Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Ρεσιτάλ Λαουτου: Παραδοσιακοί σκοποί και αυτοσχεδιασμός

Ρεσιτάλ Λαουτου: Παραδοσιακοί σκοποί και αυτοσχεδιασμός

ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΑΟΥΤΟΥ

Παραδοσιακοί σκοποί

και αυτοσχεδιασμός

Λαούτο: Πέτρος Τσολάκης

 

Κρουστά: Ηλίας Λένης

 

Φωνή: Γιώργος Τσιώλης

 

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, ώρα 9:00 μ.μ.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ Γ.Ε.Α.

Πρόγραμμα

 • · Μοιρολόι (οργανικός αυτοσχεδιαστικός σκοπός Ηπείρου)

Καίγομαι και σιγολιώνω (παραδοσιακό Ηπείρου)

 • · Σκάρος (οργανικός αυτοσχεδιαστικός σκοπός ευρύτερης διάδοσης στην στεριανή Ελλάδα)

Βασιλαρχόντισσα (παραδοσιακό Ζαγορίου)

Ζαγορίσιος (παραδοσιακό Ζαγορίου)

 • · Αυτοσχεδιασμός σε Χιτζάζ

Μ’ έκαψες γειτόνισσα (παραδοσιακό Δυτικής Ελλάδος)

 • · Αυτοσχεδιασμός σε Ουσάκ

Κόψ’ την Ελένη την ελιά (παραδοσιακό Δυτικής Ελλάδος)

 • · Φυσούνι (οργανικός σκοπός Ηπείρου)
 • · Αυτοσχεδιασμός σε Σεγκιάχ

Αγκινάρα με τ’ αγκάθια (παραδοσιακό Δυτικής Ελλάδος)

 • · Χειμαριώτικο (οργανικός σκοπός Ηπείρου)
 • · Αυτοσχεδιασμός σε Καρτσιγάρ

Τρυγώνα (παραδοσικό Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας)

 • · Ραστ (οργανικός σκοπός της περιοχής του Μεσολογγίου)
 • · Συλιβριανός (οργανικός σκοπός μικράς Ασίας)

Ροδίτικος (οργανικός σκοπός Δωδεκανήσων)

 • · Φράσια (οργανικός σκοπός από την περιοχή της Πρέβεζας)

 

Πέτρος Τσολάκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Η ενασχόλησή του με τη μουσική αρχίζει από νεαρή ηλικία μαθαίνοντας μπουζούκι και αργότερα θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής στο Μακεδονικό  Ωδείο. Από το 1998 ασχολείται επαγγελματικά με το μπουζούκι. Το 2007 θα αποφοιτήσει από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Εκεί θα διδαχθεί λαούτο από τον Χρήστο Ζώτο ενώ η διπλωματική του εργασία αποτελεί μία διερεύνηση της επιρροής του μηχανισμού της δισκογραφίας στο προπολεμικό έργο του Μάρκου Βαμβακάρη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του θα κερδίσει 2 υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Συμμετέχει στην πρώτη δισκογραφική δουλειά του Σωτήρη Σαρκαβάζη με τίτλο Σκηνή Θεάτρου παίζοντας μπουζούκι, λαούτο, τζουρά και μαντολίνο. Κατά τη χειμερινή περίοδο 2008 – 2009 θα συνεργαστεί στην Αθήνα σε σειρά εμφανίσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μέλος του μουσικού συγκροτήματος “Αμάν Ναι”.

Στο αντίστοιχο σχολικό έτος διδάσκει λαούτο ως αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας θα συντονίσει την ομαδική εργασία μαθητών με τίτλο Χαρτογράφηση των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων. Από το 2009 έως σήμερα συνεχίζει τη διδακτική του δραστηριότητα στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

 Μέρος του ελεύθερού του χρόνου αφιερώνει, πέρα από τη μουσική, στην οργανοποιία, στα μυστικά της οποίας τον εισήγαγε ο οργανοποιός Στάθης Τσώλης.

 

Ηλίας Λένης

Γεννήθηκε στο Bergisch Gladbach της Γερμανίας το 1981. Αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου το 2009 με ειδίκευση στα παραδοσιακά κρουστά έχοντας καθηγητή τον Λευτέρη Παύλου. Η διπλωματική του εργασία αποτελεί μία πρώτη απόπειρα  λεπτομερούς ρυθμικής συγκρότησης της ηπειρώτικης δημοτικής μουσικής παράδοσης εξετάζοντας ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ηπειρώτικου ρεπερτορίου που φτάνει περίπου τα 2500 τραγούδια.

Από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με τα παραδοσιακά κρουστά ενώ από το σχολικό έτος 2010 – 2011 έως σήμερα διδάσκει, ως αναπληρωτής, παραδοσιακά κρουστά στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

 

Γιώργος Τσιώλης

Γεννήθηκε στην Ορεστιάδα Έβρου και έζησε εκεί μέχρι τα δέκα του χρόνια. Έπειτα πήγε στην Ξάνθη όπου και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη μουσική μαθαίνοντας πιάνο και συμμετέχοντας σε διάφορες χορωδίες. Ακολούθησαν έξι χρόνια εντατικής ενασχόλησης με τη μουσική στο Μουσικό Γυμνάσιο Ξάνθης όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το φλάουτο και τα παραδοσιακά κρουστά.

Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποφοίτησε το 2011 με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι. Το διδακτικό έτος 2011 – 2012 διδάσκει ως αναπληρωτής θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής στο  Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.