Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Σεμινάριο για την ελιά με…πρακτική άσκηση

Σεμινάριο για την ελιά με…πρακτική άσκηση

DSCN6678

 

Για την καλλιέργεια της ελιάς, μια καλλιέργεια συνυφασμένη με τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιείται από σήμερα 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα φανεί στο μέλλον πολύ χρήσιμο σε όσους το παρακολούθησαν και δεν ήταν καθόλου λίγοι…

Ενημέρωση από ερευνητές του Ινστιτούτου ελιάς που μίλησαν διεξοδικά για την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη βιολογική γεωργία, για την εγκατάσταση του ελαιώνα προσαρμοσμένου πάντα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και την αντίστοιχη επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών, την άρδευση της ελιάς, τη λίπανση του ελαιώνα και το κλάδεμα των ελαιοδέντρων και μια σειρά από άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Ιερό καρπό παρουσιάστηκαν  στη σημερινή, πρώτη ημέρα του σεμιναρίου το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και διεξάγεται στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Οι Γ.Κουμπούρης, Κ. Χαρτζουλάκης και Γ. Ψαρράς, ερευνητές Ινστιτούτου ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, με το πέρας των ομιλιών τους, θα μεταβούν μάλιστα σε ελαιώνα, όπου και σε πρακτικό επίπεδο θα δείξουν στους καλλιεργητές που παρακολούθησαν την ημερίδα πώς να εφαρμόσουν τα όσα διδάχτηκαν.

Ο κ. Κ. Χαρτζουλάκης κατά την εισήγησή του μίλησε , εκτός από την άρδευση της ελιάς, για την ποιότητα του νερού με το οποίο ποτίζεται, ειδικά αν πρόκειται για βρώσιμη και την ανάγκη καλού καθαρισμού του αρδευτικού συστήματος.

Ο κ. Γ. Κουμπούρης που μίλησε για τη διαχείριση του ελαιώνα, την αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και το κλάδεμα, σε ερώτηση του agrinionews.gr αναφορικά με το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά με το οποίο οι καλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας έρχονται αντιμέτωποι κάθε δεύτερο χρόνο, δήλωσε «Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, Είτε έχουμε συστηματικά το φαινόμενο του να έχουμε μια χρονιά με μεγάλο φορτία και μια τελείως άδειο το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί με το κλάδεμα και άλλες πρακτικές και να διορθωθεί και μια δεύτερη περίπτωση είναι να έχουμε κλιματικά προβλήματα όπως περιβαλλοντική παράγοντες που να προκαλέσουν την ακαρπία. Στη δεύτερη περίπτωση οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αλλά όπου πρόκειται για παρενιαφτοφορία μπορεί να διορθωθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και να μπει το δέντρο σε μια πιο συστηματική καρποφορία».

DSCN6679

DSCN6681

DSCN6683

DSCN6685

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.