Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες – Πως θα αποφευχθεί κούρεμα καταθέσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες – Πως θα αποφευχθεί κούρεμα καταθέσεων

xreokopia40_533_355

Ξεκινά αγώνας δρόμου για εμπρόθεσμη ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες και αποφυγή κουρέματος στις καταθέσεις καθώς η ΕΚΤ ανακοινώνει το Σάββατο τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) και μετά τρέχει η προθεσμία που υπενθύμισε με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις στον Α. Τσίπρα.

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία για τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι το ερχόμενο Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί στις 11.30 το πρωί η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) στα οποία έχουν υποβληθεί τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Τα αποτελέσματα αυτά θα είναι η βάση του υπολογισμού για τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά το Σάββατο τρέχει άλλη μία προθεσμία, αυτή της 15ης Νοεμβρίου. Εως την ημερομηνία αυτή θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, όπως ορίζεται στο Μνημόνιο και όπως υπενθύμισε με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις στον Α. Τσίπρα.

Προσέξτε όμως γιατί υπάρχει μία ακόμα σημαντική προϋπόθεση. Προτού γίνει η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και όλα αυτά ενώ υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Και ο Γολγοθάς δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό γιατί αν έχουν πάει όλα καλά, και τα τεστ αντοχής και η αξιολόγηση, μετά θα πρέπει όλα να έχουν τελειώσει πριν τον Ιανουάρι,ο καθώς τότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες που προβλέπουν ρητά το bail in, δηλαδή το κούρεμα στις καταθέσεις για τη διάσωση των τραπεζών χωρίς τη συμμετοχή των φορολογουμένων.

http://www.newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΒΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Βρε για ποιά αξιολόγηση και πράσινα άλογα.Το παιχνίδι είναι στημένο και το σενάριο ελεγχόμενης χρεωκοπίας εφαρμόζεται κατά γράμμα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.Ο σώσων εαυτόν σωθήτω.Επειδή έρχεται βαρύς χειμώνας άμμεσα άπαντες να προμηθευτούν 5-10 κότες,μια αίγα γαλακτοπαραγωγική ,τσεκούρι και πριόνι για καυσόξυλα ,βότανα για φαρμακευτική κάλυψη κλπ κλπ .Έτσι κι αλλιώς σε λίγο καιρό που οι τράπεζες δεν θα χορηγούν ευρώ οι συναλλαγές θα γίνονται με ανταλλαγή προϊόντων (ΚΟΙΝΟ).Τώρα μερικοί από εσάς θα γελούν αλλά το όνειρο ήταν εφιάλτης.Που είναι οι εργατολόγοι που διέσχιζαν τα ιμάτιά τους και οι οικονομολόγοι που τύπωναν χαρτονομίσματα;Όσο για τις καταθέσεις του εσωτερικού να μην γίνεται λόγος, αφού πλέον ελάχιστες υπάρχουν.Εάν θέλουν να φορολογίσουν καταθέσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες -λωποδύτες-αγύρτες να κατάσχουν όλες τις καταθέσεις που οι ίδιοι αποθηκεύουν κλέβοντας τους κλέφτες υπαλήλλους τους ανά τις Ευρωπαϊκές επαρχίες τους -“χώρες”..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.