Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Σειρά πήρε το αντλιοστάσιο στο Καινούργιο μετά τον Οζερό.

Σειρά πήρε το αντλιοστάσιο στο Καινούργιο μετά τον Οζερό.

Το μεγάλο πλιάτσικο στους ΤΟΕΒ.

Σειρά πήρε το αντλιοστάσιο στο Καινούργιο μετά τον Οζερό.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

 

Μόλις πριν από λίγες μέρες η διοίκηση του ΤΟΕΒ Οζερού κάλεσε με επίσημη ανακοίνωσή της τους αγρότες της περιοχής «Λίμνης» Γουριώτισσας να «μην προχωρήσουν σε καλλιέργειες φέτος, αφού το εκεί αντλιοστάσιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.» Η ζημιά στην οποία αναφερόταν αφορούσε σε αρπαγή τριών μετασχηματιστών αλλά και σε μεγαλύτερες ζημιές που προέκυψαν από την προσπάθεια αφαίρεσης του χαλκού από τις αντλίες, μια πανελλήνια πλέον πρακτική. Η ζημιά έφτασε πάνω από 30-34 χιλιάδες ευρώ(σ.σ. αποδείχτηκε μεγαλύτερη, σύμφωνα με την αστυνομία) και ως εκ τούτου ο ΤΟΕΒ δήλωνε ανίκανος να αναπληρώσει κάτι τέτοιο. Αποτέλεσμα; Σε πρώτη φάση 10 χιλιάδες στρέμματα δεν είναι δυνατόν να ποτιστούν!

Το θέμα είναι τόσο σημαντικό που παίρνει ταχύτατα πολιτική διάσταση καθώς απειλείται να καταρρεύσει όλο το σύστημα για το πότισμα στα αγροτεμάχια σχεδόν όλου του νομού. Και είναι βέβαιο ότι αν οι αγρότες μας ήταν…ενεργοί και όχι επιδοτούμενοι σήμερα θα μιλάγαμε για το σοβαρότερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κάμπος όλου του νομού.

 

 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο νομό μας έχουν γίνει εκτεταμένες φθορές σχεδόν σε όλους τους ΤΟΕΒ γιατί ούτε φύλαξη υπάρχει, ούτε μέριμνα, ούτε αποκατάσταση των φθορών με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι μπουκαδόροι σε Νιοχώρι, Μεσολόγγι, Οζερό και τώρα Καινούργιο. Σύμφωνα με τη αστυνομία στις 23 του μήνα προσήχθη στην υπηρεσία 29χρονος τσιγγάνος από τη περιοχή που ομολόγησε την κλοπή στον Οζερό. Μάλιστα βρέθηκαν τα κλοπιμαία(που στοιχίζουν…45 χιλιάδες ευρώ!) και αποδόθηκαν στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ. Η διαφορά είναι ότι τα «κλοπιμαία» δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την πολύ μεγάλη λειτουργική ζημιά που έχει γίνει στο αντλιοστάσιο. Επίσης σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο δράστης δεν κρατήθηκε αλλά με την παρέλευση του αυτόφωρου, ορίστηκε τακτική δικάσιμος μετά την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε…

Κι όμως μόλις πριν από λίγους μήνες είχε γίνει με πρωτοβουλία του Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου (Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων), στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας ευρεία σύσκεψη με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των Τ.Ο.Ε.Β. και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Είχαν μάλιστα αποφασιστεί τα εξής σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί: «Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,

Απαιτείται η κατάθεση ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού για την άρδευση.

Είναι αναγκαία η δημοπράτηση 3ης φάσης του έργου Ανανέωση και εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών έργων Κάτω Αχελώου.

Ακόμα ότι απαιτείται: Αντιμετώπιση συνολικά της λειτουργικότητας της διώρυγας ΔΧΧVIII και ΔΧΧ, ιδιαίτερα στο τμήμα της περιοχής των γύψων.

Αντιμετώπιση του κόστους αποκατάστασης της λειτουργικότητας των αρδευτικών αντλιοστασίων ύψους 250.000€

Άμεση χρηματοδότηση του ΓΟΕΒ Αχελώου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στελέχωση του ΓΟΕΒ Αχελώου.

Ένταξη απαραίτητων έργων σε τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα της 4ης Προγραμματικής περιόδου με εξειδίκευση συγγενών θεματικών προτεραιοτήτων.»

 

Κι όμως όχι μόνο δεν έγιναν τα παραπάνω αλλά αντίθετα φαίνεται όλοι να κωφεύουν. Η αστυνομία, δε, παρόλο που γνωρίζει ποιες κοινωνικές ομάδες δραστηριοποιούνται-σχεδόν αποκλειστικά-στον τομέα αυτό και παρότι πανελλαδικά γίνονται έφοδοι και συλλήψεις στα δίκτυα άρδευσης και στα σιδηροδρομικά δίκτυα που αποτελούν τον ίδιο στόχο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει στο ζήτημα. «Ξέρουν ποιοι είναι και όταν ακόμα συλλαμβάνονται απλά αφήνονται ελεύθεροι με διάφορα προσχήματα» μας αναφέρει ο κ. Βλάσης Σφυρής που είναι αντιδήμαρχος Αγρινίου και παράλληλα Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΓΟΕΒ. Για να συμπληρώσει: «Για το χαλκό γίνεται η δουλειά και όλοι το ξέρουν αλλά όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Το σύστημα είναι στα πρόθυρα να πάψει να λειτουργεί όχι μόνο εδώ αλλά και στις Οινιάδες, το Μεσολόγγι, την περιοχή της Τριχωνίδας. Ούτε οι αγρότες δεν έχουν καταλάβει που έχουμε φτάσει και όλοι μαζί θα το καταλάβουν σε μερικές μέρες που θα αρχίζουν να ποτίζουν και δεν θα έχουν. Αλλά θα το καταλάβουμε όλοι και όταν θα αρχίσουν να τραβάνε νερό από όπου μπορούν όσοι θα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής». Σύμφωνα με τον κ. Σφυρή οι ζημιές και στο αντλιοστάσιο του Καινούργιου είναι σημαντικές και θα στερήσουν το νερό σε περίπου 5 χιλιάδες στρέμματα της περιοχής, ενώ του μεταφέρθηκε ότι οι ζημιές χρειάζονται χρόνο και χρήματα για να αποκατασταθούν.

Ο κ. Κώστας Μπούρας μέχρι πρότινος διευθυντής του ΓΟΕΒ, που όμως εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του δικτύου, μας ανέφερε ότι οι δράστες είναι γνωστοί απλά δρουν σε καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας και εκμεταλλεύονται την ανομία που επικρατεί στον κάμπο. «Δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από το κράτος και έχουν αφεθεί τα δίκτυα στη μοίρα τους. Δεν ξέρω αν πίεζαν πιο πολύ οι αγρότες αν θα γινόταν κάτι περισσότερο. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι πάμε για ολική καταστροφή και ο κάμπος θα διψάσει. Έχουν γίνει συλλήψεις και οι δράστες είναι πάλι στο ίδιο αντικείμενο. Τι άλλο πρέπει να πούμε;»

Πραγματικά το λόγο τον  έχουν οι αρμόδιοι, εμείς δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.