώλειες της εφαρμογής του μνημονίου, αφορώντας σε μεγάλο βαθμό την έκρηξη της ανεργίας. Τόσο σε Μεσολόγγι όσο και σε Αγρίνιο, το πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγράφεται εκρηκτική αύξηση του αριθμού των βιβλιαρίων ανασφάλιστων ή πιο απλά των βιβλιαρίων Πρόνοιας ή Απορίας, τα οποία χορηγούνται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις και Τμήματα σε μια ευρύτατη πλέον κοινωνική ομάδα και όχι μόνο σε όσους μέχρι πρότινος λάμβαναν προνοιακό επίδομα.
Χιλιάδες πλέον οικογένειες σε όλο το νομό, αναγκάζονται λόγω ανεργίας να προσφύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία παρέχεται μόνο σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Μετά μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, τα ποσοστά αύξησης των πολιτών που ζητούν βιβλιάρια σημειώνουν αύξηση μεγαλύτερη του 40%.

Συνωστισμός στα γραφεία Κοινωνικής Πρόνοιας
Όπως αναφέρθηκε το ζήτημα αφορά σχεδόν όλο το νομό, χωρίς καμία διάκριση πλέον μεταξύ κοινωνικών ομάδων, περιοχών ή αστικών – αγροτικών πληθυσμών. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αστικές και αγροτικές περιοχές για λόγους αντίστοιχα που αφορούν ανεργία και αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε φορείς όπως ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Με άλλα λόγια, πέρα απ’ όσους έχασαν τη δουλειά τους ως μισθωτοί ή εργαζόμενοι σε κλάδους όπως π.χ. οι κατασκευές, στη λίστα ενδιαφερομένων συμπεριλαμβάνονται πλέον πρώην επιχειρηματίες και ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό που απαιτεί ο ΟΓΑ για ασφάλιση.
Σε ότι αφορά το ΙΚΑ, θα πρέπει να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι τα 80 ημερομίσθια ανά έτος, αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να συμπληρωθεί ούτε κατά διάνοια όπως λένε πρώην ασφαλισμένοι του Ταμείου. Σ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων στον οικοδομικό κλάδο, ο οποίος είναι σχεδόν ανενεργός κυρίως στις αστικές περιοχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να δημιουργείται συνωστισμός στα κατά τόπους γραφεία Πρόνοιας, όπου οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν βιβλιάριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Στο Μεσολόγγι, περίπου 750 οικογένειες διατηρούν βιβλιάριο ανασφαλίστου ενώ στο Αγρίνιο ο αριθμός φτάνει τα 1.400 περίπου, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων που ακόμη δεν έχουν κριθεί από τις τριμελείς επιτροπές. Να σημειωθεί πως τα παραπάνω νούμερα, θα πρέπει να πολλαπλασιασθούν επί 3 κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβάνοντας και μέλη οικογενειών.

Τα πάνω – κάτω φέρνουν οι φορολογικές δηλώσεις
Ωστόσο, οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, τα τεκμήρια και τα όρια διαβίωσης έχουν φέρει ήδη μεγάλη αναστάτωση σε όσους προσδοκούν απόκτηση βιβλιαρίου. Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως δικαιούχοι βιβλιαρίων είναι όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση κάτω των 6.000 ευρώ. Όμως, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται μιας και όλοι πλέον έχουν αφετηρία ορίου διαβίωσης τα 3.000 ευρώ (άγαμος) και τα 5.000 (έγγαμος). Εάν οι παραπάνω κατηγορίες «επιβαρύνονται» για παράδειγμα με την κατοχή ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου του οποίου το τεκμήριο ξεπερνά στην μεν πρώτη τα 3.000 ευρώ και στη δεύτερη τα μόλις 1.000 τότε σύμφωνα με το νόμο γίνεται υπέρβαση του ορίου και βιβλιάριο δεν χορηγείται. Για το μεγάλο και σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει, έχουν υποβληθεί ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως διευκρίνιση ή διόρθωση. Εάν και εφόσον τα παραπάνω ισχύσουν ως έχουν, τότε είναι αυτονόητο πως το πρόβλημα που δημιουργείται εδώ είναι τεράστιο μιας και ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συνειδησιακά και οικονομικά ζητήματα
Στην πλέον άχαρη θέση βρίσκονται κυρίως οι υπάλληλοι αφού από την μια πλευρά καλούνται να εφαρμόσουν το γράμμα του νομού, ενώ από την άλλη η εφαρμογή του προκαλεί ζητήματα ακόμη και συνειδησιακού χαρακτήρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι αδύνατο να μη χορηγηθεί βιβλιάριο σ΄ ένα παιδί που πάσχει από ανίατο νόσημα, έναν πολίτη με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που επιβάλλουν χρήση φαρμάκων ή σε κάποιον ινσουλινοεξαρτώμενο ο οποίος στηρίζει την επιβίωσή του στην χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου. Από την άλλη πλευρά, η συσσώρευση τόσου μεγάλου αριθμού πολιτών στις μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ δημιουργεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το οικονομικό κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των απόρων διογκώνεται μέρα με την ημέρα.

Μ. Σερπάνου: «Απόρροια της οικονομικής κρίσης»
Μιλώντας στο «Γεγονός» για το ζήτημα η αρμόδια αντιδήμαρχος Αγρινίου κυρία Μαργαρίτα Σερπάνου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «…η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι απόρροια της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε γενικότερα. Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους το τελευταίο διάστημα προσέρχονται κατ΄ ανάγκη στο γραφείο της πρόνοιας προκειμένου ν’ αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάθε πολίτης πρέπει και επιβάλλεται να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αύξηση τον τελευταίο καιρό είναι πάρα πολύ μεγάλη και επιβεβαιώνει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας αλλά και απόγνωσης που κυριαρχούν στον κόσμο. Ελπίζω να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση και οι πολίτες να ανακτήσουν και πάλι τις δουλειές τους και φυσικά μαζί μ’ αυτές και την ασφάλισή τους».

Μαρία Φούντα: «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό»
Στο ίδιο μήκος κινείται και η δήλωση της αντιδημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Μαρίας Φούντα, η οποία σε δήλωσή της σημειώνει :«Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πλέον κόσμου και στο δήμο μας, ο οποίος πέρα από τις παροχές της Κοινωνικής Προστασίας επιδιώκει μέσα από τη σύσταση κοινωνικού ιατρείου να συμπληρώσει όσο το δυνατό περισσότερο τα κενά στην ιατρική φροντίδα και μέριμνα. Ωστόσο, το ζήτημα είναι μεγάλο και μόνο η αναστροφή του γενικότερου κλίματος μπορεί να επιφέρει μόνιμες λύσεις».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.