Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

E709107076F70169CB3180D9EF5B7F82Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές – Πέντε λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – Κώστας Παπαζάχος: Οι δονήσεις θα συνεχιστούν μέσα στην ημέρα, δεν ανησυχούμε για κάποιον μεγάλο σεισμό – Λέκκας: Το επίκεντρο είναι κοντά στη στεριά, γι’ αυτό έγιναν πολύ αισθητοί οι σεισμοί – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές
Αναστάτωση προκάλεσε στη Χαλκιδική η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:27 σε θαλάσσιο χώρο στο πρώτο «πόδι».
Η πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έκανε λόγο για δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 218 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και στα 28 χιλιόμετρα νότια του οικισμού Πολύχρονο ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10χλμ.
Δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ζημιές.
Πέντε λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον ίδιο εστιακό χώρο, ενώ έξι λεπτά μετά στις 7:33 ακολούθησε μετασεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές.
«Σίγουρα θα έχουμε κάποιους σεισμούς μέσα στην ημέρα γιατί η ένταση ενός σεισμού αυτού του μεγέθους δεν σβήνει αμέσως» δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας για το ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε η δόνηση ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι έχει «ένα μέτριο δυναμικό» προσθέτοντας ότι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ προκαλώντας κάποιες βλάβες. «Ως εκ τούτου δεν ανησυχούμε για κάποιον μεγάλο σεισμό» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Σκάι είπε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν διπλός, καθώς είχε προηγηθεί και άλλη μια δόνηση νωρίτερα, περίπου 4 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι ήταν ο κύριος σεισμός». Οι δονήσεις προέρχονται και οι δυο από τον ίδιο εστιακό χώρο και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, επειδή το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στη στεριά.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές σε κατασκευές.

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.