Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Σακαράκες τα Καναντέρ – Πυροσβέστες: Δεν έχουμε μέσα

Ελλείψεις σε προσωπικό, σε γρήγορο συντονισμό και γερασμένα αεροσκάφη που ανεβάζουν ποσοστό επικινδυνότητας πιλότων. Η οριακή κατάσταση της Πυροσβεστικής σε αριθμούς.

sakarakes-ta-kananter-purosbestes-den-exoume-mesa.w_l

Περίπου 40 χρόνια πτήσης στην κατάσβεση των πυρκαγιών είχε το καταπονημένο Καναντέρ CL-215, που έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό Λακωνίας. Ο αριθμός των αεροσκαφών… ΚΑΠΗ, ίδιου τύπου, έγινε 12, μετά την καταστροφή του 13ου, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες για το πλήρωμά του, που βγήκε σώο από τα συντρίμια. Ενδεικτικό των ελλείψεων σε αξιόμαχα εναέρια μέσα το άμεσο αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, σε Γαλλία και Ιταλία, προκειμένου να συνδράμουν στην εναέρια πυρόσβεση.

Καταντά «πρωτοτυπία» αλλά και πάλι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε γρήγορο συντονισμό, και στα κατά έναν επιπλέον χρόνο ήδη γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που εμφανίζουν συχνότερα βλάβες, καθηλώνονται περισσότερες φορές στο έδαφος για συντήρηση και ανεβάζουν το ποσοστό επικινδυνότητας για τους πιλότους τους. Τα 12  Καναντέρ CL-215, σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου του Π.Σ., έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, με τα περισσότερα να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό βλαβών κατά τη διάρκεια των απογειώσεων, ενώ επισκευή τους δαπανηρή, καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται πέντε από τα συνολικά 8 (τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης). Φέτος βοηθούν το εναέριο πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς μπορούν να φέρουν κάδο.

Η οριακή κατάσταση σε αριθμούς:

–         3 από τα συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 είναι σήμερα ετοιμοπόλεμα. Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού. Στο τέλος του Ιουνίου θα είναι έτοιμο τουλάχιστον ακόμα ένα από αυτά.
–          2 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια, ένα το 2007 στην Εύβοια και ένα στο Θερμαϊκό κόλπο.
–         6 από τα συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα είναι διαθέσιμα φέτος. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
–         40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
–         18 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 30. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).

–         2 ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου θα πέσουν στη μάχη φέτος.

Πηγή: Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος

Πλένουν την μία φόρμα

Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε. Οι ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας είναι και φέτος ορατές. Μόνο που η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερη. Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Έτσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππος Παντελεάκος.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική. Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014 με τις συνέπειες να είναι ορατές. Καθυστέρηση παρατηρείται στις επικείμενες προσλήψεις 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως και στις διαδικασίες κάλυψης των 230 περίπου κενών στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις, οι οποίες, πάντως, παρότι κρίνονται σωτήριες δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

 «Επαίτες» για το αυτονόητο

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό -κράνη, στολές, άρβυλα- αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο» δήλωνε ο Τάσος Μαυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.